My phone number is incorrect...Support


Last Updated:

  1. Jooky85

    Jooky85 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Lo all,

    First post, go easy! Bought myself an unbranded/unlocked Desire this week and still getting to grips! Anyway, I was previously on vodafone with another phone, and stuck a new Virgin Mobile simcard in my Desire. Everything fine and hunky dorey. Then today I've had my old vodafone number ported onto my Virgin sim card. That *works* in that people can call me on it etc.

    However, when I go into Settings -> About Phone -> Phone Identity the phone number is wrong, its the number that originally came with my Virgin simcard, not the number that is now associated with it.

    Any ideas?
     

    Advertisement
  2. d.chatten

    d.chatten Well-Known Member

    Joined:
    Jun 17, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    12
    You either need to put your sim card in to a phone that allows you to edit your own number, or you need a sim card reader and the right software to edit your own number, most old phones allow you to to do this, also, search the android market on your phone as there may be an app on there that does what you want.
     
  3. anoniemouse

    anoniemouse Well-Known Member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Messages:
    1,514
    Likes Received:
    237

    Welcome to the forum.
    Try rebooting your phone & see if the phone number updates.
    I got an idea though that as virgin mobile sim cards are like o2 pay & go sim cards, the phone number is coded into the sim card its self.
    The virgin mobile system associates your ported number with your sim card phone number & it gets connected.
     
  4. ThreeDog

    ThreeDog Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Messages:
    119
    Likes Received:
    23
    as long as it works and you can receive calls with the old number then i would not worry.
     
  5. fried

    fried Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Messages:
    139
    Likes Received:
    42
    The same thing happened to me, although it's not an issue as it doesn't affect the functionality of the phone. I edited the SIM card number using a mate's Blackberry and now it shows the correct number in Phone Identity, but if you never edit it, it won't really make a difference.

    I believe there's an app on the Market that allows you to use your phone like a walkie talkie with friends that also have Android phones and that app installed, and I believe this app uses the info in Phone Identity to work. That's literally the only example I can think of where you would need to correct the number.
     
  6. Jooky85

    Jooky85 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Cheers for the responses guys, appreciated. Its a little better if its not going to affect anything then. Still mildly irritating. I might try and lay my hands on a sim card reader and some free software at somepoint. Had a quick look on the marketplace and not seen anything obvious.
     
  7. kredda

    kredda Active Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    31
    Likes Received:
    3
    so would it not affect it if he has something like sim checker pro ? or wavesecure ?
     
  8. no fit state

    no fit state Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    147
    Likes Received:
    11
    Mine just show's the number as unknown.

    Only found this out when I tried to use one of those push to talk (walkie talkie) apps.
     
  9. Ceefax

    Ceefax Well-Known Member

    Joined:
    May 11, 2010
    Messages:
    116
    Likes Received:
    15
    Heh never looked before. Mines the same, ported a number from 3 to T-mobile, phone says the T-mobile number though actually my number is my old 3 one.

    Never had any problems in the few months i've had it so not worried!
     
  10. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,419
    Likes Received:
    172
    Talk to your network, and they can force the update push to your SIM.

    *Usually* this happens seamlessly a few weeks after porting as the old number gets reissued.
     
  11. SB13X

    SB13X Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    930
    Likes Received:
    225
    I ported to Virgin with my Desire and the number does update on its own in good time :D
     
  12. fried

    fried Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Messages:
    139
    Likes Received:
    42
    If you've got a mate with a Blackberry, put your SIM into their phone, then go to Options - Advanced - SIM options - Edit SIM number (something like that anyway). I read in another thread that someone took their phone into their local network operator's shop and the shop assistant put their SIM in a Blackberry and edited it for them.
     
  13. benchmark

    benchmark Well-Known Member

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Messages:
    124
    Likes Received:
    7
    Mine says Unknown too.
     
  14. Jooky85

    Jooky85 Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Thanks again fellas, decided I'll wonder into the Virgin shop tomorrow before the football and ask them in there. Failing that, I'll see if it fixes itself in a few days/weeks. My dad does have a blackberry, but I've a feeling its locked...
     
  15. psyxologos

    psyxologos Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2010
    Messages:
    237
    Likes Received:
    20
    I ported my number from O2 back to orange and I have the same thing. My phone thinks I have the 'temporary' number, not the one I ported over. As stublake13 says, I will wait for a month or two and if it does not change I shall put it in my nokia N95
     
  16. OFI

    OFI Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Messages:
    582
    Likes Received:
    53
    Mine did the same. Been like it since I bought it now.
     
  17. cdbandit

    cdbandit Member

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Having just spent 20 mins talking to O2 about this very problem, it seemed that the 'too difficult light' came on within their technical support department.

    The advice was firstly to do a factory reset and if it did not pick up the new number I was to contact HTC support :confused:

    The support person said that in the 4 years of her working in the technical department, she had never heard of this problem or about pushing SIM updates to update the embedded telephone number.

    I think I'll ask my Blackberry owning friend if I can use their phone to edit the number stored on the SIM.
     
  18. d.chatten

    d.chatten Well-Known Member

    Joined:
    Jun 17, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    12
    Firemamsan123 likes this.
  19. EmperorKabir

    EmperorKabir Well-Known Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    197
    Likes Received:
    8
    my number is also wrong, but it makes no difference. you can still make and receive calls from your own number no problems. ignore it basically.
     
  20. cdbandit

    cdbandit Member

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    ::UPDATE::

    Just managed to change the MSISDN phone number stored on the SIM, using my sons LG Cookie!
    Correct number now showing in Phone Identity.
     
  21. nx1977

    nx1977 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    2,419
    Likes Received:
    172
    Your network should be able to resend the MSISDN to the SIM.
     
  22. OFI

    OFI Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Messages:
    582
    Likes Received:
    53
    Think i'll have to go this route as only Blackberries I know are on the wrong network.

    Need to change it as apps such as Pingchat dont work correctly when the number is wrong.
     
  23. AceMathias

    AceMathias Well-Known Member

    Joined:
    May 25, 2010
    Messages:
    159
    Likes Received:
    27
    Mine took a while (maybe a month) but it eventually changed on its own, not sure what caused it though.
     
  24. OFI

    OFI Well-Known Member

    Joined:
    Apr 17, 2010
    Messages:
    582
    Likes Received:
    53
    Well T-Mobile on the phone didn't know how to change it and told me to go to a T-Mobile store.

    But the girl in the local store was only young and seemed more sales than technical..
     
  25. choi

    choi Active Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    2
    Mine says "Unknown". It doesn't affect anything i don't think so there's nothing to worry about. It's been like that since i ported my number over which was early June as well :)
     

Share This Page

Loading...