magnetometer troubles


Last Updated:

  1. Belsatzar

    Belsatzar New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 13, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    i've been a (mostly) happy user of the milestone, as it is called over here, but in the past few days i noticed a problem.
    the compass in the phone is not only off, but virtually broken. it detects a constant reading "to the upper left", which simply overrides the earth's magnetic field. so, no matter how i turn the phone, north is always between one and two o'clock. by using the amazin tricorder app, i was able to find out that the magnitude of the reading differs significantly depending on the orientation of the phone, reaching almost "100" in the max, and about "65" when the phone is 180
     

    Advertisement
  2. teschoen

    teschoen Well-Known Member

    Joined:
    Dec 29, 2009
    Messages:
    149
    Likes Received:
    1
    did you spin the phone on all 3 axis?
     
  3. Belsatzar

    Belsatzar New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 13, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    you mean, to reset the magnetometer? or to figure out the exact position of the "subjective north"?
     
  4. Belsatzar

    Belsatzar New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 13, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    can noone help me? any suggestions?
     
  5. cimisman

    cimisman Member

    Joined:
    Dec 16, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Did you move your phone in a figure 8 pattern to set it?
     
  6. Belsatzar

    Belsatzar New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 13, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    yes, i drew eights in all axis. but nothing changed at all.
     
  7. Sempai

    Sempai New Member

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I don't know if this will help you but I was experiencing the exact same behavior on my Motorola Droid ... I was extremely frustrated when neither spinning nor figure 8's solved the problem. I was disappointed that the answer wasn't here and thought I might have been headed for a hardware swap when I started to suspect my compass app (marine compass). I uninstalled it . . . google sky started responding properly again . . . and the replacement compass app ( by snaptic) is now working perfectly. Good luck.
     

Share This Page

Loading...