1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root [Boost Mobile] [Guide]How to change your MSL and PRL (Not CDMA Workshop)

Discussion in 'Android Devices' started by marke123, Nov 22, 2011.

  1. aenoch

    aenoch Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    337
    Joined:
    Apr 7, 2012

    Apr 7, 2012
    337
    76
    73
    Chris norton is dumb its the way the software is made its fine and for the person asking to usr parts of thos go right ahead as long as it helps others
     

    Advertisement

    Chris T likes this.
  2. eliander250

    eliander250 Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    47
    Joined:
    Nov 17, 2011

    Nov 17, 2011
    47
    0
    15
    Male
    Parkville, MD
    i've tried countless of times to get this to work and i have failed i know i am doing it right lol that is not the problem :( after i do everything i re-start the phone but still does not change the msl, any tips?
     
  3. jdaniels

    jdaniels Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Apr 9, 2012

    Apr 9, 2012
    2
    0
    5
    DFS never shows me any other COM port but one...what am I doing wrong? It never shows that my phone is a com port, but always shows that I have a modem com port...
     
  4. omegaman56

    omegaman56 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Jun 23, 2012

    Jun 23, 2012
    5
    0
    5
    Long Beach, CA
    Yes, it worked on mine and I am unrooted with FE16 installed. I am a Boost customer, but I used one of the Sprint old corporate PRL's -01115 and it worked great. My signal improve as well as my call clarity. I have read all the posts denoucning the fact that changing the PRL will not improve your speed or blah...blah...blah...blah, but don't believe it. It even got rid of the annoying echo I had when I used my speaker phone.

    The only fall back was that it deactivated my phone service, but I could still access the Internet being tethered using PDAnet. This is probably a new featured they installed with the lastest updates and probably why I can't root this phone unless I go back to an older version. When you go back to reactivate your phone service, make sure you cancel the updating PRL or it will put your old PRL back on the phone.
     
  5. omegaman56

    omegaman56 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Jun 23, 2012

    Jun 23, 2012
    5
    0
    5
    Long Beach, CA
    Was your phone in DM and unlocked when you typed in the new code in DFS? After you type in the new code, you have to write it to the phone before it will stick. If the phone is not unlocked on the DFS log screen, nothing will change in your settings.

    HTH
     
  6. peterevan

    peterevan Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    5
    Joined:
    Sep 21, 2012

    Sep 21, 2012
    5
    3
    6
    i dont suppose this will not work for me in canada. i would need diffrent prls no? if so where would i find them ?
     
  7. jetx2x

    jetx2x Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,714
    Joined:
    Mar 24, 2012

    Mar 24, 2012
    1,714
    790
    213
    Male
    College Student!
    Charlotte, NC
    It will work for your phone... however yes you will need different prls... boost mobile is a subsidiary of sprint and uses the same network... which is why we can switch between each carriers prls... ill try doing some research on your carrier to see if there is a compatible network for you guys to use

    Sent from my N860 using Tapatalk 2 Beta-5
     
  8. aenoch

    aenoch Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    337
    Joined:
    Apr 7, 2012

    Apr 7, 2012
    337
    76
    73
    glad this is sill helping people

    this was back when i had time to do stuff instead of workin every day from 230pm till11 pm
     
  9. LilBit

    LilBit Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    533
    Posts:
    5,865
    Joined:
    Sep 1, 2012

    Sep 1, 2012
    5,865
    3,306
    533
    Female
    U.S.A.
    If I had a windows machine I would try this!! Doesn't work for linux. Or do they have a download? I looked around and couldn't find it.
     
  10. cammykool

    cammykool Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    2,048
    Joined:
    Jun 18, 2011

    Jun 18, 2011
    2,048
    267
    183
    Aurora CO
    i saw it worked for the ltevo will it ork for the one v aswell?
     
  11. downthemachine

    downthemachine Developer Incognito
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,940
    Joined:
    Dec 30, 2011

    Dec 30, 2011
    2,940
    1,727
    333
    Mobile Electronics Installer/Shop Manager
    Minnesota
    Sorry this post is zte warp centric, beyond that we really don't know
     
  12. aenoch

    aenoch Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    337
    Joined:
    Apr 7, 2012

    Apr 7, 2012
    337
    76
    73
    should work on all phones atleast the software part does. you have to find the dial codes for your phone and find away to get it into usb diagnostic mode
     
  13. jason504504

    jason504504 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    192
    Joined:
    Feb 1, 2012

    Feb 1, 2012
    192
    9
    36
    Male
    machinist
    new orleans
    how do you get your msl
     
  14. MyndCTRL

    MyndCTRL Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    176
    Joined:
    Mar 23, 2012

    Mar 23, 2012
    176
    39
    63
    Computer Tech
    Rio Grande, NJ
    Did you ever wind up finding a linux equivalent to cdma workshop? I've been running ubuntu 12.04 have to say some of the tools around these parts are not linux friendly ;)
     
  15. sb43

    sb43 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    903
    Joined:
    Sep 30, 2012

    Sep 30, 2012
    903
    337
    113
    Male
    Carpenter
    Front Royal, VA
    Does the program QPST 2.7 Build 323 work for changing the prl's on the ZTE Warp? I found a video on XDA about this software, and it looks easier (I think). Also which prl would you recommend for me, I live in the mtns. of northern Va, (kind of close to a major city, but my friends who have Verizon, and Straight talk get way better reception than I do. Any suggestions would be greatly appreciated.
     
