1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Apps close when alt-tabbing out of them

Discussion in 'Android Help' started by gmanas, Aug 5, 2016.

  1. gmanas

    gmanas Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Aug 5, 2016

    Aug 5, 2016
    5
    0
    5
    Male
    Hello,
    I recently bought myself a Huawei P9 Lite, running on 6.0. A weird problem I ran into is whenever I go from one app to another, or just home, if I don't open it up again, it restarts as if it were closed. Now it wouldn't be that huge of a problem,. but some apps do take a while to load up and continuous MP games( for example Hearthstone ) closing is pretty bad. Anybody know a fix for this? Thank you.
     

    Advertisement

  2. IsaacGuti

    IsaacGuti Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    123
    Joined:
    Nov 12, 2014

    Nov 12, 2014
    123
    65
    73
    Male
    In my shell
    Hearthstone is a pretty demanding game, I'm guessing the OS closes it when it's not in use because of high ram usage
     
  3. gmanas

    gmanas Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Aug 5, 2016

    Aug 5, 2016
    5
    0
    5
    Male
    I only gave hearthstone as an example, it happens with every app, even internet browser and youtube (thought they don't long to boot up, reloading pages and videos is a tad more than annoying)
     
  4. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #8
    Points:
    2,218
    Posts:
    21,730
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    21,730
    14,935
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    Have you enabled the developer options menu (find the "build number" under About > Software information and tap on it repeatedly, unless they've grown-up with 6.0 and made it straightforward rather than hiding it in a silly Easter Egg)? There is an option in there (probably under "Developer options > Advanced") that will terminate every app the moment you leave it, but it should not be set by default. However if it had been enabled it would do what you see, so it's worth checking this.
     
  5. AZgl1500

    AZgl1500 Android Expert
    Rank:
     #42
    Points:
    618
    Posts:
    6,399
    Joined:
    Feb 3, 2011

    Feb 3, 2011
    6,399
    3,141
    618
    Male
    Retired and loving it.
    Oklahoma grasslands
    I tried that option once, decided I didn't like it real fast because I have to switch between apps to find passwords/info needed.
     
  6. gmanas

    gmanas Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Aug 5, 2016

    Aug 5, 2016
    5
    0
    5
    Male
    No, the option was turned off, and, obviously, turning it on didnt reverse it.
     
  7. electricpete

    electricpete Android Expert
    Rank:
     #68
    Points:
    393
    Posts:
    2,066
    Joined:
    Jan 7, 2012

    Jan 7, 2012
    2,066
    1,022
    393
    Male
    Electrical Engineer
    While you're there in developer options, open "running services". It gives an idea how much memory is tied up by system and high priority apps that have running services. The apps on this screen are occupying a high priority portion of memory and cannot easily be removed by the system (in contrast cached apps are low priority and system can easily grab that memory).

    If you have low free memory in this screen, then go through those running services and see if any are associated with apps that you can disable or uninstall.

    Also, a longshot, how much free space do you have on your internal sd card.
     

    Attached Files:

    #7 electricpete, Aug 6, 2016
    Last edited: Aug 6, 2016
  8. gmanas

    gmanas Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Aug 5, 2016

    Aug 5, 2016
    5
    0
    5
    Male
    Internal memory 16 max, 2,6free right now
     
  9. electricpete

    electricpete Android Expert
    Rank:
     #68
    Points:
    393
    Posts:
    2,066
    Joined:
    Jan 7, 2012

    Jan 7, 2012
    2,066
    1,022
    393
    Male
    Electrical Engineer
    Ok, internal memory shouldn't be a problem. How about ram (running services screen)
     
  10. gmanas

    gmanas Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Aug 5, 2016

    Aug 5, 2016
    5
    0
    5
    Male
    2 max, on standby ~800 free(6.0 eats a lot)
     

    Attached Files:

Share This Page

Loading...