1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Tips A simple way to bypass data throttle

Discussion in 'Android Devices' started by Abella7x, Jul 18, 2014.

  1. Abella7x

    Abella7x Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    7
    Joined:
    May 23, 2014

    May 23, 2014
    7
    5
    6
    Female
    I noticed one day after my speeds had been throttled that they suddenly shot back up, so I did some digging and came across a post that had a simple easy and fast solution...

    When you have 4g signal place your hand over the top of the phone until it switches to 3g
    Then remove your hand and sit the phone down. If your 4g signal is strong enough it will soon switch back to 4g and your throttle should be gone.

    *This is not a permanent fix, you will have to do this each time you notice your speeds are throttled

    I use PDAnet to tether my internet to my pc and have used this method to download movies, games, shows, music etc, well after I was throttled.

    speeds changed from 24/kbs to over 2mbs
    *Also my phone is not rooted
     

    Advertisement

    willieaames and jeff02 like this.
  2. jeff02

    jeff02 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jul 18, 2014

    Jul 18, 2014
    1
    0
    5
    Tried so many apps, rooting, deleting, flashing and nothing worked. Found this post this morning tried it and it worked like a charm. Before I tried it I was getting 74/kbs and now im back up to just over 8mbs.
    Now, if you have any tips or suggestions on how to get around paying for hotspot, I'd reeeallly be a happy guy :p
    but either way,
    Thanks for the great tip!!!!!!
     
  3. Abella7x

    Abella7x Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    7
    Joined:
    May 23, 2014

    May 23, 2014
    7
    5
    6
    Female

    Actually there is a easy way to get around paying for the hotspot feature if you don't mind spending $2.49 one time for the app

    here is the link for the app
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.robaho.wifihotspotwidget&hl=en
     
    Doomstarter1 likes this.
  4. neoison

    neoison Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    46
    Joined:
    Jun 13, 2014

    Jun 13, 2014
    46
    0
    15
    the app errors and disconnects 5 times a day.. it works but it needs fixed and updated
     
  5. robaho

    robaho Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    231
    Joined:
    Oct 9, 2012

    Oct 9, 2012
    231
    81
    53
    Well, you're the only one reporting anything like that so its pretty obvious the problem is on your end ... User error.
     
  6. masterchief3k

    masterchief3k Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    120
    Joined:
    Apr 30, 2013

    Apr 30, 2013
    120
    23
    38
    You're welcome. I'm surprised nobody has credited me for this finding, as I was the first one who noticed it, it seems.
     
  7. jamstewonline

    jamstewonline Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    178
    Joined:
    Jul 28, 2013

    Jul 28, 2013
    178
    42
    63
    Male
    Texas
    I don't get throttled . VM still not counting my 4g data so guess I'm lucky one.
     
  8. masterchief3k

    masterchief3k Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    120
    Joined:
    Apr 30, 2013

    Apr 30, 2013
    120
    23
    38
    Update: Now it's not working. All of a sudden my data throttled half way through an episode of continuum on netflix, and it won't go back with this trick. After 5 months of it being flawless, I guess they fixed it? Anyone else confirm this isn't working anymore?

    Oddly enough, the counter online just said "MB Used: MB" with no number.. That's not normal..
     
  9. bkttk2

    bkttk2 Android Enthusiast
    Rank:
     #120
    Points:
    113
    Posts:
    508
    Joined:
    Apr 30, 2012

    Apr 30, 2012
    508
    233
    113
    Male
    Blue Springs, MO
    Have you updated to v7?

    Are you rooted?

    I know v7 added the itson UID, not sure if that may be what is causing the issue now.

    ItsOn Inc
     
  10. masterchief3k

    masterchief3k Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    120
    Joined:
    Apr 30, 2013

    Apr 30, 2013
    120
    23
    38
    Yes. Rooted. This phone has been in use exclusively on v6 for five months as an Internet phone. Our alternative was satellite. We got this to replace satellite, and it did a great job for months. As soon as LTE rolled out in my area, I bought two F3s and rooted them. Haven't been able to test the normal use one but the tether one suddenly won't let me use this trick anymore. I won't touch v7. I am wondering if I should try going back to v5 on it, seeing if the trick is only for me or if others are suddenly not able to escape the throttle now.
     
  11. willmon22

    willmon22 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    44
    Joined:
    Jun 17, 2013

    Jun 17, 2013
    44
    4
    16
    I am unable to escape the throttle either. When my plan runs out I am not renewing it. We should all get together and cancel our service at the end of the month and demand results and get the service back until changes are made. Is it not pointless to have this service anyway the way it is? Or am I the only one that thinks this way? As this throttling is just unbearable and with no way around it I really think something should be done.
     
  12. robaho

    robaho Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    231
    Joined:
    Oct 9, 2012

    Oct 9, 2012
    231
    81
    53
    I never come close to throttle because I have WiFi most of the time... I think most are the same...
     
  13. jrc5150

    jrc5150 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Jul 9, 2012

    Jul 9, 2012
    16
    3
    16
    Western New York
    All the major cell carriers are throttling what they call high speed data, or 4g. Unless you're willing to pay alot more for service, good luck finding a carrier with true unlimited 4g data.
     
