Step By Step Flahing 1.6 to 2.1


Last Updated:

  1. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    This is a detailed guide on how to update your Xperia X10a/i to 2.1.I will also add how to root your device after you have flashed your device.

    I would like to note i do not know if this will work on the Xperia X10 mini/pro so if try this with your mini its at your own risk.

    Also you will loose all apps, text and (phone numbers not stored on your sim) anything not on the sd card. So i would back up your text you can use SMS Backup & Restore by Ritesh Sahu.

    Whats required.

    1. Flash Tool Part1 and part2 *(You must download both before extracting also extract both in separate folders.)

    Part 1:Multiupload.com - upload your files to multiple file hosting sites!

    Part 2:Multiupload.com - upload your files to multiple file hosting sites!

    2. SEUS (Sonny Ericsson Update Service) and PC Companion.Once installed run both (When you run SEUS make sure you install the drives ALSO AT THE END IF IT SAYS YOU ARE UP TO DATE DO NOT HIT INSTALL)

    SEUS

    PC Companion

    Flashing Guide

    1. Plug Xperia X10 into your computer and start SEUS and when it comes down to the last step DO NOT HIT INSTALL hit cancel then exit (KEEP PHONE PLUGGED IN you should see a constant green led this means your in flash mode)

    2. Open Part1 and click on the X10flash.bat file (READ ALL THE TEXT)
    then input the following. a.Y (YES)

    If your going from 1.6 to 2.1 select the following 4. for X10i Users 5. for X10a Users

    (If your down grading then select appropriate firmware for your device)
    d.Y (You must select Y if your are going from 1.6 to 2.1)

    f. Select 1-4 (This will depend on your computers operating system so select accordingly).

    3. It will search for your device once found it will begin flashing this will take a while (About 3 minutes).Once it is done press any key the X10flash.bat file will close now disconnect your X10.

    4. Turn device on (hold down power button till X10 vibrates then release) you should see the Sony Ericsson logo followed buy a camera with a blue arrow.Then wait (About 2-3 minutes) Eventually your X10 will boot once it has you will go through a setup.

    Additional

    If you have an X10a then you will have the Rogers logo on load up which annoyed me (longer boot time).Also you will not have the option to change from 3g to 2g in the setting you will have to do it manually by dialing *#*#4636#*#*.

    You can also change your 2.1 Firmware to another that will have the 3g to 2g option and no Rogers logo.By doing the following.

    Switching between 2.1 Firmware Guide (for X10a)

    NOTE This will only work for those on 2.1 thats why you must do it after being on 2.1.You will not loose any data you've already acquired apps,phone numbers and text.

    1. Plug Xperia X10a into your computer and start SEUS and when it comes down to the last step DO NOT HIT INSTALL hit cancel then exit (KEEP PHONE PLUGGED IN you should see a constant green led this means your in flash mode)

    2. Open Part2 and click on the X10flash.bat file then input the following.

    a. Y (YES)
    b. 1
    c. 3 (America Generic)
    d. N
    f. Select 1-4 (This will depend on your computers operating system so select accordingly).

    3. It will search for your device once found it will begin flashing this will take a while (About 3 minutes).Once it is done press any key the X10flash.bat file will close now disconnect your X10.

    4. Turn device on (hold down power button till X10 vibrates the release) you should see the Sony Ericsson logo followed buy a camera with a blue arrow.Then wait (About 2-3 minutes) Eventually your X10 will boot once it has you will go through a setup.

    Note This will not work if flashing from 1.6 to 2.1 it will still come out as a Rogers.

    Thats it for flashing hope this helps. I will post a guide to root your 2.1 in the next post.

    Hellsrage619

    I would like to thank BluechipJ who compiled all of these flashing firmwares into 2 files.

    If you want subscribe to his youtube channel http://www.youtube.com/user/BluechipJ



    EDIT:Ill be adding some new stuff to this thread.

    PLEASE READ EVERYTHING BEFORE STARTING!!

    1. Is a way to back up your current 2.1 firmware so you can try different version/ROMs and still be able to go back to a factory 2.1 firmware.

    2. Ill be posting a link to my new favorite custom ROM made by X10iUser called "Eminence" as well as a simplified guide for those who arent to tech savvy.

    How to Back Up and Restore 2.1 Firmwares/ROMs Guide

    Whats needed?

    1. Your phone will need to be rooted you can do so by following the guide below this post (post #2 in this thread).And its unrootable should you need repair they'll never know you rooted.Follow the guide as you will aslod need busy box which can be found in the market.

    2. xRecovery download it here xRecovery

    3. Astro file manager this can be found by going into the market and searching Atsro file manager (its free) just download it.

    How to install and Back up.

    1. Connect phone to pc drop the xRecovery .apk file into your phones folder.

    2. Disconnect phone open up Astro scroll down till you see the xRecovery .apk file click on it.Then select Open App Manager then hit install.

