Ultimate Performance & Battery Life


Last Updated:

  1. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    Ok so after playing with a lot of different settings on my phone to optimize battery life and performance I think I've come up with the perfect set up. And the biggest is my SetCPU settings . When the SetCPU profiles aren't active the phone is runnign at 1.15mhz

    Here are list of pictures of setting and also pics of Quadrant and battery life outcomes

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Note that the Quadrant Score and SetCPU pics weren't taken at the same time. But were taken with the same settings
     

    Advertisement
  2. Jonamerica

    Jonamerica Well-Known Member

    Joined:
    Apr 30, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    193
    Very nice. What is your battery life?
     
  3. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    I should have said this is on a stock 1300mah battery
    WiFi -- ON
    Screen -- Max Brightness
    Sync -- ON
    BlueTooth -- ON
    GPS -- On when needed (did use turn by turn nav for about 20-30minutes and GPS a few other times )

    Now this wasn't HEAVY USE but it was definetly my normal daily moderate use. I streamed the last few innings of a White Sox loss on AT BAT playing thru a Bluetooth adapter. Listened to MP3 for a good 45minutes with Bluetooth , lots of texts, email, facebook, some phone calls etc..
     
  4. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    20hrs Up
    4.5 hrs Awake
     
  5. jiggaDROID

    jiggaDROID Well-Known Member

    Joined:
    May 23, 2010
    Messages:
    114
    Likes Received:
    11
    May be a dumb question, but where do you go to adjust the SetCPU settings?
     
  6. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    No such thing lol

    Just open up SetCPU click on profiles , then click add profile chose the profile you want and the settings you want.

    And just to be sure make sure you download SetCPU (believe it's $1.99) first haha
     
  7. birthofahero

    birthofahero Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    442
    Likes Received:
    81
    Now I read on hydra's website that they dont recommend using setCPU with their kernels. They say to rely on their governor. I would like to use setCPU but im a little worried it might brick my phone or something.


    Also, isnt the hydrakernel #4 the 1.13 ocuv OV?
     
  8. birthofahero

    birthofahero Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    442
    Likes Received:
    81
    Ok Ive plugged in your settings and will see how this turns out. For the record of future posts I am on Skyraider 2.5.2 (vanilla), hydrakernel ocuv 1.13 #3, 2.15 radio, s-off.
     
    ChiTownJim likes this.
  9. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    YEah it is, I'm running the #2 I might have not grabbed the wrong picture.

    I am not playing with the KingHavs #2 Rom, with Adrenylens PB&J Rom but the Kernal won't let me run at 1.19ghz it freezes my phone almost instantly .
     
  10. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    Can't wait to see how these settings work on Skyraider

    I still need to update my radio . I'm using the same settingswith the new kernal and vanilla rom but so far I'm not that happy with either especially the KingKernal . Seems like it's performing slightly faster and the battery is looking good at 74% with 8hrs up not sure my awake as my phone has restarted it self twice which is where my unhappiness lies
     
  11. birthofahero

    birthofahero Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    442
    Likes Received:
    81
    Ya I tried the kingskernel and it would freeze my phone up when it was on the 1.19ghz. Did you reset the battery stats before this test? If so how do you do that?
     
  12. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    No I didn't
     
  13. McChazo

    McChazo Active Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    43
    Likes Received:
    3
    So using setcpu is safe to use with hydra kernel without any problems?

    I am only using the undervolt kernel right now (no OC) - would these setting you have in setcpu be fine to use with this?
     
  14. Tomoko

    Tomoko Well-Known Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    66
    Likes Received:
    21
    Set Cpu and hydra kernels don't play nice, at least for me. The phone gets sluggish after a few hours and STAYS THAT WAY, no matter what I do. Once I uninstall everything is better.
     
  15. birthofahero

    birthofahero Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    442
    Likes Received:
    81
    No, setCPU does not work with the ssuv kernel. That much I know.
     
  16. birthofahero

    birthofahero Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    442
    Likes Received:
    81
    This goes with what their website says. Ill keep it on and see if I notice some performance hits.

     
  17. crackers8199

    crackers8199 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    548
    Likes Received:
    59
    i've done pretty much the same thing, but with a few minor tweaks - i start stepping down from 1152 at 75% battery, and do so gradually from there (70%, 60%, 50% (this is where i finally get back to the stock clock speed), 35%, 25%, 17%, 10%). all my profiles are set to conservative...and my screen off goes to 499 rather than 384. other than that though, this definitely works...it has helped my battery life tremendously.

    some of my step downs are probably overkill...i just started overlocking this weekend, so i'm still experimenting with what settings work best...

    on another note: where'd you get the battery indicator? does it show the numbers in 1% increments? i have battery indicator running but i'd love to replace the stock battery indicator if possible...
     
  18. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    SetCPU works fine with Hydra Kernals it's also working fine with KingKernal at least for me they have. I'll be rooting a two Incredibles this week and I will do the same set up on both so we'll see if they have a problem with it or not
    The battery life I'm getting out of my 1300 is very close to what I got with my 2150 battery with my phone completely stock 2.2.

    Crackers--- I can't remember where I got the battery indicator at , I downloaded it awhile ago. But if you send me your email I'll send you the file for it, simple install zip from Recovery.
     
  19. SecretSexyNinja

    SecretSexyNinja Well-Known Member

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    209
    Likes Received:
    61
    so the setcpu app is worth it? Im still running 2.1 stock. how much difference in battery life is it for you? i still get horrible battery life. It'll die over night if its less than 50 percent etc
     
  20. CheeseJam

    CheeseJam Well-Known Member

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    179
    Likes Received:
    44
    Sorry, I am a noob. Do I change those setting using SetCPU? I am not familiar with the program, and I read it is not recommended for Hydra kernels (I have the overclocked one).
     
  21. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    I use SetCPU with Hydra and it works fine haven't had any problems over the last 2months . I didn't play with it much at first but now that I have , I kinda feel stupid for not. Instead of wasting your money on batteries Install a good undervolting kernal and set up some good profiles . It's like adding an extended battery to your phone. I will eventually give my 3500 a go with these settings, which I was getting 50+hrs on before undervolting or installing any SetCPU profiles
     
  22. ChiTownJim

    ChiTownJim Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    2,380
    Likes Received:
    286
    Yes change the profiles with SetCPU it can be downloaded from the Marketplace for I think $1.99.

    I know that Hydra website doesn't reccomend it but I know some pretty good developers have said they use SetCPU with the kernals and it's working out pretty good.

    With that said , you are messing with the factory setting of a phone by rooting to begin with this is just another thing your messing with. I'm not promising anything .
     
    CheeseJam likes this.
  23. yojoe600

    yojoe600 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    2,188
    Likes Received:
    207
    set cpu is free to xda members
     
  24. crazyg0od33

    crazyg0od33 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Messages:
    391
    Likes Received:
    28
    so i go the file and installed it for the battery indicator, and got stuck at the HTC Incredible screen. Do I need to NOT be on stock rom? what are te requirements on the file?
    I did a nandroid restore so it was no problem, but any idea how to get it working?
    Thanks
     
  25. sldsnk

    sldsnk Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Can anyone tell my what app he is using to replace the normal battery symbol and have it display the percent in it?
     

Share This Page

Loading...