[Merit] ZTE z990g Merit , Internal Space, SD card, Rooting


Last Updated:

  1. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    Two days ago I purchased the ZTE z990g Merit (Straight Talk- AT&T)

    Well after doing the updates to the phone for programs already installed on the system, I get the dreaded " Internal space is low" message..

    After talking to Straight Talk tech support I was told to uninstall all updates and turn off auto updates...Ummmm ok ? And this is my only solution? She informed me, that any updates to a program that comes installed on the phone will only go to internal memory and not my SD card.... OK? I have tried moving programs to my SD card and that option is grayed out, I have also downloaded a few new apps on my phone just to see if I could put them on my SD card....Ummmmm again that option is grayed out.(Shouldn't I be able to move my downloaded things such as pictures, music and programs to my SD card?) Heck I might as wll take out the SD card it just sitting there empty!

    I have been reading all your threads about rooting and that seems like my only option, but for the life of me I can't seem to grasp what to do, Is there anyone out there that can walk me through this step by step in dummy terms? lol

    I am almost ready to put this thing on airplane mode and fling it in the air!

    Any HELP would be greatly appreciated, Thanks
     

    Advertisement
    kenyel, reverendfreeze, Senew and 2 others like this.
  2. hi5five

    hi5five Well-Known Member

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    68
    Likes Received:
    8
    You will need to root the phone and use the link2sd to gain the needed space.

    you can also root unstall all the safe to remove apps and reinstall them you will gain 60 megs of needed space.
     
    reverendfreeze and jjflappy like this.
  3. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    I would love to root, seems like it would solve my issue but like I said, I don't understand how to do it...
     
    jjflappy likes this.
  4. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    You need to install the "Android Developer Kit" for one thing.

    If using a regular PC, download and install this: http://dl.google.com/android/android-sdk_r20.0.3-windows.zip

    If using a Mac, download and install this: http://dl.google.com/android/android-sdk_r20.0.3-macosx.zip

    If you're running Linux, here's your file: http://dl.google.com/android/android-sdk_r20.0.3-linux.tgz

    Get that done and then we can move forward. After you root, you'll be able to do anything you want on your phone. Transfer photos, mp3's or other files to your phone, remove factory apps that you don't want, etc.
     
  5. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    Thank you so much for helping me :) OK that is downloaded, waiting on you :)
     
    jjflappy likes this.
  6. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    Did you install it?
     
    jjflappy likes this.
  7. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    Not yet, unzip and just install to my computer...correct? Any paticular place?
     
    jjflappy likes this.
  8. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    With any of this type of thing, you need to read the instructions first. I believe it tells you to install to C: though.
     
    jjflappy likes this.
  9. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    Ok, it's installed
     
    jjflappy likes this.
  10. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    You'll be using "ADB Commands" to root your phone. We'll need to see if ADB is installed and working. I believe it is part of the ASDK that you just installed. (It's been a while since I rooted)

    You need to go into your phones' menu to Settings/Applications/Development. Check the box that says 'USB Debugging'.

    You can also plug up your usb cable after that.
     
    reverendfreeze and jjflappy like this.
  11. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    ok, done
     
    jjflappy likes this.
  12. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
  13. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    ZTE_Android_Driver.exe is not commonly downloaded and could harm your computer
     
    jjflappy likes this.
  14. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    I assume that's some sort of Windows Vista warning or something. That's why I use a Mac. I hate Winblows.

    But nevertheless, the link is the Windows usb driver that will enable your PC to "see" your phone via the usb cable. It is from a legit site.
     
    reverendfreeze and jjflappy like this.
  15. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    Ok, it's installed on computer
     
    jjflappy likes this.
  16. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    I'll be copying and pasting from another site. I think it would be easier this way and less overwhelming than if I gave you a bunch of instructions all at once. I'll wait for your acknowledgement after each "transaction" before proceeding, to make sure the commands are carried out on your end with no problems.If you encounter problems just say so and we'll figure a way through it.

    • Press Win + R on your keyboard to bring up the Run dialog.
    • Once the Run box is open, type in sysdm.cpl and hit OK
     
    reverendfreeze and jjflappy like this.
  17. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    done


    (It brought up System Properties)
     
    jjflappy likes this.
  18. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66


    • Once you hit OK, the System Properties panel should open; click on the Advanced tab:
    • From the Advanced tab click on Environment Variables:
     
    reverendfreeze and jjflappy like this.
  19. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    Done
     
    jjflappy likes this.
  20. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    Do you have "My Computer" on your desktop? I need to know the exact name of the folder that the ASDK was installed in, in the C drive. Do you know how to find that info? Not trying to be insulting....just don't know your skill level.
     
    jjflappy likes this.
  21. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    I have found SDK manager...Is that what we are looking for?


    If so .... C:\ProgramFiles(x86)\Android\android-sdk
     
    jjflappy likes this.
  22. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    Looking for the exact name of the install folder in your C drive.

    Gimme' a minute. I'll fire up my PC and be better able to direct you.
     
    jjflappy likes this.
  23. SquidlyMcNerd

    SquidlyMcNerd Well-Known Member

    Joined:
    Jul 9, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    66
    OK, assuming that you're using Windows Vista, right-click on your desktop and select "Personalize".

    When the window pops up, in the upper left, select "Change desktop icons".

    When THAT window pops up, check the box that says "Computer".

    Then collapse all the windows and double-click "Computer on your desktop.

    Double-click "C:"

    Is there a folder there with SDK in it?
     
    jjflappy likes this.
  24. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    jjflappy likes this.
  25. JustJoanie

    JustJoanie Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Sep 23, 2012
    Messages:
    129
    Likes Received:
    56
    I am using Windows 7
     
    jjflappy likes this.

Share This Page

Loading...