1. Introducing Channels - a new way to chat with other Android users!
    Dismiss Notice

Wifi instead of 3G


Last Updated:

  1. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Hi

    I don't have a data plan so I use wifi. I can browse the internet without any problem. However, when I try to use the market/Gmail/apps that use the internet, it states that the internet cannot be accessed.

    please help

    Thank you
     

    Advertisement
  2. BookLover

    BookLover Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    977
    Likes Received:
    114
    Gmail & Market need background sync which need a mobile data connection.
     
  3. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    as in I need 3G in order to use gmail and market?
     
  4. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Any guides out there for using your Android phone (I have a LG GT540 BTW) on a WiFi network only and not 3G?
     
  5. Szadzik

    Szadzik Well-Known Member

    Joined:
    Feb 15, 2010
    Messages:
    5,413
    Likes Received:
    715
    None that I have heard/ read of. The only thing I can advise you though, is to try and see if there is really no way of getting a data plan as using an Android device without one is a bit pointless. All the Internet and e-mail on the go become completely untrue.
     
  6. scottishrob79

    scottishrob79 Member

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Really, mine works fine over wifi
     
  7. BookLover

    BookLover Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    977
    Likes Received:
    114
    And you don't have a 3g connection? You have never connected to 3g even to set up your phone? Background sync is turned on by default. Did you deliberately turn that off before you first connected to the Market?

    Try this out...turn off background sync and try to get into the Market. You won't be able to get in.
     
  8. scottishrob79

    scottishrob79 Member

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I know you need the background sync, what I mean is I can use the market and gmail with no problems over wifi. I turn off the mobile connection when I use wifi
     
  9. XboxOmac

    XboxOmac Well-Known Member

    Joined:
    Oct 20, 2010
    Messages:
    67
    Likes Received:
    0
    Androids are pretty useless without a data connection.
     
  10. nomarsgirl

    nomarsgirl Well-Known Member

    Joined:
    Mar 4, 2010
    Messages:
    671
    Likes Received:
    68
    I know when I first got my phone, it was Christmas Day and I wasn't able to activate it right away. I was able to download apps from the market over wifi and set up my g-mail with no problems. I do have a data plan since my provider requires one, but it was not activated then.
     
  11. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    What's the background sync?
    How do I turn it on/off? I just selected the option for 2G networks only and turned wifi on. Browser and youtube works
     
  12. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    goddamn it its not working...help
     
  13. BookLover

    BookLover Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    977
    Likes Received:
    114
    Background sync needs to be on to connect to the market. It will use wifi to download if you are connected to wifi. But initial connection to background sync needs mobile data AFAIK.
     
  14. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    For background sync, i need to use 3G? gahh why can I use wifi this was so much easier on Symbian
     
  15. sahil04

    sahil04 Member

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    22
    Likes Received:
    4
    Not at all, you have all the features using Wi-Fi that you would with a data plan so someone that is in a Wi-Fi area 90% of the day wouldn't benefit much from a data plan.

    Now blackberries, those are useless without a data plan.
     
  16. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    I've tried all the options. It's still not working. Is this something wrong with my phone/software?
     
  17. SlowRain

    SlowRain Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    152
    Likes Received:
    5
    I don't have a data plan and I'm able to set up Gmail and access the Market just fine now, but initially I couldn't. I think I had to go into Accounts and Sync in the Settings menu and select background sync and auto-sync, as well as set up my Google account on the phone. I'm able to access everything over WiFi. I just checked how much I still have one my prepaid card and it doesn't look like my phone has chewed into that whatsoever. Don't listen to the people saying an Android phone is useless/pointless without a data plan. It's plenty useful; plenty practical, too.
     
  18. scottishrob79

    scottishrob79 Member

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    I do have background sync on when in the market, but as I previously said, when I use wifi, I have the 3g connection off
     
  19. BookLover

    BookLover Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    977
    Likes Received:
    114
    Make sure Background Data is on. Make sure you connected to 3g. Open the Market. Can you access or do you get an error msg?
     
  20. stgermaine

    stgermaine Member This Topic's Starter

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    I have no idea what I did but today it started working...hopefully it will stay that way

    Anyway thank you everyone for your advice
     
  21. BookLover

    BookLover Well-Known Member

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    977
    Likes Received:
    114
    That's great news! I'll keep my fingers crossed for you!
     
  22. sonspot

    sonspot Member

    Joined:
    Nov 1, 2010
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    I have no Idea where some of you guys are getting your in from, I've never had a data plan with my phone (3g is part of the network not a plan), I turn off 3g so that I dont get change for mms when friends sent me pics, wifi should get you anything a data plan would or could,.
     
  23. PinkMirrorKirby

    PinkMirrorKirby Well-Known Member

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    162
    Likes Received:
    9
    Symbian... EASY!? That's a joke right? I've tried setting up my Wifi with my old Nokia N97 and it connected, but IT STILL uses my 3G Connection for Internet!
     

Share This Page

Loading...