Voice command "call" doesn't seem to workSupport


Last Updated:

  1. lucidstate

    lucidstate Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    2
    I'm trying to call my contacts with a long press on the search button. It picks up my words just fine, but all it does is google search. For example i was trying to order lunch from a local sub joint that i have saved in my contacts as "Marcellos". So I said "call marcellos" and it went straight to google web search for the terms "call marcellos". I could see no option on the screen to call that contact.
     

    Advertisement
  2. jbert

    jbert Active Member

    Joined:
    Oct 27, 2009
    Messages:
    39
    Likes Received:
    2
    Use the "Voice Dialer" application, not the Google voice search.
     
  3. lucidstate

    lucidstate Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    2
    Yup, I've definately got that to work, but I could have sworn that I've read in multiple threads that you could do it from a search button long press. The "navigate to" command works from the search button long press just fine. It would be nice to get this working because it saves me a trip to the home screen or applications tab when I want to call a contact.
     
  4. jbert

    jbert Active Member

    Joined:
    Oct 27, 2009
    Messages:
    39
    Likes Received:
    2
    Okay, I didn't hear that. As you said, it would be nice to perform the command without navigating to the home screen. Keep me updated if you figure it out.
     
  5. BigPat

    BigPat Member

    Joined:
    Oct 17, 2009
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Works just fine on a long press of the search button for me. Maybe your problem is that the name you're trying it on is too complicated for it. Try making a dummy contact that's named "Bob" or something simple like that.
     
  6. jbert

    jbert Active Member

    Joined:
    Oct 27, 2009
    Messages:
    39
    Likes Received:
    2
    Wow...it works for me too. I don't know what went wrong earlier.
     
  7. lucidstate

    lucidstate Active Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    38
    Likes Received:
    2
    After trying more contacts, it works sometimes. Other times, even with very simple contact names, (like john brown) it hears what I'm saying perfectly but ignores the fact that there is a contact with an exact match and goes straight to google search

    Edit: "Call Patty" worked once. It went straight to dialing. On a second attempt it did not dial and instead went straight to a google search for "call patty". Also tried "Tony", "Adam", "Mom", "Dad", "Holly" among others all with the google search result. the "sometimes" above is really only "one time".
     
  8. Vancelot

    Vancelot New Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Thanks for this. I kept trying the microphone icon on the home screen and it would just do a google search. Long press on the search button works!
     
  9. comprocon

    comprocon New Member

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    When I first got my android, I loaded it up with my 2000+ contacts.

    Some were from one gmail account, some from another.

    It did the voice search/"Call" fine

    after a few days, I noticed that it stopped working. But a few things had happened in that time.

    1) I had changed my "registered/default" gmail account by resetting the phone and then using my second gmail account
    2) I had loaded a ton of apps.

    So I tried to figure out what the problem was.

    I reset my phone several times, but then I found out that the droid would always reload all the applications, making it harder to debug the problem.

    But with all my applications removed, it still had the problem. Then I noticed something. It was finding "some" of my contacts with the "call" command.

    I found out they were the ones associated with my "main" gmail account on this phone. (which was synching with the phone)

    So, now I have placed all my contacts in my main account, and it seems to be working. It may be a coincidence, but I'm just telling you my experience with this problem.

    Voice search is very helpful when driving.
     
  10. probinson

    probinson Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    123
    Likes Received:
    47
    I have the same problem. When I do Voice Dialing, it works fine. But when I try the Voice Actions, it wants to dial some random business. One of the options it displays is the exact phrase I used to try and make the call, but it just wants to do a Google search. It's like it doesn't see my contacts.
     

Share This Page

Loading...