rooted/sideload etc why cant i install directly from phone


Last Updated:

  1. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    everytime i try to install an apk directly from my phone using app installer I get the message im not allowed to install non marker apps. I have usb debugging turned on etc. Ive heard reference to turn on allow non market apps to be turned on but I can not find this preference anywhere.

    Where is it?

    Im tired of having to use side load wonder machine all the time when I can just dl or use drop box and can do right on phone.

    any suggestions?
     

    Advertisement
  2. ComradeQuestion

    ComradeQuestion Well-Known Member

    Joined:
    May 3, 2010
    Messages:
    59
    Likes Received:
    1
    the captivate is locked to not accept sideloaded apps so you will have to root your device to get around this sorry
     
  3. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    I am rooted. I am rooted, and i cant do side loads just fine using wonder machine on my pc, i also use market app that fakes me using a tmob sim. I have busy box etc. Im curious as to when I try to load an APK file directly on the phone I get the cannot run non market apps. Ive been told there is a setting somewhere that allows me to do this but I cant find it for the life of me.
     
  4. ComradeQuestion

    ComradeQuestion Well-Known Member

    Joined:
    May 3, 2010
    Messages:
    59
    Likes Received:
    1
    yea usually the setting is in the applications section and is checkable

    sorry for assuming you were unrooted just saw it wasnt mentioned and usually that is the first issue lol.
     
  5. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    what would keep it from being there? I have busy box, I have the option to go into debug mode, what could I be missing? I have app installer as one of my apps.
     
  6. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    in settings under apps my first set of options are as usual
    Manage apps> Manage and remove apps can filter all running or 3rd party if course.
    running services? allows me to see whats running
    dev> usb debug stay awake and allow mock locations
    usb settings> samsung kies,media player,mass storage,pc internet, and ask on connection

    those are all my options. Im missing something. to not have the option to allow me to install non market apps. Just cant figure out what it is. I can install em fine like i said using side load wonder machine just not directly on the phone.
     
  7. sparker366

    sparker366 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 26, 2010
    Messages:
    111
    Likes Received:
    8
    Follow these steps and you should have no issues

    Method 2: with Root Explorer (courtesy of kirbo20) This is a pretty easy process. I went in to Root Explorer - dbdata - databases - com.android.providers.settings, copied settings.db to my sd card, edited it on my pc with a db editor changed 0 to a 1 next to non market apps. Copied it back to the original directory, rebooted and installed a non market app.
    (added by gotfolk) again using FF plug in.. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5817/
    Click Secure on the left pane
    click on install_non_market_apps
    click edit
    number 3 states value click there and type in 1. hit ok (/gotfolk)
    Please use caution. If you want to make sure the db save properly open it on your sd card before you copy and replace the original. It should open up as a readable table. If it opens up in a txt editor its corrupt. This permanently enables non market apps. You can not toggle it on and off.
    ( This is a sqlite3 database file, you can find many GUI editors that will be able to handle the editing, including a FF plugin. Search "SQLite" )
     
  8. Czarcat

    Czarcat Well-Known Member

    Joined:
    Aug 2, 2010
    Messages:
    107
    Likes Received:
    19
    You still need to enable App Sideloading on your Captivate. Here is a link to a very easy to follow guide: How-to Enable App Sideloading on the AT&T Samsung Captivate
     
    vapor311 likes this.
  9. PGP_Protector

    PGP_Protector Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    38
  10. qwertyaas

    qwertyaas Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    373
    Likes Received:
    20
    Is there any One-click fix (such as Root, Superuser, Lagfix) and incorporates the enabling of sideloading too?
     
  11. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    welp im stuck.

    everytime i try to install the sdk i get "failed to fetch url etc.... you might want to force down;pad through http in the settings."

    then while trying to run command prompt I have the proper file folder open and when running command line "adb shell (enter)" I get * daemon not running. starting it now* *failed to start daemon* error cannot connect to daemon




    wtf.....grrrrrr
     
  12. Sjla2kology101

    Sjla2kology101 Active Member

    Joined:
    May 13, 2010
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    I'm not rooted but I install non market apps via sideloader wonder machine..
    Works like a charm for me..
     
