1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Blackberry style Wifi calls?

Discussion in 'Android Apps & Games' started by egX, Feb 7, 2011.

  1. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    Hi!

    I don't know if it's possible on the android but it would be more than usefull to me!
    ***UPDATE***
    See last post for solution!


    The blackberry has the option to call with the wifi or the 3g depending on the signal.

    What I need:
    The call to go through the wifi instead of the 3g.
    The signal of the 3g is really low in the house and I can't take calls (Always drops).
    I don't care if it takes my minutes and I don't care if it charges me long distances. Although, I don't want to pay a voip like skype.

    Is this possible?

    Thanks for your help!
     

    Advertisement

  2. Copleo

    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    315
    Joined:
    Jan 4, 2011

    Jan 4, 2011
    315
    19
    38
    Sodom & Gomorra
    Install the free 'Y5' app (in the market). It auto-switches to known WiFi hotspots when you're within range.

    This is assuming you have a WiFi router running in your house that your phone can latch onto, of course.
     
  3. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    I do have a wifi router and the phone is connected. Y5 is only to hook up to the network right?

    Although, when I'm on the network. How do I do if I want to call through the wifi instead of the 3g?

    Thanks!
     
  4. zuben el genub

    zuben el genub Extreme Android User
    Rank:
    None
    Points:
    443
    Posts:
    7,412
    Joined:
    Jan 24, 2011

    Jan 24, 2011
    7,412
    2,660
    443
    Are you with TMobile? The BBs have UMA which is TMobile's wifi service. It will connect to your wifi but it uses minutes. I don't know if you can bypass UMA unless you can use something like Skype or Google voice or what the previous poster listed.
    We have an Android and a Nokia on Skype. I think the Android Skype is wifi only. On the Nokia, you can specify. I think I saw a switcher app for wifi mentioned somewhere here.
    You need a SIP account or service. That turns your phone into VOIP
     
  5. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    I'm with Bell Canada so no T-mobile UMA for me.

    For the SIP, is there free services out there that can call landline numbers?
     
  6. Copleo

    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    315
    Joined:
    Jan 4, 2011

    Jan 4, 2011
    315
    19
    38
    Sodom & Gomorra
    No, Y5 connects through WiFi to the internet. Perfect for VOIP/Skype, etc.
     
  7. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    Yes, but i'm looking for an app to make the voip call to the landline via my phone. It is already connected to the internet. I just don't know how to make it happen. Every program I found charges a fee to call a landline. Although, I prefer to use my phone minutes than to pay a fee. I already pay my monthly bill you know ;)!
     
  8. TheBrit

    TheBrit Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,187
    Joined:
    Aug 25, 2009

    Aug 25, 2009
    1,187
    114
    143
    UK
    UMA is supported by several networks in the UK but the only Android handset that has it that I can find. All the others are blackberries.
     
  9. zuben el genub

    zuben el genub Extreme Android User
    Rank:
    None
    Points:
    443
    Posts:
    7,412
    Joined:
    Jan 24, 2011

    Jan 24, 2011
    7,412
    2,660
    443
    That's probably your carrier, then. Your carrier would have to have UMAcapability added to the phone. TM was the only one that ever pushed it.
    If you call say Skype to Skype, Nimbuzz to Nimbuzz, or Fring to Fring, the calls are usually free. Otherwise mobile to landline or different account will get a charge.
    Can you and your other party agree on a service? Can the other party use a computer? Skype from mobile to computer isn't bad. The only advantage is the phone rings. My daughter grabbed the C6 as she can get the Skype call on the phone, and since we have a data plan, that can be used in an emergency. We can call each other on Apollo and the C6 with no charge. Text, too.
     
  10. TheBrit

    TheBrit Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,187
    Joined:
    Aug 25, 2009

    Aug 25, 2009
    1,187
    114
    143
    UK
    Oops, forgot to name the handset - LG Optimus One.
     
  11. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    Ok, well it's not for one people. It's just that it really pisses me off to answer the phone in the windows to catch the signal :p I was hoping to connect it through wifi.

    I'll check about that since I have Lg optimus Chic, optimus series might all have UMA?
     
  12. Spykez

    Spykez Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    77
    Joined:
    Feb 8, 2011

    Feb 8, 2011
    77
    7
    36
    wifi calling comes standard with gingerbread :D

    setting > call settings > very bottom > use internet calling

    I'm on ultimate droid so the layout and option might be a little different.
     
  13. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    Holy shit! Will it be able to update my low-end android to the new firmware?
     
  14. Spykez

    Spykez Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    77
    Joined:
    Feb 8, 2011

    Feb 8, 2011
    77
    7
    36
    here's more info on it...

    Android 2.3 Platform Highlights | Android Developers

    What do you mean will IT be able to update your low end android? Did you mean "Will I be able to?" If so then I assume as you said above you have the LG Optimus CHIC right? From what I read it's not getting gingerbread so you'd prob need to wait for a custom rom or something to get gingerbread. Maybe someone else can point you in the right diretion for that.
     
  15. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    Cool i'll look in another forum to try to get gingerbread on my phone!

    Thanks a lot!
     
  16. Spykez

    Spykez Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    77
    Joined:
    Feb 8, 2011

    Feb 8, 2011
    77
    7
    36
    Your best bet if not being here is to go over to XDA forums.
     
  17. egX

    egX Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    16
    1
    16
    Finally got that to work! I'm posting this for whoever wants to do the same.

    I hooked up my phone with sipdroid and google voice and got google voice to work even if i'm outside the US.

    I now have my google voice number to call my people from the wifi!
    I can't receive calls on it though since it's a US long distance for people that want to call me. Although, it solves most of my problems.

    See link below to get it to work.
    How to: Google Voice Outside the US | wifitalk.ca
     

Share This Page

Loading...