    3. Open xRecovery hit install if it was done correctly then you should see those the things down bellow the install button know have green check marks on them.

    If it was done wrong then you will see they have a red thing over them which means it didn't install.

    Now when you do this make sure your not connected to your computer or charger that will cause it not to install.

    4. Once installed if you want to backup your current firmware then turn your phone off then turn it back on and once you see the sony ericsson logo start hitting the back button and eventually a menu should appear.

    4a. This is how you use the menu use the volume buttons to scroll down/UP and the home button to select and the back button to go back.

    5. Scroll down and select backup and restore then hit back up and wait till its done once done hit reboot.

    6. If you want to be safe (i recommend this) do the following plug your phone into your pc go into your phone and scroll down till you see the xRecovery folder click on it click on back up know take the folder and copy and save it somewhere on you pc.That folder is the back up of you phones system you just made.

    Thats it for backing up.

    How to install custom ROM/Restore.

    1. Connect your phone to the pc open up the phone folder scroll down till you see the xRecovery folder (If you don't see the folder their simply follow the guide above and make a back up of your system and the folder will be their then just get rid of the back up in their) then click on it.

    2. Get your custom ROM like the one by X10iUser which i will recommend to every one which can be downloaded here [Rom] X10 Eminence [For xRecovery] scroll down below the pics and use download link 1 its the fastest.

    Then extract it to your desktop.

    Or you can use you back up folder if you want to restore back to another version.

    3. Once the xRecovery folder is open click on the back up folder then put you ROM/back up folder in it make sure its the only folder their if you have your back up in their just move it somewhere to your pc and save it.

    4. Disconnect phone from pc turn phone off the turn it on and once the sony ericsson logo start hitting the back button till the xRecovery menu appears.

    5. Once in the xRecovery menu select back up and restore then hit restore and wait once done hit reboot and done.

    NOTE: You will loose everything if installing a new ROM so i would recommend writing down what apps you have and download SMS Back up and Restore by Ritesh Sahu to save text messages and also back up your contacts to your sim ALL BEFORE DOING THIS once done installing your new ROM simply download SMS Back up and Restore again and restore your texts.

    I would like to thank X10iUser for taking his personal time to make the ROM "Eminence"

    If you would like to thank him for his work (please do)go to his thread and thank him in his first post - [Rom] X10 Eminence [For xRecovery]

    I would also like to thank zdzihu from xda-developers for xRecovery.
     

    Advertisement
    BlownGP likes this.
  2. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    The following is a simple way to root your Xperia X10 on OS2.1

    Note this does not work on OS1.6

    You will not loose any data if you choose to do this.

    1.Download z4root this is the newest version xda-developers

    2.Plug your Xperia X10 in to your computer mount then insert z4root apk into the phone just drag and drop then unmount.

    3.On Xperia X10 go into market and download ASTRO file manager.

    4.Go into settings select applications then click Unknown sources make sure the check marks white.

    5.Open ASTRO scroll down till you see z4root click on it then select open app manager.

    6.Click install then exit and go open z4root then just click on permanent or temporary root simple as that.z4root also has the option to unroot you can read all the tech stuff here.
    [APP] One Click Root App 2.1 - z4root - Updated 1.3.0 - xda-developers

    Once done go and download and run BusyBox by Stephen (Stericson) from the app market.
    You can also download Titanium Backup by Joel Bourquard.It will allow you to delete stock apps like Moxier mail.
    Both are free.

    Hope this helps.
    Hellsrage619
     
  3. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    I have AT&T , so instead of logo Roger it will show ATT..? I should ignore ur second post right? and after i flash i shud have 2.1 firmware?

    Another question would be, if i mess it up in the middlle, can i restore factory ?
     
  4. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    1.It will show the Rogers (if you do what i said afterward flashing it over to a different firmware it will be gone tho.)

    2.Only if you don't want to root.Rooting allows you to customize your phone and you can delete all those stock apps.

    3.Yes one your done flashing you'll have 2.1 like the title says.

    4.And you shouldn't mess up half way its rather easy process but should something go wrong you can restore and try again.
     
  5. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    how to restore back to factory? i want to know this if i fail , thanks much hellsrage619
     
  6. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    I have no experice with restoring a bricked phone (thats if it goes horribly wrong) I know theirs a method out their but i cant remember were.
    Also if im correct (I have bad memory lol) theirs a repair button in pccompanion or SEUS that will fix problems on the phone (not bricked).


    NOTE:Try not to worry to much dont want to jinx your self.(Trust me it happens R.I.P iPod)
     
  7. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    i just did it, at part 4, turn the device on and the SE logo after that just blank screen with little low light. it sit there for a long time.