  13. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    Yea I do that also, Im trying to do it the easier way, which is download apks right to the phone and install them but its being a pain in the ass.
     
  14. PGP_Protector

    PGP_Protector Well-Known Member

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    38
    did you install the USB Drivers for your system ?
     
  15. yahoowizard

    yahoowizard Well-Known Member

    Joined:
    Jul 29, 2010
    Messages:
    298
    Likes Received:
    11
    Use KIES and reinstall the drivers. There is a Driver Reinstallation button.
     
  16. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    hell kies opens when i plug my phone in but says trying to connect to it forever and does nothing.

    I dont know whats happened.

    setting apps to kies now opening it and giving it a whirl see if i can reload drivers.

    using win 7 64 seems to be a bit of an issue also might try all of this on one of my xp machines.
     
  17. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    ok so ive gotton further now, but every time i get to this point...

    cp /dbdata/databases/com.android.providers.settings/settings.db /sdcard/settings.db (enter)
    cp /dbdata/databases/com.android.providers.settings/settings.db /sdcard/settings.db.backup


    I keep getting a permission denied message

    Im the only user on the machine I am the admin so im not sure whats the deal there and the sdk still wont install properly its still doing what it was before.
    everytime i try to install the sdk i get "failed to fetch url etc.... you might want to force down;pad through http in the settings."

    its like it refuses to grab its addons or something like i have not net connection which i obviously do...
     
  18. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    i also reinstalled all kies drivers.
     
  19. emuneee

    emuneee Well-Known Member

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    267
    Likes Received:
    31
    Did you type 'su' in adb shell? 'su' will give you administrative access on your captivate.
     
  20. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    yes did adb shell enter
    then su enter
    then the next one and was given the permission error
     
  21. mrspeedmaster

    mrspeedmaster Well-Known Member

    Joined:
    May 16, 2010
    Messages:
    902
    Likes Received:
    256
    When you type in su, pay attention to the phone. It will give you a notification and you have to accept. If you don't accept, you are not running as root.

    You need to keep your eyes on both the phone and the terminal at the same time.
     
  22. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    ok so that worked granted super user permissions now I can get as far as this line

    adb pull /sdcard/settings.db %userprofile%\desktop

    when I do that nothing happens I get a long list of commands from the command window of what i can and cant do it places nothing on the desktop.

    So all of this is successfull
    adb shell (enter)
    su (enter)
    cp /dbdata/databases/com.android.providers.settings/settings.db /sdcard/settings.db (enter)
    cp /dbdata/databases/com.android.providers.settings/settings.db /sdcard/settings.db.backup (enter)
    exit (enter)
    exit (enter) (yes, exit twice)

    its the next line
    adb pull /sdcard/settings.db %userprofile%\desktop
    is where im stuck now it places nothing on the desktop. I even tried placing the "userprofile" with my computers name thinking that might be what its looking for but no such luck.

    ideas?
     
  23. Jirv311

    Jirv311 Active Member

    Joined:
    Jul 30, 2010
    Messages:
    40
    Likes Received:
    3
    I saw this on XDA Forums and did this for the most part. Only difference is I installed the SQLite editor (so I didn't have to copy the DB locally), copied the database to the root of the sdcard, edited it in SQLite editor, then copied it back. Rebooted and it worked beautifully.

    I am rooted as well.
     
  24. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    well to bys this line
    adb pull /sdcard/settings.db %userprofile%\desktop

    and then later on this line...
    adb push %userprofile%\desktop\settings.db /sdcard

    i took it back and forth with drop box after editing it with sqlite in firefox, now trying to install an apk from the phone directly...no dice...efffff it i give up side load wonder machine is my friend. everything hinges on those lines right there...

    adb pull /sdcard/settings.db %userprofile%\desktop

    and then later on this line...
    adb push %userprofile%\desktop\settings.db /sdcard


    i dont know what it wants. and when i type them it does nothing
     
  25. vapor311

    vapor311 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    225
    Likes Received:
    15
    i edited the damn file while it was sitting on the sd card lets see what happens now.
     

Share This Page

Loading...