sdcard unmounting when connected via USB


Last Updated:

  1. rmk

    rmk Well-Known Member Developer This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    94
    Likes Received:
    42
    I've been chasing the issue with the sdcard unmounting anytime the device is plugged in via USB, so I wanted a dedicated thread on the matter. I think I have a fix for it now.

    First, confirm whether or not you are having the problem. Set your phone to default to "Charge Only" connection type, then plug it into your PC. It has to be in that order. Then, use Astro or Root Explorer to see if the sdcard is still mounted on the device. If not, you are encountering the issue I am referencing here.

    To fix it, launcher ROM Manager and select "Fix Permissions". Then, diisconnect USB and reboot. Run through the testing process again and see if the sdcard is still unmounting.

    Please report back with your results.
     

    Advertisement
  2. crazydog

    crazydog Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    240
    Likes Received:
    46
    This did not solve it for me. Still unmounts SD card when plugged in via USB.
     
  3. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    doesnt work for me either :(
     
  4. hariyali

    hariyali Member

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    12
    Likes Received:
    1
    I never had the issue to begin with.
    I am on 3.1 with stock kernel
     
  5. rmk

    rmk Well-Known Member Developer This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    94
    Likes Received:
    42
    Think the only people having this problem are those who did not wipe. I think this may have been a release I should have suggested everyone wipe prior to installing.
     
  6. anicotra

    anicotra Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    I did not wipe and I don't have that issue.
     
  7. rmk

    rmk Well-Known Member Developer This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    94
    Likes Received:
    42
    Yeah not everyone has the problem. But those who do likely did not wipe.
     
  8. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    I wiped and have the problem
     
  9. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    I wiped again and did not have the issue. Once I restored my apps with Titanium, it happens again. Any ideas? I have 90+ apps so it may be difficult to pinpoint which one is causing the issue.
     
  10. rmk

    rmk Well-Known Member Developer This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    94
    Likes Received:
    42
    When you restored with Titanium, did you restore data or just apps?
     
  11. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Just apps
     
  12. Skorpios1027

    Skorpios1027 Frell me dead VIP Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    231
    By chance, do you have doubletwist installed?
     
  13. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Found the culprit on my phone, Winamp.

    Remove and I no longer have the issue. Can anyone without thi ROM confirm?
     
  14. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
  15. Skorpios1027

    Skorpios1027 Frell me dead VIP Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    1,299
    Likes Received:
    231
    I don't have Winamp installed, nor do I have DoubleTwist, but I have seen others posting about the issue you have had and mentiooning one or the other as the culprit. DoubleTwist does have the option to turn off the automount USB, don't know about Winamp.
     
  16. paugster

    paugster Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    There is an enable auto mount in WInamp. Removed that and no longer have the issue.
     
  17. crazydog

    crazydog Well-Known Member

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    240
    Likes Received:
    46
    I have Winamp also. Turning off "Enable Auto-Mount" in Winamp's settings fixes it. D'oh.
     
  18. rmk

    rmk Well-Known Member Developer This Topic's Starter

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    94
    Likes Received:
    42
    Turns out removing Winamp is what fixed it for me too.
     
  19. Wyophil

    Wyophil New Member

    Joined:
    Oct 9, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Uninstalled WinAmp and Doubletwist. Seems to have fixed the SD mounting issue.
     

Share This Page

Loading...