1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support 3gD means 3g is dormant? Help please

Discussion in 'Android Devices' started by Chilangopwn, Jun 16, 2011.

  1. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Ok so if my title theory is correct than that may answer my other question that I have.
    But ok 3gD means 3g is off. Ok I have that down.

    Now my problem is why does 3g switch to 3gD when I download a song a video or an app.

    Let's say I am downloading an app. I leave my phone alone to complete downloads. I return about a minute later to check progress and the download appears paused. I check my 3g and it is appearing as 3gD. I just would like to know why my phone would go into 3gD if it's supposed to be using data to download.

    Any opinions? I appreciate it and thanks in advance.


    I apologize if I was not clear before sorry and again thank you for your thoughts.
     

    Advertisement

  2. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    Nice stream of conscience!

    I think I was able to translate the run-on sentences into this: "Does the "d" on my 3G symbol mean that I am not getting 3G signal?"

    Answer: Yes
     
    Country_Gravy likes this.
  3. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Ok but I doubt it is my signal because when I commense a download everything is fine. Only that when I leave phone and return the data streaming is "paused"?
    I just want to know why and if I could do something to stop my phone from doing that.
     
  4. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    If it happens every time you try to download something, no matter where you are, then yes, I would be willing to suspect something is up with your phone.

    If it happens every time you try to download something, while sitting in your living room, then try doing it in a different area first.
     
    Country_Gravy likes this.
  5. Ziphless

    Ziphless Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    68
    Joined:
    May 26, 2011

    May 26, 2011
    68
    6
    36
    I'm no expert, but did you try a battery pull with your phone ON? When my phone is acting abnormal, that usually helps.
     
  6. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Well it's happened in my room, my living roomm and my bathroom lol. And well i figured that if i surf the web while downloading, it will work fine. Since surfing keeps the 3g active. But i don't know what else to think about it up to now. I'll see if it continues seeing as i just got this replacement on Tuesday.
    By the way how could i know if this phone has had the 2.2 patch? I haven't had any missed calls or texts till this date but i just want to know if it has the patch installed already

    Well no i haven't yet but next time it doesn't download right i'll do a battery pull. (hopefully i do not have to do that as i hear that battery pulls mess up phones just like computers and laptops)
    Thank U for your opinions and advice
     
  7. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia

    Go to settings-->about phone. At the bottom there is a build number. If your number ends with EC10, you have the original 2.2 "missed calls" update. If it ends with EE19, you have the latest update.
     
    Country_Gravy and Chilangopwn like this.
  8. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Thank you I saw the info and i'm still on the original 2.2 do I have to go into usc store to get the update?
     
  9. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    Unfortunately, yes.

    The update completely wipes your phone, so be sure to make a backup of your contacts.
     
    Country_Gravy likes this.
  10. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Aww another wipe? Darn. Now by any chance do you know of a way to save your apps from the wipe? I don't want to redownload my apps allllllllllllllllll over again.........
     
  11. Rusticus

    Rusticus Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    19
    Joined:
    Nov 24, 2010

    Nov 24, 2010
    19
    5
    36
    I have used Mini Kies to update 4 phones and none of which had their data wiped for the EE19 patch. You can use Mini Kies rather than go to the Store if you would prefer.
     
    Chilangopwn likes this.
  12. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    True, but given the issues they had with the mini kies updates the last time around, a full wipe install is not a bad thing.
     
    Country_Gravy likes this.
  13. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Okay so mini kies is a nono? But i'm guessing ill go to store but when my bill cycle resets. That way I won't exceed my limit and guys thank you very much for the help especially LaTuFuyou were very helpful. Thank you.
     
    LaTuFu likes this.
  14. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    You won't exceed any limits by taking your phone into the store for the upgrade. For that matter, you won't affect your data plan if you do it via mini kies. Your PC downloads the update, not your phone.

    Glad I could help.
     
    Country_Gravy likes this.
  15. Chilangopwn

    Chilangopwn Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    8
    1
    6
    Oh but downloading apps does count as data usage no? So redownloading my apps will be data usage :/
     
  16. kmf

    kmf Android Enthusiast
    Rank:
     #178
    Points:
    88
    Posts:
    675
    Joined:
    Jul 28, 2010

    Jul 28, 2010
    675
    88
    88
    Male
    Northeast Iowa
    Do you have a home wireless network? If so, turn on your phone's wifi and re-download all of your apps. No data charges that way.
     
  17. scott_

    scott_ Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    100
    Joined:
    Jun 4, 2011

    Jun 4, 2011
    100
    11
    38
    electrician
    Central Iowa
    Or find any free wifi hotspot, like a coffee shop or public library.
     
  18. ladybadger2007

    ladybadger2007 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    186
    Joined:
    Oct 26, 2009

    Oct 26, 2009
    186
    3
    56
    Independant Contractor in Visual Merchandising
    Altus Oklahoma
    I used odin it was quick and painless no phone wipe.
     
  19. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    But, it isn't the USCC update, it is an update available on XDA. That doesn't mean it won't work, its just important to point that out to people that may want to use your solution.
     
  20. Zebulon

    Zebulon Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    370
    Joined:
    Dec 28, 2010

    For what it's worth, I don't think that the EE19 patch helps with the 3GD issue. In fact, it seems like it actually made it worse for me.
     
  21. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    I agree with ya.
     
    Country_Gravy likes this.
  22. kmf

    kmf Android Enthusiast
    Rank:
     #178
    Points:
    88
    Posts:
    675
    Joined:
    Jul 28, 2010

    Jul 28, 2010
    675
    88
    88
    Male
    Northeast Iowa
    My sentiments exactly.
     
  23. Zebulon

    Zebulon Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    370
    Joined:
    Dec 28, 2010

    Has anyone figured out anything to do about this? It has been driving me nuts lately, especially when I want to use the wifi tethering function.
     
  24. LaTuFu

    LaTuFu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,286
    Joined:
    Nov 10, 2009

    Nov 10, 2009
    1,286
    258
    173
    Project Manager
    Virginia
    The only alternative I am aware of, until USCC releases another update, is to root and run a custom ROM. Which will either help the problem or open a whole new can of worms for you.
     

Share This Page

Loading...