Using an Aria with no data plan


Last Updated:

  1. Joeydroid

    Joeydroid Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    13
    Picking up a used Aria for the wife. She does not have a data plan (pay per use only). Is there an app that turns off data ? She uses wifi for data. If the data is turned off will the picture messaging still work ?

    Thanks
     

    Advertisement
  2. Joeydroid

    Joeydroid Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    13
    I found a few APN apps in the marketplace. Will try them when i get the phone.
     
  3. mrdoc

    mrdoc Well-Known Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Messages:
    45
    Likes Received:
    4
    if u long press the power button, a menu will pop up. Last option is "Mobile network". U can turn off data by clicking on it..
     
  4. CGG318

    CGG318 Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    2
    There is also a data widget. Long press where you want the widget -> widget -> settings -> mobile network.
     
  5. mmiller2002

    mmiller2002 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    4
    Its been my experience that, on AT&T, if you activate a smartphone, they will detect it and begin charging you for a data plan. We had this happen when my daughter swapped her GoPhone SIM into a used Blackberry.
     
  6. Joeydroid

    Joeydroid Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    13
    Will MMS still work?
     
  7. Joeydroid

    Joeydroid Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    13

    I am on the $15 unlimited plan and I have been using a Samsung Jack for a year and now my Captivate. My wife has been using a Blackberry for over a year with no data plan.
     
  8. CGG318

    CGG318 Member

    Joined:
    Sep 14, 2010
    Messages:
    19
    Likes Received:
    2
    It will work, but the data used will be added to your bill.
     
  9. Joeydroid

    Joeydroid Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    13
    Why would the data from a picture message get charged to the bill ? She pays $5 a month for 200 messages which include MMS..
     
  10. mmiller2002

    mmiller2002 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    4

    AT&T enacted the forced data plan for all smartphones a year or so ago from what I read.

    What $15 unlimited plan? AT&T?
     
  11. mmiller2002

    mmiller2002 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    4
    I think that AT&T will still activate the monthly data fee for any smartphone. Turning off data will only conserve your Mb usage under your plan.
     
  12. Joeydroid

    Joeydroid Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    13
    Yes AT&T.

    Years ago i was using an LG flip phone and the data plan was $15. Its bundled with 200 text messages for $4.99 (media max plan $19.99). I have used smartphones since then and have not been charged extra. I usually don't go over 1 gig a month, maybe thats way IDK. One time i put my sim in an iphone and within minutes i received a text saying that i need to upgrade my plan, pulled out the sim REAL fast lol.
     
  13. AndrewAmazed

    AndrewAmazed Active Member

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    43
    Likes Received:
    1
    It really depends. They do check occasionally but I'm not sure how often for the Aria. For phones such as iPhone and Blackberrys, they generally have a routine check or so I've heard fro ma friend.

    I don't have a data plan and have never had one with my Aria and it's been going just fine for me. When you set up the phone / account, I simply went with use WiFi or so and then checked / turned off all data related things in settings and I haven't been charged for using data either.
     
  14. atc1093

    atc1093 New Member

    Joined:
    Dec 20, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Are you still today able to not have a data plan, or has AT&T detected your device yet?
     
  15. mmiller2002

    mmiller2002 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    4
    Maybe he was grandfathered from before ATT forced the data plan on all smartphones (~Nov. 2009?). i.e. had a smartphone with no data then switched to Aria.
     
  16. erwaso

    erwaso Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    94
    Likes Received:
    3
    Are any of you Aria users able to get by with the 200mb plan?

    On my bb curve i average 60mb monthly from:
    -browsing a few forums daily
    -some fb checking
    -use google maps 15days out the month
    -i get about 15emails a day

    Rarely mess with apps and games and never stream music/radio/vids. Think id still go over 200mb?
     
  17. jerkyboy

    jerkyboy Well-Known Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Messages:
    55
    Likes Received:
    2
    I have the 200 mb plan and don't come close to going over. I'm constantly on eBay, Craigslist, and news sites. I do not send/receive pics, listen to music, or watch videos (often). If I do watch a video, I turn on my WiFi.

    My billing cycle ends on the 18th and I've only used 50 mb so far. Hope this helps.
     
    erwaso likes this.
  18. erwaso

    erwaso Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    94
    Likes Received:
    3
    Does help thx. I got 3g watchdog so we'll see how my usage goes.
     

Share This Page

Loading...