Manually Updating PRL?Support


Last Updated:

  1. pahick

    pahick Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 14, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    2
    Has anyone manually updated their PRL? I tried ##775# but it just sits there. Is that the right code ? THanks.
     

    Advertisement
  2. momentoid

    momentoid Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    367
    Likes Received:
    62
    Have you tried Menu > Settings > About phone > System Updates > Update PRL, Update Profile?
     
  3. pahick

    pahick Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 14, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    2
    Ya, keep getting network connection error. Im on joeys kernel, just read they had that problem too. Im gonna try to flash back and see if that helps.
     
  4. f1fanatic

    f1fanatic Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Mine worked fine on 2.1 through the settings menu.
     
  5. Wingzfan61

    Wingzfan61 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    256
    Likes Received:
    36
    What is with people wanting to update the PRL? You realize it stands for "Preferred Roaming List" and does virtually nothing for your phone. It updates the list of roaming towers in your area, something that has probably been the same for years. Sprint doesnt even use this feature anymore during tech support.

    Also, updating the PRL has the strong possibility of wiping out your network profile causing you to lose the ability to receive MMS messages.
     
  6. f1fanatic

    f1fanatic Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    whoa! I didn't know that. Testing my sms now.
     
  7. Wingzfan61

    Wingzfan61 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    256
    Likes Received:
    36
    It'll only affect incoming mms, not sms.
     
  8. pahick

    pahick Member This Topic's Starter

    Joined:
    Mar 14, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    2

    Virtually nothing? Theres alot of tower work going on everday. For someone who travels, having the most up to date PRL ensures you will have the best chance of keeping signal. Go ahead and keep an old PRL, but dont piss and moan because I choose to update mine. Thanks.
     
    IOWA likes this.
  9. Wingzfan61

    Wingzfan61 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    256
    Likes Received:
    36

    It also ensure your network profile will get jacked up, but hey to each his own I spose. Just to help you out a bit, if you insist on doing this make sure you go into your dialer and type ##3282#, click restore, enter your msl, then hit yes. Once the phone reboots it'll reactivate you on the network. You gotta do this everytime you update the PRL. If I were you though Id talk to sprint about updating it and I think youd be surprised to find out this method isnt necessary to maintain a signal in a roaming situation no matter how much tower work has gone on.
     
  10. jasonamd

    jasonamd Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    84
    Likes Received:
    18
    I've updated my PRL a few times on this phone and never had to do what you mention above nor have I had any problems. Nor have friends that have the phone.
     
  11. Wingzfan61

    Wingzfan61 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    256
    Likes Received:
    36

    Myself and some people on sdx have had this problem. As I said, its likely to drop your profile. Also talked to a tech at sprint who confirmed the issue when updating your PRL.

    It will only affect incoming pic/video mail. You can still send pic/video mail but it "can" stop it from coming in.
     
    duratime likes this.
  12. duratime

    duratime Well-Known Member

    Joined:
    Mar 2, 2010
    Messages:
    454
    Likes Received:
    44
    I never did the PRL update, but I have been having trouble getting picture text messages. I'm going to try what you posted. Thanks.
     
  13. jeffreymo

    jeffreymo Member

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    9
    Likes Received:
    2
    I haven't been able to do this for over 2 weeks now. When I try to update firmware, profile, or PRL, it sits there for 4-5 minutes, then comes back with an error that says "No Service Error". After these attempts, my phone will no longer time out/go to sleep until I power-fail the phone. I got off the phone with a Sprint CSR a few minutes ago who stated that this is normal because my phone is current and up to date. I know that this is not true, because up until 2 weeks ago, I would get a totally different message when looking for updates. Any ideas?
    TIA.
     
  14. f1fanatic

    f1fanatic Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    49
    Likes Received:
    1
    Thanks Wingzfan. I went through the process you suggested just to make sure I was not disconnected from the network. I don't think I was but just wanted to be sure.
     
  15. cosine83

    cosine83 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    162
    Likes Received:
    22
    You getting a different message two weeks ago when trying to update your PRL and updating yoru PRL now have nothing to do with each other. In the world of technology troubleshooting, just because one thing changed doesn't mean it's related to your problem that is currently happening. It's a logical fallacy.

    I've updated my PRL a few times since getting thise phone (now on 60664, the latest btw) and I've never had problems receiving MMS messages. Also, Sprint can and will push a PRL update to your phone if you don't do it yourself. That happened when they pushed out 60663.

    Wingzfan is implying that by updating your profile that you will ensure your profile will get messed up when that simply isn't true. It might happen but there is nothing that ensures its possibility. Many people update their PRLs regularly, if available, and have zero problems. Messing with key codes is more liable to jack up your profile more than updating your profile through the system settings.

    Every time my PRL updates or I update it myself, I always update my profile. Guess that might be why I don't have any problems?
     

Share This Page

Loading...