  16. Smoothkaos

    Smoothkaos Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    773
    Joined:
    Dec 10, 2010

    Just do what I did and ask a friend running Sprint what his prl is and use that. I was running 60686 and he was on 60690. When I changed to 60690 where I live (NorCal) it definitely was a good change. Your region makes all the difference
     
  17. h20

    h20 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    143
    Joined:
    Jan 30, 2012

    Jan 30, 2012
    143
    22
    38
    000xx0x0x000
    Daytona Beach FL
    edit reinstalled drivers fro Samsung and tried a different cable same thing

    ok i am running Samsung transform ultra rooted and cant connect to DFS i put device in DM mode it reboots plug in usb cable only see device as a modem double click to select Samsung android usb modem #2 on 6 enter my msl in SPC field hit send and program hangs on "searching device" in log could really use some help here connecting my stu to DFS and how to change prl i changed it a year ago no problem with cdma ws but i don't have that program anymore. tried the new version and couldn't get a answer really need help please
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  18. Smoothkaos

    Smoothkaos Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    773
    Joined:
    Dec 10, 2010

    I'm now on 60690 prl. My friends Sprint phone is running here in Sacramento so I thought I should give it a shot. Nice numbers compared to 60686 I was previously on
     

    Attached Files:

  19. Smoothkaos

    Smoothkaos Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    773
    Joined:
    Dec 10, 2010

    On Montrose server since it was the one it found on its own. Not the closest though by a long shot. Screenshot is with 60711 running. Even better than 60690!
     

    Attached Files:

  20. devov

    devov Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    99
    Joined:
    Sep 1, 2012

    Sep 1, 2012
    99
    18
    18
    Male
    Bama
    I used the root guide on this forum a long time ago and it was quite helpful, now, since I've been browsing around reading different forums, my interest has peaked about this subject. I posted a new thread on changing carriers for the WARP but if I could improve overall reception and speed I'll stay with Boost. I live in Alabama (semi-rural) and want to know how to find out what PRL number sets will be best for me. If any one has that information I would appreciate some direction. Thanks.:D
     
  21. Smoothkaos

    Smoothkaos Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    773
    Joined:
    Dec 10, 2010

    Well, I think you should start out by asking around to friends and family in your area, that are using Sprint, what prl's they are using and flashing those in. My girlfriend has a warp and she is on 61008 straight from boost and its blazing fast in our house. I was on 60686 from boost and not so fast. My friend on Sprint had 60690, and when I flashed that I picked up about 300kb in dl speed which I initially thought was great. For S's & G's I flashed 60711 and gained yet again and decided to stay with it. Every region is different in prl strengths so just start somewhere and play around with it. Changing is so quick and easy it won't take you long to find it
     
    devov likes this.
  22. devov

    devov Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    99
    Joined:
    Sep 1, 2012

    Sep 1, 2012
    99
    18
    18
    Male
    Bama
    I asked a couple of my friends and they are like, "what the hell are you talking about"?:D:D None of them have a clue. Is there anywhere on the net that can give me that sort of information for this region or can I just start off with the numbers you guys have used?
     
  23. sb43

    sb43 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    903
    Joined:
    Sep 30, 2012

    Sep 30, 2012
    903
    337
    113
    Male
    Carpenter
    Front Royal, VA
    Alright, after trying to work this thing thru, I finally asked the advise from my friend nOve. We changed the prl from the stock Boost number to 60690.
    We then then tried something different. We went in, and changed the Vocoder port setting to "WILD".
    My phone had significant increase here at home. I went from 0-1 bars to 2-4, with 3G.What an increase from what I had.
    We ran some speed tests, and it averaged out at 125 to 200 on dl, and 30 to 50 on Upl. (I was really happy with that). nOve told me to keep an eye on that, and watch it for a day or so.
    So, the next morning, I'm heading to work (towards DC), and no signal, no 3G. I'm right on top of towers in metropolitan DC. I still get calls, and text, just no data.
    I talk to my buddy(nOve) and we switch the Vocoder setting back to EvRC, and BAMMMM!!!!!
    Signal like no tomorrow!! Constant 5 bars! 3G out the yang! I did a speed test this morning and was getting 275 on dl and 124 on upl.
    We're gonna try another prl number and play with the port settings again. I want to hit the "BIG BANG" numbers!
    My many thanks to my friend. For all of his help and advise. He's not only helped me get better service, but given me great advise and tips on my ZTE WARP!
    When I showed my phone to my (business) partner (who is an avid Iphone user), all he could say was, " Holy S--t Man, That's Awesome! I'm dumping this thing!"
    Thank you nOve, keep up the great work.:rock::rock::rock::rock::rock::rock::rock:
     
  24. sb43

    sb43 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    903
    Joined:
    Sep 30, 2012

    Sep 30, 2012
    903
    337
    113
    Male
    Carpenter
    Front Royal, VA
    I think I'm gonna try that one next 60711
     
  25. sb43

    sb43 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    903
    Joined:
    Sep 30, 2012

    Sep 30, 2012
    903
    337
    113
    Male
    Carpenter
    Front Royal, VA
    Still looking for that magic number.
     

Share This Page

Loading...