1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root AppstoSD

Discussion in 'Android Devices' started by Jhenson49698, Mar 25, 2010.

  1. Jhenson49698

    Jhenson49698 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    42
    Joined:
    Feb 17, 2010

    Feb 17, 2010
    42
    0
    15
    Orlando, FL
    I just rooted last night with Cyanogenmod, but I do not have the option to check the apps2sd option in settings. Is there an app or something I need to do to make this option available?
     

    Advertisement

  2. Viralmind

    Viralmind Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    258
    Joined:
    Mar 4, 2010

    Mar 4, 2010
    258
    16
    58
    you have to format/partition your sd card to make it work.
     
  3. Vandam500

    Vandam500 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    26
    Joined:
    Mar 18, 2010

    Mar 18, 2010
    26
    0
    15
    Full Time College Student
    Stone Mountain,Georgia
    I was going to ask the same thing. Since we have our devices rooted and what not, what do we have to save from the SD card before we format?
     
  4. daffyduck

    daffyduck Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Save any information that you want to keep (i.e. photos) onto a computer, as when you partition, you will lose everything on your sd card (made this mistake myself!).

    Do the partition first, let it boot, copy the ROM files acroos, then turn off & flash.
     
  5. lostprophet894

    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    60
    Joined:
    Mar 19, 2010

    Mar 19, 2010
    60
    4
    16
    Director of Tech. Screening/Security Officer in Ch
    Vienna, VA
    So if I've already flashed my ROM and want to partition my SD, I just have to worry about the content that's on the card?

    As far as I know all I have on there is my nand backup and the ROM/Google add-on files.
     
  6. Buck Shot

    Buck Shot Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    211
    Joined:
    Jan 13, 2010

    Jan 13, 2010
    211
    11
    38
    Jersey Shore
    ya i would like this broken down in ****** terms for me please
     
  7. Who Cares?

    Who Cares? Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    88
    Joined:
    Dec 23, 2009

    Dec 23, 2009
    88
    4
    16
    Pretty simple.

    Connect phone and mount to computer

    Open SD card file (4 me its the G: drive in "my computer"

    Copy and paste all files into new folder on desktop

    Go into recovery mode on phone

    Find partition option for sd card and do it

    Upgrade from ext to ext2

    Then ext2 to ext3

    Then select USB mount

    Go back into that new folder where everything was copy and pasted, select all, then right click copy

    Go back into "G: drive" and paste everything back in

    It'll take a while.

    Reboot when done

    That should partition SD card and give you Text for apps2sd
     
    SnotF likes this.
  8. Who Cares?

    Who Cares? Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    88
    Joined:
    Dec 23, 2009

    Dec 23, 2009
    88
    4
    16
    oops... forgot a few things


    This is the easiest way by far. This will wipe everything from your SD card, so make sure to back up anything you want to keep.
    boot into recovery
    select "Partition sdcard"
    select "Partition SD"
    Follow onscreen instructions to set swap=0, ext3=(you pick, I use 512), and fat32 partitions
    reboot phone
    Congratulations! Your SD card is now ready to use Apps2SD

    i copied text from http://forum.cyanogenmod.com/index.php?/topic/931-req-app2sd-tutorial/
     
    SnotF likes this.
  9. Buck Shot

    Buck Shot Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    211
    Joined:
    Jan 13, 2010

    Jan 13, 2010
    211
    11
    38
    Jersey Shore
    thanks, i will give it a shot when i go pick up my 16gb
     
  10. mi_canuck

    mi_canuck Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    1,064
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    1,064
    15
    113
    would this work with a Sandisk 16GB Class2? (I thought I had read Class 6 was minimum)... but I've done some unofficial tests and data gets written to my Sandisk 16GB at about 6MB/sec... so ???

    any slow down noticed with A2SD enabled?

    with the freed up memory on the phone itself, does the UI feel faster?

    :thinking:
     
  11. Who Cares?

    Who Cares? Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    88
    Joined:
    Dec 23, 2009

    Dec 23, 2009
    88
    4
    16
    I've still got the same SD that shipped with the phone. The phone is a bit faster an ni slowdown with apps2sd
     
  12. Buck Shot

    Buck Shot Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    211
    Joined:
    Jan 13, 2010

    Jan 13, 2010
    211
    11
    38
    Jersey Shore
    thats what i will be getting ( 16gb class 6) i believe that is what i read from cyanogens website. If its any lower than a class 4 it can slow it down and act buggy.

    http://wiki.cyanogenmod.com/index.php/Apps2SD
     
  13. benny888

    benny888 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    3
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    3
    0
    25
    Production Management
    Malaysia
    I am using a 8GB card Class 2 and I do not feel any lag i using the apps2sd function . Have tried on the Modaco Alpah 21 ( Baked online version ) and KingxKingXX Desire ver 1
     
  14. SnotF

    SnotF Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    454
    Joined:
    Feb 5, 2010

    Feb 5, 2010
    454
    12
    38
    Boston Baby!
    as a reminder to people, you have to check that box, adn any time you flash a new rom you must recheck that box. several times while jumping between roms i've realized after a few weeks that i've left the app2sd box unchecked.
     
  15. daffyduck

    daffyduck Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    While I wouldn't go against anything the big C states, I would just like to state for the record that I have been running Apps2SD on the latest version of his ROM.........

    .....and the size of my SD Card = 16gb, Class 2.

    I have not experienced any problems as far as I am aware. Though I am careful not to run anything highly intensive from the card (e.g. Google Earth).

    Will be upgrading the SD card in the future, as prices continue to fall.
     
  16. jamespg81

    jamespg81 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    62
    Joined:
    Apr 8, 2009

    The apps 2 sd option is grey'd out when i go to settings/applications... did i do it wrong?
     
  17. Who Cares?

    Who Cares? Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    88
    Joined:
    Dec 23, 2009

    Dec 23, 2009
    88
    4
    16
    You need to set up your ext partition in among RA recovery
     
  18. jamespg81

    jamespg81 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    62
    Joined:
    Apr 8, 2009

    Yeah i did that.. followed the instructions step by step... Idk
     
  19. Who Cares?

    Who Cares? Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    88
    Joined:
    Dec 23, 2009

    Dec 23, 2009
    88
    4
    16
    What rom did flash. And what recovery versiondo you have
     
  20. jamespg81

    jamespg81 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    62
    Joined:
    Apr 8, 2009

    I think i got it figured out.. thanks tho :)
     
  21. ali.hafud

    ali.hafud Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Apr 25, 2011

    Apr 25, 2011
    1
    0
    5
    I think i got it figured out.. thanks tho :)
     
Tags:

Share This Page

Loading...