1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General 50% standby...yes again...

Discussion in 'Android Devices' started by jdeguzman, Jul 6, 2010.

  1. jdeguzman

    jdeguzman Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    10
    Joined:
    May 7, 2010

    May 7, 2010
    10
    0
    15
    So I never had the 50% standby issue until today. Started working in new building with NO signal..no time to sift through the boards..sorry guys....solutions?
     

    Advertisement

  2. eddieg

    eddieg Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    60
    Joined:
    Feb 17, 2010

    Feb 17, 2010
    60
    2
    16
    Do the airplane mode trick works every time!
     
  3. Sytar

    Sytar Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Nov 23, 2009

    Nov 23, 2009
    47
    1
    16
    Systems/Network Support
    Here is my question, why do I need to make turning on my phone a process of doing 3-4 things just to make sure my phone properly acts like a phone?
     
  4. mdeblaz

    mdeblaz Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    408
    Joined:
    Apr 29, 2010

    Apr 29, 2010
    408
    37
    43
    You don't have an issue. As you stated, your new building doesn't have any service/signal. Therefore, your "time without signal" will go up because of that. For instance, when I go into the subway system here in NYC, my "time without signal" always goes up by the time I come back above ground.
     
  5. jdeguzman

    jdeguzman Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    10
    Joined:
    May 7, 2010

    May 7, 2010
    10
    0
    15
    did the airplane mode when i got outside and that didnt work...took 3 hours to get back down to 30%..sigh oh well...guess i'll bring my charger to work....
     
  6. copestag

    copestag Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,355
    Joined:
    May 23, 2010

    May 23, 2010
    1,355
    247
    143
    not to be rude.......... but it sounds like youre extremely confused.........

    youre in a place that has no signal.......... youre going to see a high percentage of no signal time on your phone......... this is normal

    this is the reason after 3 hours it has dropped to 30%............. its reporting the percentage of time (compared to time phone is on) that the phone has not had a signal............

    if you were on the moon it would report 100% without a signal.......... if you were sitting beside a verizon tower it would always report 0%............ thats the way it works

    this is not the 50% bug......... the 50% bug happens to people who HAVE a signal but still get a 50% without signal report.......... you DO NOT HAVE a signal

    bringing your charger to work wont help you in any way ........... unless your charger can make the signal stronger inside your workplace........ mine doesnt

    the solution to your problem is have your workplace install a verizon tower beside the building....... or just accept that there are places where you wont have a signal all the time
     
  7. mc48

    mc48 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    480
    Joined:
    Jan 17, 2010

    Jan 17, 2010
    480
    36
    43
    so. east, usa
    I had got the 50% bug for the first time this July 4th. I of course had read about it but considered myself lucky that it hadn't happened to me yet. Not sure why it all the sudden showed up now. My husband placed a couple of calls to me that just didn't even go through, didn't show up as missed calls or go to vm, didn't even show up on the call log. and I placed a call to him that didn't go through either and didn't show up on his call log. so i did checked settings>about phone>battert>battery use>tapped on cell standby and it said i think 100% without signal. Did the airplane trick later and the number slowly went down.

    did I read correctly that the ota update that was supposed to roll out isn't going to because it didn't fix this problem?
     
  8. Sytar

    Sytar Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Nov 23, 2009

    Nov 23, 2009
    47
    1
    16
    Systems/Network Support
    Ever since the 2.1 patch I have had this issue. I honestly don't know if I had it before and just didn't know it, but I would guess so.

    With the 50% issue, it is all based on a percent average. If you first reboot your phone, and you are in full line of a tower for 1 hour, you should see 0%. Then you go into a solid metal and cinder block building where you can't make or receive calls for 30 mins, it will show 30%. If you stayed there for a full hour, then it would show 50%. If you waited another hour then it would only show 60%.

    The problem with the 50% bug is when you boot your phone, it will almost immediately start to show 50% no signal. It will not go up or down, and it doesn't matter where you stand or go.

    The issue from what people can tell is a timing issue. I personally don't know enough about it to explain it, but I think that there are some issues with how the hardware and software are syncing up.

    Turning on Airplane just after a reboot, then turning it back off, resets the Signal to the proper timing.
     
  9. cableguynoe

    cableguynoe Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,030
    Joined:
    Mar 30, 2010

    Mar 30, 2010
    2,030
    264
    163
    I'm a cableguy....really
    Monterey, CA

    Agree with the posts above. Your phone really doesn't have signal.

    You know this.

    It's only a problem if you have signal, and your phone is telling you you have 50% time without signal.


    Stop working in that building
     

Share This Page

Loading...