Go Back   Android Forums > Android Phones > ZTE AT&T Avail (ZTE Merit)

Get excited for the Samsung Galaxy S5! Find everything you need and discuss it in our Galaxy S5 Forum!

test: Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old January 1st, 2013, 09:09 PM   #1 (permalink)
Junior Member
Thread Author (OP)
 
Join Date: Nov 2012
Location: Ohio
Gender: Male
Posts: 20
 
Device(s): ZTE Merit
Carrier: Not Provided

Thanks: 6
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to xer0615 Send a message via AIM to xer0615 Send a message via Skype™ to xer0615
Default Cannot enter USB mode...

So my phone, ZTE merit, will still charge when it is plugged into my pc, but it has become seemingly unable to enter usb mode for file transferring etc.. Im beginning to believe this may be why I had trouble rooting, as the device wasnt being recognized?

When I plug the device in, instead of making the usual 2-tone beep that indicates a new usb device activated, my computer instead makes a dull 3-tone beep that I have never heard.. but when I unplug it, it makes the usual "usb disconnect" sound... does anyone know what im talking about and what it indicates?

I've tried turning on and off the debug mode, powercycling both my pc and my phone, tried a different cord as well as a different compute rwith no success. am I to understand that this phone that is less than 2 months old is already going bad?? I know it is an off brand, discount phone model but really.. so soon?

xer0615 is offline  
Reply With Quote
sponsored links
Old February 15th, 2013, 11:52 AM   #2 (permalink)
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA, Pennsylvania.
Gender: Male
Posts: 156
 
Device(s): ZTE MERIT Z990G ROOTED [ROM] BLUE STEEL v2.0.777
Carrier: StraightTalk

Thanks: 17
Thanked 36 Times in 34 Posts
joshua.redfield@gmail.com
Default

Quote:
Originally Posted by xer0615 View Post
So my phone, ZTE merit, will still charge when it is plugged into my pc, but it has become seemingly unable to enter usb mode for file transferring etc.. Im beginning to believe this may be why I had trouble rooting, as the device wasnt being recognized?

When I plug the device in, instead of making the usual 2-tone beep that indicates a new usb device activated, my computer instead makes a dull 3-tone beep that I have never heard.. but when I unplug it, it makes the usual "usb disconnect" sound... does anyone know what im talking about and what it indicates?

I've tried turning on and off the debug mode, powercycling both my pc and my phone, tried a different cord as well as a different compute rwith no success. am I to understand that this phone that is less than 2 months old is already going bad?? I know it is an off brand, discount phone model but really.. so soon?
Sadly, this is a known issue for the ZTE Merit. The port in the phone wears down after awhile. Sometimes quicker than others, Mine hasn't had any issues thus far. Hopefully I didn't jinx myself.
__________________
ZTE Merit z990g, Rooted, Class 10 16GB SD card.
redfield88 is offline  
Reply With Quote
Old February 15th, 2013, 02:25 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Pasco, WA
Posts: 775
 
Device(s): Samsungs, Rugby Smart (AOKP), Galaxy Appeal (modded stock), Illusion (modded stock)
Carrier: Not Provided

Thanks: 12
Thanked 127 Times in 112 Posts
Default

That was the first sign of mine going out. Pull the battery out and CAREFULLY wiggle the USB plug on the phone, see if it shows any radial movement (twisting).
Motorhead1991 is online now  
Reply With Quote
Old February 25th, 2013, 06:23 PM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA, Pennsylvania.
Gender: Male
Posts: 156
 
Device(s): ZTE MERIT Z990G ROOTED [ROM] BLUE STEEL v2.0.777
Carrier: StraightTalk

Thanks: 17
Thanked 36 Times in 34 Posts
joshua.redfield@gmail.com
Default Re: Cannot enter USB mode...

Quote:
Originally Posted by John David View Post
Connect the phone to your computer using USB data cable and once you do this you will get a notification sound on your phone along with the pop of three options on the screen 1)Charge the phone 2) File transfer mode 3) Software update. In this option select the option File Transfer mode and your phone will be connected to the computer for transferring the data's.
Not sure if you've ever used the merit before or not. But your post is absolutely useless. Merits have one option when you plug them in. And that's to turn on USB mass storage. You can turn it on or off, there are no other options.
redfield88 is offline  
Reply With Quote
Old February 25th, 2013, 07:39 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
out of ideas's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 607
 
Device(s): ZTE Merit. ICScamwich OC. Galaxy Prevail CTMod 3.68
Carrier: Pigeons

Thanks: 58
Thanked 138 Times in 108 Posts
Default

the USB ports on these phones are absolute junk. I already know two people whose wore out in a couple months. Mine was going out soon on my first merit.
you can get away with pinching open end of the usb hook-up closed with your finger or gently with a needle-nose or something. It won't last forever,but it bought me a couple more weeks.
out of ideas is offline  
Reply With Quote
Old February 25th, 2013, 09:21 PM   #6 (permalink)
Senior Member
 
stayboogy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 622
 
Device(s):
Carrier: Not Provided

Thanks: 36
Thanked 193 Times in 100 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by xer0615 View Post
So my phone, ZTE merit, will still charge when it is plugged into my pc, but it has become seemingly unable to enter usb mode for file transferring etc.. Im beginning to believe this may be why I had trouble rooting, as the device wasnt being recognized?

When I plug the device in, instead of making the usual 2-tone beep that indicates a new usb device activated, my computer instead makes a dull 3-tone beep that I have never heard.. but when I unplug it, it makes the usual "usb disconnect" sound... does anyone know what im talking about and what it indicates?

I've tried turning on and off the debug mode, powercycling both my pc and my phone, tried a different cord as well as a different compute rwith no success. am I to understand that this phone that is less than 2 months old is already going bad?? I know it is an off brand, discount phone model but really.. so soon?
your issue sounds like a phone error and less like the usb port coming loose

you need to take off the back cover and press the reset button next to the camera lens--see attached picture

reboot the phone and now see if your usb is working correctly
Attached Images
File Type: jpg reset button.jpg (565.1 KB, 8 views)
__________________
stayboogy is offline  
Reply With Quote
Old March 18th, 2013, 03:43 PM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: WV
Gender: Male
Posts: 609
 
Device(s): ZTE Merit: Rooted, Costom Stock ROM, Anthony's Kernel LGL35G: Rooted, Custom Stock ROM, Stock Ker
Carrier: Straight Talk

Thanks: 27
Thanked 77 Times in 67 Posts
kingmt01@gmail.com
Default

It should be possible to charge with a bad USB port but no data.
kingmt is offline  
Reply With Quote
Old March 18th, 2013, 04:55 PM   #8 (permalink)
Senior Member
 
out of ideas's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 607
 
Device(s): ZTE Merit. ICScamwich OC. Galaxy Prevail CTMod 3.68
Carrier: Pigeons

Thanks: 58
Thanked 138 Times in 108 Posts
Default

It could still charge and not have data. My first merit has been doing the loose usb thing for a while. and two people I personally know had it go out.

charges sometimes, sometimes don't, sometimes data, sometimes not

i would love this phone a lot more if the usb weren't junk.
out of ideas is offline  
Reply With Quote
Reply

AT&T Avail
Current Rating:
Rate this Phone:

The AT&T Avail was released as an affordable handset for the pocket conscious. More specifically, for users that would like to take advantage of a smartphone without having to sign a contract, or pay full price for a high-end device. Once can s... Read More



Go Back   Android Forums > Android Phones > ZTE AT&T Avail (ZTE Merit)
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 08:58 AM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.