1. Download our Official Android App: Forums for Android!

2.2 slow icon refresh

Discussion in 'Android Devices' started by mattbooty, Aug 10, 2010.

  1. Phone Guy

    Phone Guy Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    51
    Joined:
    Nov 18, 2009

    Nov 18, 2009
    51
    0
    15
    I have the icon lag as well. i am not rooted and did the manual FRG01B update. Atleast we now know it does not matter if you cleared your phone before performing the update.
     

    Advertisement

  2. mattbooty

    mattbooty Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    29
    Joined:
    Feb 1, 2010

    Feb 1, 2010
    29
    0
    15
    FYI, So far after about a day and a half it has improved it for me, I've only seen icon lag happen maybe once or twice since the reset and it is now a very short lag (< 1s vs > 5s previously). But I could be in the minority.
     
  3. Creepindevil

    Creepindevil Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    1
    Joined:
    Aug 17, 2010

    Aug 17, 2010
    1
    3
    6
    Go To settings/Display and turn off Animations That seemed to fix my icons from Lagging :D
     
    RetiredGeek, DLM and pTac like this.
  4. nader2013

    nader2013 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    342
    Joined:
    Dec 23, 2009

    Dec 23, 2009
    342
    21
    38
    Cleveland, Ohio
    That screen animation turnoff works! And for me keeping that box checked helped..
     
    EZE336 likes this.
  5. pTac

    pTac Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    51
    Joined:
    May 22, 2010

    May 22, 2010
    51
    1
    16
    Sweet! Fixed my problem. Thanks!
     
  6. Phone Guy

    Phone Guy Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    51
    Joined:
    Nov 18, 2009

    Nov 18, 2009
    51
    0
    15
    Worked for me as well.
     
  7. mattbooty

    mattbooty Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    29
    Joined:
    Feb 1, 2010

    Feb 1, 2010
    29
    0
    15
    I have since rooted and installed a custom rom, and haven't had this issue since, if it returns I will try this, thank you!
     
  8. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    I have it as well.... randomly

    sometimes, since I am rooted, I assumed that since I had SetCPU set to 250-400 while sleeping that it was lag time coming out of sleep. But, I often get it when going from some app to "home" and the icons are gone and then slowly load. Not what you would expect especially with a faster CPU setting. I might try this animations option, but who doesn't want cool effects like that?
     
  9. JezterVA

    JezterVA Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    49
    Joined:
    Jul 23, 2010

    Jul 23, 2010
    49
    0
    35
    See post #16 of this thread.....

    Worked perfectly for me.
     
  10. MarvinAndroid

    MarvinAndroid Well-Known Member
    Rank:
     #241
    Points:
    38
    Posts:
    194
    Joined:
    Nov 7, 2008

    Nov 7, 2008
    194
    22
    38
    MA
    I have this problem as well. I actually thought it might have something to do with LauncherPro because that is all I ever use. I used to have it before from time to time.. now it seems almost every time I push Home after using a couple programs. Pretty annoying actually.
     
  11. Vance

    Vance Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    561
    Joined:
    Oct 28, 2009

    Oct 28, 2009
    561
    55
    78
    That is why I like this forum! Thanks Twistedlim for the solution! It is annoying since I like the animations, but at least the problem seems to be solved.
     
  12. litebulb

    litebulb Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jan 8, 2010

    Jan 8, 2010
    2
    0
    5
    Same issue here. I thought it was Launcher Pro since I installed that after I forced the update to 2.2 (unrooted). I uninstalled LP and installed Zeam launcher and had the same problem with the icon refresh.

    I disabled animations and havent had any problems yet. We'll see how long this lasts.
     
  13. DLM

    DLM Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    137
    Joined:
    Nov 29, 2009

    Nov 29, 2009
    137
    2
    56
    NY
    i had the same problem

    I thought the same thing but I too turned off animations and problem solved, thanks
     
  14. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    tried this, I still randomly get the lag
     
  15. Vance

    Vance Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    561
    Joined:
    Oct 28, 2009

    Oct 28, 2009
    561
    55
    78
    OK, after some seeming success with turning off the animations, yesterday I got that icon refresh delay a few more times! boo
     
  16. Amrov

    Amrov Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    115
    Joined:
    Aug 6, 2010

    Aug 6, 2010
    115
    9
    36
    Texas
    What animations does turning off the animations actually turn off? I tried that option, and the screen lag is a little better, but my live wallpaper still works, so I'm wondering what animation(s) I'm missing out on.
     
  17. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    I sense the animations are relative to windows opening and such... I notice with it checked to "on" it seems windows or apps that open or close kind of zoom in or out quickly versus just open or close snappy
     
  18. SNeitzel

    SNeitzel Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    637
    Joined:
    Aug 11, 2010

    Aug 11, 2010
    637
    102
    93
    Posted this in a different thread but will report here.

    Quote:
    Originally Posted by SNeitzel [​IMG]
    My issue is the time it takes to refresh the home screen after rotation.
    If I pop open the KB and rotate the phone it takes a good 7-8 seconds for the icons to appear. Did a reset and that didn't change anything.


    So...

    I moved all of my apps back to the phone and my screen redraw issues went away. I started moving them back to the SD card one by one and the issue came back after about 5 or 6 apps and continued to get worse the more apps I moved.

    Then,
    With apps moved to the SD card, I removed shortcuts from my desktop to any apps that were on the SD card. The redraw issue went away. I began adding the shortcuts back and again after 5 or so the redraw issue was back.

    Would be interested to see if anyone else can reproduce this behavior...
     
  19. aaronmcc11

    aaronmcc11 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    6
    Joined:
    Jul 5, 2010

    Jul 5, 2010
    6
    0
    25
    Moved all apps to phone.. fixed screen lag instantly and consistantly.
     
  20. aaronmcc11

    aaronmcc11 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    6
    Joined:
    Jul 5, 2010

    Jul 5, 2010
    6
    0
    25
    I have had problems with icons also not displaying on homescreen for apps that on sd.. not all the time but sometimes. I'm running frg01b.. are frg22 users having the lag issue as well?
     
  21. RLJSlick

    RLJSlick Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 2, 2009

    SNeitzel, I also removed all my programs on my SD card and moved them back to the phone and at first it didn't seem to work, but after a reboot, it sped it up a lot.

    Thanks
     
  22. RLJSlick

    RLJSlick Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 2, 2009

    Now with that said, I wonder if we used a much faster SD card then the one that came with the Droid, you would think that would make a difference. If we had a Class 10 SD card I bet this wouldn't be a issue.
     
  23. Amrov

    Amrov Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    115
    Joined:
    Aug 6, 2010

    Aug 6, 2010
    115
    9
    36
    Texas
    I have the screen lag and my apps are still on my phone, not my SD Card (confirmed with apps manager and Astro).
     
  24. jayes

    jayes Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    73
    Joined:
    Nov 13, 2009

    Nov 13, 2009
    73
    11
    18
    Had it before the update and have it still after the update. If I turn the screen black and back on again, it speeds the return of the icons. I am not rooted and have a very simple set up. I just figured it was something I had to live with and am surprised others have the same issues.

    Other than that.. all is well on the phone. So far. It's only been 12 hours!
     
  25. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    ditto

    I have 1 app on the SD card, 1 I never really use and not on my home screens.. and I get the lag still so I am sure I buy into this one yet
     

Share This Page

Loading...