    4.Turn device on (hold down power button till X10 vibrates then release) you should see the Sony Ericsson logo ...........THIS IS WHERE IT IS THE BLANK SCREEN
     
  8. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    You should see the logo after a while if not take out battery wait at least 5 seconds then put it back in and boot it back up again.

    EDIT:If that doesnt work re flash it and make sure your putting in the correct inputs.
    Also during the flashing how long did it take and what did it say?
     
  9. nb_mitch

    nb_mitch Well-Known Member

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    604
    Likes Received:
    42
    Do the folders for files 1 & 2 need to be at the root level (c: on the PC). I just created 2 sub-folders in my Downloads/X10 folder.

    When I tried to go through part 1, after I entered "1" for 32-Bit XP Windows version, I got this:

    The system can't find the file specified
    The system can't find the file specified
    The system can't find the path specified
    'Devcon' is not recognized as an internal or external command

    Help appreciated. Device still intact :D, no changes :confused:
     
  10. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2

    yah i able to see the LOGO but after that it just turn into blank screen. I tried remove battery but same problem

    The flash did successful after 3mins flash then i disconnected turn the device on the device only show LOGO for few seconds . I let it stay on but it wont go to next step.
     
  11. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    Extract both to their own folders on your desktop and try again.
     
  12. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    Try re-flashing make sure you select the proper firmware for your device.
     
  13. nb_mitch

    nb_mitch Well-Known Member

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    604
    Likes Received:
    42
    I thought I did, but then I realized the extract tool put the output both in the same folder. I extracted folder1 to extract1, folder2 to extract2 and tried again.

    This time it went through the motions but still not flashed, device seems to be the same, still see the at&t logo on start-up, this is the errors I got during the flash.

    It first complained about loader.sin not found and then paused for a minute and then gave a whole list of missing files.
     

    Attached Files:

  14. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    Reflash when you choose firmware choose America generic (3.)
    NOTE:As i said before it will still come out as a rogers branded phone.
    Edit:If that doesn't work you may have to download the files again.But first try part 2 with the same steps it maybe that part1 messed up and something deleted the loader.sin file.
     
  15. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    When i extract file 1, it have an error looking for part2 and missing some files, is it normal?

    CLICK ME FOR FULL IMAGE!
    [​IMG]
     
  16. nb_mitch

    nb_mitch Well-Known Member

    Joined:
    May 28, 2010
    Messages:
    604
    Likes Received:
    42
    I got the same error, I will delete everything, download all the files, extract and start from the beginning.
     
  17. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    i tried them all, the file corrupted i think.


    http://www.multiupload.com/M048IDMI4L


    dl that and put in ur FOLDER 1 where missing files. i got it Hellsrage, thanks alot from your help bro.

    Part 2 , i have to extract to Part 1 to be able to re-flash for LOGO ROGER disappear.


    OK, i am done. thanks much hellsrager619...also my phone showed network H, do i have to setup 3G or 2G? i dial the # you gave me but it doesnt do anything.
     
  18. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    No some people say the H is 3.5g but its all the same you shouldn't have to select a network.I personally like the H simple more you?

    And if your on the america generic 2.1 firmware (No Rogers logo) than their will be an option in settings>wireless and networks>Mobile networks.

    If not then when you dial *#*#4636#*#* go to Phone information then scroll down and you can select preferred network type.
     
  19. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    Alright that should fix your problem.:)
     
  20. jvinhj240

    jvinhj240 Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    29
    Likes Received:
    2
    there are a long list, default is WCDMA....Which one should i pick?
     
  21. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    Dont select any its just an option to go from 3g to another type you should be set to 3g by default.

    TIP:Research it if you want know what they all do.
     
  22. Kings Media

    Kings Media New Member

    Joined:
    Dec 11, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I have the x10a and everything seemd to have worked fine, until I tried to send an MMS message. My APN has been wiped out. I looked @ other threads and some say I must debrand the phone. I do not know how to do this. I have the American 2.1 installed
     
  23. hellsrage619

    hellsrage619 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    24
    Are you on AT&T?You shouldn't have to debrand.
     
  24. Matt43

    Matt43 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    47
    Likes Received:
    0
    I've been directed to this thread to try and roll back my version from 2.1 to 1.6, in an attempt to recover my 300+ contacts that were backed up on 1.6 but now won't restore on 2.1

    I've been through the procedure but run into problems when I run the "X10flash.bat" file. I answer all the question then when I get to "Select your computer's operating system" and press Enter, the file closes.

    Not sure if I'm connecting the phone correctly in Flash mode - is there a knack to doing it when I'm already on 2.1 ?????

    Thanks
     
  25. X10iUser

    X10iUser Well-Known Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Messages:
    1,328
    Likes Received:
    332
    See the de/rebrand link in my signature.
    You should have been directed HERE or HERE.
     

Share This Page

Loading...