1. Check out our companion app, Forums for Android! Download from Google Play

General Battery Loss & Signal Loss

Discussion in 'Android Devices' started by prj, Aug 19, 2010.

  1. prj

    prj Well-Known Member
    Thread Starter
    43

    May 26, 2010
    267
    42
    43
    I did a search already but really didn't find an answer or a fix.

    Ever since the 2.1 OTA update that I received back in July, my phone has been burning through the battery quickly and places that I usually get a 3G signal I now get no signal and the big X in the signal bar.

    Any suggestions or fixes yet?
     

    Advertisement

  2. If your Eris was performing well in those two areas prior to the 2.1 OTA, and you have not yet performed a factory data reset (which many have done as a last step in the OTA installation process), then I'd advise doing that.

    http://androidforums.com/htc-droid-eris/80233-factory-data-reset-option.html

    Also, we often see posts reporting improvement in those and many other areas by rooting the device. Post back if you've considered that option, and we'll steer you in the right direction. ;)
     
  3. prj

    prj Well-Known Member
    Thread Starter
    43

    May 26, 2010
    267
    42
    43
    I've done the factory data reset 3 times along with *228 option 1 & 2 with no change to battery life or signal.
     
  4. When the icon in the notification bar is showing no 3G signal, have you tried using the phone? There have been reports, a lot of reports, of the phone working fine but the display meters not being accurate.

    But, assuming the 2.1 OTA degraded your signal and battery life, I'd try rooting, which remedies many issues for most devices.

    If that seems unsavory to you, and you want to retain the warranty on your Eris, then it may be time to take it in for an exchange.
     
  5. prj

    prj Well-Known Member
    Thread Starter
    43

    May 26, 2010
    267
    42
    43
    Yes. The phone does not work. It will start out as 3G then drop to 1X then big fat X and no signal at all.

    Rooting is not my thing. Can I somehow put 1.5 back on?
     
  6. Demache

    Demache Well-Known Member
    183

    Apr 18, 2010
    3,011
    341
    183
    Sioux Falls, SD
    The only way is through root. I personally wouldn't recommend putting 1.5 back on, since this could be a bigger issue than just 2.1. But you could give it a go I guess.
     
  7. prj

    prj Well-Known Member
    Thread Starter
    43

    May 26, 2010
    267
    42
    43
    Stopped in at the local verizon store today. I live an in area where Verizon took over Alltel. Turns out when my 2.1 OTA was installed it kicked the SID number back to an Alltel number which they said makes it search for Alltel towers. Did a ##778 to get into the phone menu and changed the SID number to what its supposed to be for my area.

    Now I will wait and see what happens.
     
  8. prj

    prj Well-Known Member
    Thread Starter
    43

    May 26, 2010
    267
    42
    43
    OK. Signal problem solved but I still have a battery issue. Unplugged this morning from full charge at 7:30 am. By 11:30 am with very little use at all my battery is down 27%. A few texts, couple e-mails and a little internet browsing.

    In my battery info for what is using the battery:

    Android System 43%
    Cell Standby 39%
    Display 13%
    Phone Idle 5%
     
  9. xx_bishop_xx

    xx_bishop_xx Well-Known Member
    163

    Dec 18, 2009
    1,311
    173
    163
    Texas
    Do you run many widgets?
     
  10. prj

    prj Well-Known Member
    Thread Starter
    43

    May 26, 2010
    267
    42
    43
    Just the HTC Sense weather and clock widget. I have ran it since I bought the phone new in February and it never caused massive battery drain. As stated above, my battery drain issues appeared after the the 2.1 OTA update.
     

Share This Page

Loading...