  14. neoison

    neoison Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    46
    Joined:
    Jun 13, 2014

    Jun 13, 2014
    46
    0
    15
    I've tried to cover my hand on the top of the phone. Forcing it into 3g then back to 4g it goes in about 1 minute. I can not escape the 30k throttle. If it was a true 2G 256k throttle I would not complain. Virgin is lying to its customers and when you call VM? Your talking to the philippines call center. They can't do anything about it but if you talk to a manager and complain enough? They will reset your data. But then 2.5gb later it will cap again at 30kb a sec. 1000kb = 1mb
     
  15. willmon22

    willmon22 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    44
    Joined:
    Jun 17, 2013

    Jun 17, 2013
    44
    4
    16
    They may say 2G speeds in reality is usually around 150Kbps and even though on their site it says 2G speeds I have seen in a note before the new throttling went into effect that it was going to be 128Kbps so yes they are giving us the throttling they said they were going to. They just shouldn't be allowed doing all of this switching for current customers and should only apply to new customers. But will they do anything about this highly unlikely.
     
  16. daffyducknj

    daffyducknj Android Enthusiast
    Rank:
     #107
    Points:
    133
    Posts:
    738
    Joined:
    May 24, 2012

    May 24, 2012
    738
    228
    133
    Male
    odd jobs atm
    NJ, USA
    This is correct. As I just mentioned in another thread, if this throttling wasn't going on, the cell networks would be heavily congested. Unfortunate for some, but needed, otherwise people who really need to make phone calls can't do it, like in an emergency. Don't get me wrong, I love having web access without WiFi, but I wouldn't want to lose the ability to make calls either. If the cell networks can be made to be as robust as high speed fiber optic internet, then nobody would be throttled I suppose. Until then...
     
  17. willmon22

    willmon22 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    44
    Joined:
    Jun 17, 2013

    Jun 17, 2013
    44
    4
    16
    Well the throttle they have isn't a throttle like they have for contract users. Prepaid is a set throttle at a set cap. For contract it only takes effect when a tower is down or is getting overloaded. And even then it won't slow you down to 128Kbps. The carriers are lying as they aren't doing their jobs. All they want to do is make as much money as possible by throttling the heck out of prepaid users for no reason and partially throttling contract users. If they had the same throttling as for contract I am sure things would be fine. All they need to do is have smart metrics put into place so then the network evens out for everyone that happens to be downloading really big files. But are they going to do this? No. Not until someone decides to take action and stop them from taking your right to browse the web at a decent speed. The FCC isn't doing much but at least they are trying to stop them.
     
    Shoots McGavin likes this.
  18. willieaames

    willieaames Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    33
    Joined:
    Oct 27, 2015

    Oct 27, 2015
    33
    5
    26
    Male
    Engineer
    Chicago
    #18 willieaames, Oct 3, 2016
    Last edited: Sep 18, 2017
  19. Kil0

    Kil0 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 10, 2019

    Jul 10, 2019
    2
    0
    5
    I am just releasing a code that you put in termux that should get you. Back to 4g no problem .. It.might only work on lg but i know it wprks on mine.
    I also Just on github Android 8.1 Rooted without bootloader codes and no flash
     
  20. Kil0

    Kil0 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 10, 2019

    Jul 10, 2019
    2
    0
    5
    You Have And NO ROOT NEEDED
    4G LTE SPEED FOR A 2G SERVICE
    KILO411 At GITHUB
    KILO411 At XDA Also Known As Loki7



    Here you go:

    /usr/bin/du -k

    /tmp/some.new.mkv
    cut -f1

    (((This Acts As A Bebuggim
    As It Does Anything If
    1

    MKVFILEDIFF=-927608
    df -k .
    tail -1
    awk '{print $4*1024}'
    DESTFREESPACE=3.25045e+12
    '[' -927608 -gt 3.25045e+12 ']'
    /home/jrebeiro/bin/mkvdts2ac3.sh: line 665: [: 3.25045e+12: integer expression expected
    Here is the output of the offending command run in the script:




    $ df -k . | tail -1 | awk '{print $4*1024}'
    3.25139e+12
    {Throttle:560000 $9
    T-Moble 311904

    My system details:

    $ awk -W version
    mawk 1.3.3 Nov 1996, Copyright (C) Michael D. Brennan
    This Is The Throttle If You Burn Up
    Your Phone Its Not My Fault.


    compiled limits:
    max NF 32767
    sprintf buffer 2040




    $ uname -a
    Linux ubuntu 2.6.32-41-generic #89-Ubuntu SMP Sun July 7 2019 22:18:56 UTC 2012 x86_64 GNU/Linux

    $ cat /etc/lsb-release
    DISTRIB_ID=Ubuntu
    DISTRIB_RELEASE=10.04
    DISTRIB_CODENAME=lucid
    DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 10.04.4 LTS"

    And Blame It Will Set And Your Throttle Is Set. You May Need To Re Apply It If You Get Slow Speed Again.

    DESTFREESPACE=$(\df -k "$DEST" | tail -1 | awk '{printf ("%0.0f", $4*1024)}')

    echo "$option_value"

    $ df -k . | tail -1 | awk '{printf ("%0.0f", $4*1024)}'
    3251394998272


    Like I Said This Is All My Idea I Came ACcossed It And Here It Is
    May Work Only Witj lG



    ----'--------------------------
    Under The Warranty Phone Your System May Send You A Report Saying You HavE Now Lost That Warranty. © Keith Cantrell Aka KiLo
     

Share This Page

Loading...