Stuck on "EV" dataSupport


Last Updated:

  1. lokio

    lokio Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Messages:
    47
    Likes Received:
    3
    I'm in Tampa, Florida and I received the Motion yesterday. This is my first MetroPCS phone and I am on the $55/month unlimited 4G plan. I've had various android phones the past couple of years so I'm not new to smartphones. Since I've activated it though, I've either had the 1x or EV data icon in the notification bar. I haven't had the 4G icon show up yet. Has anyone else had this issue?
     

    Advertisement
  2. mike28

    mike28 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2010
    Messages:
    4,065
    Likes Received:
    1,058
    *228 option 5 update your PRL
     
  3. lokio

    lokio Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Messages:
    47
    Likes Received:
    3
    Thanks for the suggestion. I've tried that, and nothing changed. My speed is ranging anywhere from 50-200ish kB/s. Is that considered MetroPCS's 4g?
     
  4. mike28

    mike28 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2010
    Messages:
    4,065
    Likes Received:
    1,058
    No very weird in what state are you in
     
  5. wretchedmage

    wretchedmage New Member

    Joined:
    Aug 28, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Im in Tampa FL, I just activated my phone today also. It never displayed 4g so far. Only EV. I called customer support and got a ticket number.
     
  6. dharp1996

    dharp1996 Well-Known Member

    Joined:
    Jun 16, 2012
    Messages:
    288
    Likes Received:
    28
    Think it has anything to do with the storms???? maybe some damage on a tower somewhere....idunno:p
     
  7. lokio

    lokio Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Messages:
    47
    Likes Received:
    3
    I guess I'll have to call as well. I'm hoping it isn't the phone.
     
  8. mike28

    mike28 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 20, 2010
    Messages:
    4,065
    Likes Received:
    1,058
    When my wife got hers it showed ev I right away updated prl and 4g came right away I'm also in the Tampa area
     
  9. Joshb101

    Joshb101 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 29, 2012
    Messages:
    157
    Likes Received:
    27
    I had this exact same problem when I first got my motion. Problem was my sim card was never activated. Check your online profile to see if the sim card is listed along with your phone, if not that's your problem.
    Of course I now have the problem that my phone won't receive any data over 4G.
     
  10. lokio

    lokio Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Messages:
    47
    Likes Received:
    3
    That must be my problem. I don't see it listed online. I submitted a ticket a couple of hours ago so maybe it'll get fixed soon.
     
  11. wretchedmage

    wretchedmage New Member

    Joined:
    Aug 28, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joshb101 is correct. I went to a Metro PCS corporate store. They just reentered the sim number and now I got 4g. YAY!:smokingsomb:
     
  12. lokio

    lokio Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 12, 2012
    Messages:
    47
    Likes Received:
    3
    I went today. They added the sim to my account and I was good to go.
     
  13. euphan1555

    euphan1555 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    251
    Likes Received:
    21
    i also had to go to a store to get 4g.my speeds are what i expected between 1.2-1.8.its a far cry from what i can get on vm when im away from home.i ran off 9 speedtests back to back a couple days ago and only got under 10k 2 times.i just wish wimax was better at dealing with interference so my speeds wouldnt suck so bad at home.i cant even stream youtube at 240p without it buffering constantly.
     
  14. dannis

    dannis Well-Known Member

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Messages:
    46
    Likes Received:
    2
    I have the same issue. My phone came from Wirefly unprogrammed and the SIM unactivated. I had to call MetroPCS to manually program my phone. I may have to call them again to get the SIM card activated but I also put in a ticket. Where should I see the SIM card listed when I log in to MetroPCS?
     
  15. Joshb101

    Joshb101 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 29, 2012
    Messages:
    157
    Likes Received:
    27
    Under manage & pay on the website when it gives you that drop down there's one called profile on the far right. That will bring you to your profile and underneath account subscribers it should list your device name and device number. So if your sim card is activated you should see your phone listed and the card listed either above or below it. The card's device name is ICCID.
    But yeah if its not listed and no 4g just give them a call and tell them they need to activate your sim card. You'll need to give them the numbers off the sim card, but otherwise should only take a few minutes and then you should be good to go.
     
  16. MyUsernameRox

    MyUsernameRox Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    560
    Likes Received:
    27
    I have not seen a 1x, Ev/3g icon at all since buying this phone.

    There was a brief period of a No Service icon while in the desert between Lancaster and L.A. however.
     
  17. tzr916

    tzr916 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    87
    Likes Received:
    13
    Finally got my Motion from Wirefly (took 8 days to get here):
    1. Went to account online and activated/swapped old phone. Could not make/receive calls.
    2. Dialed *228 option 2 to active and it said the phone was already active on another account.
    3. Called Metro. He had me call him back with another phone and he walked me through inputing some codes to activate the phone manually. Now can make/receive calls but Data is stuck on EV.
    4. Dialed *228+5 two times, verified I have latest PRL. Still EV.
    5. Called Metro again from another phone. He said "EV is 4G" and refused to walk me through inputing the Sim, said "it would be too risky ".

    Guess I have to goto a store... or anyone know the secret codes to manually enter the SIM?

    BTW, my GF's Metro phone sitting right here next to me is showing 4G.
     
  18. eljefe0000

    eljefe0000 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    673
    Likes Received:
    87
    for the sim card u must call so it can be active on their system if not you wont get 4g the programming is to enter your phone number
     
  19. tzr916

    tzr916 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    87
    Likes Received:
    13
    I have called twice. Both times they said they would "program the phone" and then I pull the battery and no change when I turn back on. They never asked me for my SIM number. Wouldn't I have to tell them what it is?
     
  20. eljefe0000

    eljefe0000 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    673
    Likes Received:
    87
    yes you do need to tell them at least from my experience i did it thru their chat as the phone operators are real dumb. the number is on the box and on the card itself you need ti tell them
     
  21. tzr916

    tzr916 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    87
    Likes Received:
    13
    Took less than 2 minutes using CHAT. I did not have to do anything but reboot the phone (no codes to enter on the phone). I gave him my SIM and he did it on his end in about 30 seconds.

    I have 4G now.

    Phone in support are so stupid!
     
  22. dannis

    dannis Well-Known Member

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Messages:
    46
    Likes Received:
    2
    Yep I had a similar experience where my phone came unprogrammed and the SIM card not activated. It's all straightened out now.
     
  23. shamuko

    shamuko New Member

    Joined:
    Sep 5, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    No 4G in my motion only EV, How to fix it? my plan: ($50 2.5GB 4G LTE Data Speed)
     
  24. Kyle7

    Kyle7 New Member

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Shot in the dark here but...

    Do you have 4g in your coverage area?
     
  25. shamuko

    shamuko New Member

    Joined:
    Sep 5, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0

    NO! maybe sim card not active...
     

Share This Page

Loading...