Milestone 2.1 - Bluetooth Voice DialingSupport


Last Updated:

  1. Gunner

    Gunner Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    660
    Likes Received:
    89
    Can one of you Milestone owners please tell me if you are able to use Bluetooth Voice Dialing since updating to 2.1? In other words, can you pair a BT headset, then hold or double-tap your headset button to initiate a voice call on the Milestone?

    If so, how is it working? Is there software anywhere in your phone labeled 'Nuance'? Please let me know. If you could post a pic or vid of how this is working on the Milestone, that would be much appreciated.

    According to Motorola, BT voice dialing was added to the Milestone in 2.1:

    https://motorola-global-en-uk.custh...enduser/std_adp.php?p_faqid=43736&p_topview=1


    Thanks,
    Gunner
     

    Advertisement
  2. marvince

    marvince Member

    Joined:
    Apr 1, 2010
    Messages:
    11
    Likes Received:
    3
    This works for me.
    I updated my Milestone to 2.1 and it includes Voice Dialer 3.2.41 by Nuance.
    I can initiate a connexion by pressing my BT earpiece.
     
    Gunner and mixpix like this.
  3. mixpix

    mixpix Well-Known Member

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Messages:
    122
    Likes Received:
    5
    Nice!

    I have purchased a Plantronics 925 headset and it is crystal clear. The main issue I have with it is actually caused by the Nuance software, which actually is low quality audio playback and comes across a little crackly, but voice calls are very clear.

    Once in a while Nuance doesn't seem to pickup the connection properly, I can say anything and it doesn't respond, so I just have to init the connection again.
     
  4. Gunner

    Gunner Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    660
    Likes Received:
    89
    Thanks for the info. How well does it work?
     
  5. awahby

    awahby New Member

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    "I can initiate a connexion by pressing my BT earpiece."

    What brand and model of BT earpiece do you use?
     
  6. gezpage

    gezpage Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    I can't seem to get this working either with my sony ericcson earphones, they do have a mic but the milestone always switches to the phone to make calls. Think it may me an incompatibility with the headset :(
     
  7. jreid

    jreid Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    2
    I'm using a Motorola H560 and it works exactly as desired. The speech recognizer is a bit finicky, but does decent, but at least you don't need to touch the phone.
     
  8. Blue1k

    Blue1k Well-Known Member

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Messages:
    608
    Likes Received:
    190
    Works great for me! Using a Jawbone 2 and a Moto H12

    I find the voice recognition takes a bit of time to launch but it is really accurate.

    Finally!! :)
     
  9. lilleyen

    lilleyen Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    I use a Plantronics Voyager Pro earpiece.
    The sound quality, battery life, comfort are all excellent BUT...

    Even with version 2.1 on my Milestone, the voice dial does NOT work.
    (At least it can't be started by pressing my earpiece button).

    If I press Voice Dial on my phone it will work then, but that's not "hands free" if you have to fumble with a phone that may be buried in a pocket of belt case somewhere, just to make a call.

    Pressing the earpiece button WILL answer an incoming call, but it won't start an outgoing call

    Is there some setting I have to tweak?
     
  10. Blue1k

    Blue1k Well-Known Member

    Joined:
    Oct 1, 2009
    Messages:
    608
    Likes Received:
    190
    Probably an incompatibility with the bluetooth stack of that device. My H12 and the Jawbone 2 both launch the BT dialer prompt when I press the bluetooth headset button (even when the phone is in sleep mode).
     
  11. Smithers

    Smithers Member

    Joined:
    Dec 30, 2009
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Same here, have a Jabra headset and have to press the button a bit longer for about 1-2 seconds, then the voice dialling pops up
     
  12. Szadzik

    Szadzik Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    5,413
    Likes Received:
    715
    Using an old Sony-Ericsson GV435 and it is working fine with the Milestone.
     
  13. firefight16

    firefight16 Active Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    35
    Likes Received:
    2
    If you have a screen lock, as in a number or pattern and your phone locks mine won't voice dial, but if you don't have a lock and have the standard slide, it will wake and work.
     
  14. slaman

    slaman Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    1
    That's weird... was just searching the forums to find out why mine works SO poorly...

    Takes about 15 seconds to load up the voice dialing app (even after overclocking my Milestone!) and at least 50% of the time it doesn't even register a voice command... it's not even misinterpreting, it just doesn't "hear" anything...

    when it gets like that, I have to restart the voice dialing app...

    Anyone else seeing this issue?

    I'm on a TELUS Milestone using a Jawbone ICON...
     
  15. mixpix

    mixpix Well-Known Member

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Messages:
    122
    Likes Received:
    5
    @salman - I find that if I do the voice training in the bluetooth software I can no longer get my phone to understand me at all. Have you done the voice training? You might want to reset it.
     
  16. slaman

    slaman Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    23
    Likes Received:
    1
    Thanks for the response... but I moved on to a Samsung Galaxy S... things work great on it! I've also switched to Vlingo!
     

Share This Page

Loading...