Will GPS and WiFi work in Europe?...General


Last Updated:

  1. MikeAg

    MikeAg New Member This Topic's Starter

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hello Everyone:

    I plan on going to Europe (Italy) this summer. I don't care if the cell phone works on my Droid Eris (Verizon), but I sure would like to be able to use the GPS and have internet access via the WiFi function.

    I know the cell phone function won't work, but will the other two?

    Thanks,
    Mike
     

    Advertisement
  2. erisuser1

    erisuser1 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    759
    Yes.

    Although, if you are planning on using Google for navigation, you sort of need a connection to the outside world for the map content - spotty WiFi won't cut it in that case, even if the GPS is working perfectly.

    You might want an app that has maps stored locally on the phone.
     
  3. ScarcelyAware

    ScarcelyAware Well-Known Member

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    79
    Likes Received:
    2
    I'm all for an application that support preloaded world maps on an microSD card.
     
  4. willdogs

    willdogs Well-Known Member

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Messages:
    665
    Likes Received:
    211
    Wifi: I don't see why not. Should be fine.

    GPS: Sorry to say, but Probably NOT

    See my Experience here: http://androidforums.com/htc-droid-eris/38621-eris-gps-not-working-outisde-mainland-usa.html

    I tried everything, but my GPS and Network Location were completely DEAD while my Blackberry's Google Maps using Network Location worked just fine.

    Both my Eris and Blackberry Curve are Verizon Devices, so why would one work and the other not?

    Good luck and am curious to see how you make out in Europe with the Eris
     
  5. username45

    username45 New Member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    This is great information: I was about to ask the same thing. I'm going to Europe (also Italy) this summer and wanted to know if wi-fi would work to check email, etc. I read somewhere that this can get expensive - why is that? Are data plans affected by being in Europe? I've got a Verizon Motorola Droid - not the Eris - will wi-fi still work?

    Also, although the cell service won't work, can I install Skype, or Google Voice or something and use that instead?

    Thanks for your help!
     
  6. Eric2

    Eric2 Well-Known Member

    Joined:
    Dec 30, 2009
    Messages:
    211
    Likes Received:
    6
    WiFi works in Europe. Or at least it did in France when I was just over there recently.

    Don't know about GPS...didn't try it.

    I also wanted to use Skype via WiFi, but Verizon won't allow it to go over WiFi. There are some alternatives, which I didn't try because there was some other service provider you have to have to run any of the VOIP things, as I understand it.
     
  7. Demache

    Demache Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    341
    WiFi is a world standard so I can't see why want.

    Gps should also work fine.

    Sent from my Eris using Tapatalk
     
  8. bwanna

    bwanna Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    My Android (Droid) GPS is working in Europe (Spain, France, Amsterdam, London, Scotland, Ireland). However, I had to revert back to v2.1 - GPS does not work with Froyo v2.2... as least on my Droid it didn't.

    Also, I noticed that it took a while to acquire it's location. It also seemed that sometimes I had to turn the Airplane mode on and off, turn GPS on and off. wireless on and off. I don't know if it really did anything or if the acquire time is just LONG... hard to tell.

    But anyway, for those thinking of using their Droid without a CDMA cell system IT IS POSSIBLE.

    Good luck!
     
  9. Demache

    Demache Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    341
    Its probably because it can't use A-GPS (Assisted). Normally it will acquire a rough idea of where its at, based on information from the cellular network, to help improve the startup time of the GPS. So now it has to figure it out where it solely on GPS, and this can take a LONG time. Our Garmin GPS, since it obviously can't use cellular networks, can sometimes take 2-3 minutes to find your current location accurately.
     
  10. bwanna

    bwanna Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0

    Ok. I remember reading about that. It makes sense. That would also explain why it takes an equally long time when I put in a new battery.

    At least it works, right!?

    Thanks for the added information!
     
  11. L0stS0ul

    L0stS0ul Well-Known Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    140
    Likes Received:
    7
    I was just in germany and I kept my phone in airplane mode with the GPS and WIFI turned on and both worked just fine. It took a LONG time for the GPS to lock but once it did it would relock quickly.

    With the phone in airplane mode so the cell network and cell radio were off the phone lasted like 4 days on one charge with pretty heavy usage.
     
  12. bwanna

    bwanna Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    I had the same thing. Never realized how much CDMA eats a battery. I also noticed it with the GSM phone I got for this trip. Lasts days on a single charge.
     
  13. Hiroshika

    Hiroshika Well-Known Member

    Joined:
    May 30, 2010
    Messages:
    166
    Likes Received:
    24
    The gps will work as long as your on earth. Now, the problem is finding a map app that will work in the foreign land.
     
  14. nomarsgirl

    nomarsgirl Well-Known Member

    Joined:
    Mar 4, 2010
    Messages:
    671
    Likes Received:
    68
    Navdroyd (available in the market) will give you nav anywhere on earth with no data connection. Download maps to your sd card before you go. It can be a little difficult to enter address, but it does work. Just used it on a trip to canada. It did choose rather strange routes near the border though.
     
  15. tdkramer

    tdkramer New Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Are there any special requirements for downloaded maps to be compatible with GPS in Europe? In other word, can I download any good map of a city and will the GPS figure out how to use it?
     
  16. Demache

    Demache Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    341
    GPS is the same all around the world bro. All your phone has to do is calculate where you are based on the satellites above.

    It will work. As long as you have a good GPS signal anyway.
     
  17. btkgator

    btkgator New Member

    Joined:
    Jul 2, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    So, do I need to download a map (Ireland), or if I use Google Nav the maps will pull up?
     

Share This Page

Loading...