Support Strange SD card problem

Discussion in 'Android Devices' started by turbomentor, Nov 5, 2010.

  1. turbomentor

    turbomentor Well-Known Member
    38

    May 14, 2010
    136
    17
    38
    Navy Pilot
    Pace FL
    Having a new and strange SD card problem, hoping someone has a possible solution.

    Was using Astro to browse my SD card to try to open a QuickOffice word file. Got to the folder where the file was located, but then suddenly, Astro closed and returned me to my home screen. Also, got a message on my notification bar that said "Mounted ReadOnly. The SD card has an unexpected problem. Tapping (sic) to recover it."

    Ok, well, I tapped where it said to tap and the message went away. Back in to Astro to browse the file and...same result.

    Went into Settings and Unmounted the SD card, then remounted it. Back in to Astro to browse the file and...same result!!

    So now I'm concerned. Used "Gallery" to browse pictures that are on my SD card...no problem. Used QuickOffice to manually open the file I was looking for in the first place...no problem. It seems that only when I go to Astro and browse does this problem occur. BTW, I also tried using Estrong File Explorer and had the same result, so I don't think it's an app thing.

    Only thing I've not yet tried is going in to Clockwork Mod and unmounting/remounting SD card. Funny thing is that all my files appear intact, it just seems that for some reason, phone all of a sudden decides that the SD card is mounted "read only" (whatever that means) and is kicking me out. Dunno that I like that but...oh well.

    Any thoughts?

    Rooted DINC with Clockwork Mod, stock ROM, no major root apps except SetCPU.
     

    Advertisement
  2. wayrad

    wayrad Well-Known Member
    153

    May 12, 2010
    1,177
    148
    153
    Female
    Long Island
    Wow, that's strange. Couple thoughts...did you try rebooting? And did you try using the Windows error check utility (right-click on drive letter, select Properties, select Tools, select error checking, do NOT have it defragment the card)? I doubt somehow that you have a problem with the card itself but that would help rule it out.
     
  3. NoShftShck16

    NoShftShck16 Well-Known Member
    78

    Mar 16, 2010
    642
    71
    78
    Marketing Analyst/Web Developer/Social Media Analy
    Philadelphia
    Buy RootExplorer, a much better alternative to astro (i'm a recent convert to it). It allows you to mount as Read Only or Read Write, I'm thinking that could help you get past that issue.

    Where was the file located? in your download folder? with astro, you cant always navigate to certain areas...Root Explorer gets past that.
     
  4. turbomentor

    turbomentor Well-Known Member
    38

    May 14, 2010
    136
    17
    38
    Navy Pilot
    Pace FL

    Yep, tried rebooting...no joy. I'll try the error check util when I get home (thanks for the tip). Might have a bad card, I'll at least rule that out.
     
  5. turbomentor

    turbomentor Well-Known Member
    38

    May 14, 2010
    136
    17
    38
    Navy Pilot
    Pace FL
    File was located in /sdcard/download. Astro allows me to navigate to that folder, I can even see the files that are in the folder. Then as soon as I begin to scroll...whoosh! It closes Astro and reverts to home screen.

    I will try taking SD card out of the phone and plugging it in directly to my PC...see what happens.
     
  6. AlanIL

    AlanIL New Member
    5

    Feb 3, 2011
    1
    0
    5
    Exact problem has occurred when I used Astro. All files were intact, thankfully. Rebooting, manually re-mounting, etc. did not help.

    Used my laptop to look at the sd card.

    Used the repair option on the laptop the firsts couple of times this happened. Today, I just looked at the card "Computer" in Windows 7) and it corrected the issue.

    Do the people who make Astro know about this?

    Will try the other program mentioned in the thread.
     
  7. mhtrang

    mhtrang Well-Known Member
    38

    Apr 8, 2010
    216
    12
    38
    Happened to me on my old SD card with Google Maps 5.0. Bought a new SD card and it's worked like a charm. Not too sure what the problem was, but at least it went away.
     

Share This Page

Loading...