1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Camera app crashes EVERY time I open it.

Discussion in 'Android Devices' started by nspriggs, Jun 18, 2011.

  1. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    Whenever I open the default camera app, the screen always gos crazy, and it looks like the scrambled porn channels on old school TV. Then it starts flashing green, before just freezing completely. None of the controls work, and it happens every time I open it. I know it's not a hardware problem, because Barcode Scanner and Camera Zoom FX both work just fine, with the latter only messing up when I swith to video mode, because it goes back to default Camera, then. Would it be possible to delete and reinstall the camera app? Would that fix my problem? Any help would be greatly appreciated.

    I should also mention that my phone is rooted, but this was happening before I even rooted the phone.
     

    Advertisement

  2. tiede

    tiede Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,494
    Joined:
    Mar 3, 2011

    Mar 3, 2011
    1,494
    522
    213
    Male
    curious, aren't we?
    Orlando, Fl
    Go to settings-> applications->manage applications;
    Find the camera app, tap it, then click force stop, then clear data, and clear defaults.
    Restart the phone and try again.
     
    liverpoolgirl likes this.
  3. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    I regret to inform you that this did not, in fact, solve my problem. It's still doing the same thing that it was doing before... Do you have any other ideas on what it may be? I've searched google and couldn't find anybody else with my same problem, let alone a solution. How would I go about deleting and reinstalling the camera.apk? Do you think that would even help me?
     
  4. tiede

    tiede Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,494
    Joined:
    Mar 3, 2011

    Mar 3, 2011
    1,494
    522
    213
    Male
    curious, aren't we?
    Orlando, Fl
    Well, of course we could do that. But I was thinking it must be a setting issue somewhere that's causing it to act funny whenever it's opened. Hence the force stop and clear data steps.
    If that did not work, before we go about reinstalling the camera apk, can you open the default gallery application just fine? And has the camera always been like that from day one?
    Cause it might be a picture or video file somewhere that is corrupted, and every time you open the camera app, it tries to read it and crashes.

    Now if you don't have any custom/user-added pictures on the phone and the default gallery app works just fine, than I guess the problem has to be the actual camera apk.
    To reinstall that though, you will need superuser privileges, which implies rooting your phone.
    So is your phone rooted and/or are you willing to give it superuser privileges in order to delete the camera.apk installed on the phone?
    If so, check out the One-Click Root thread and root your phone, then once you can confirm that your phone is indeed rooted, let me know and I'll pm you a copy of my camera.apk, along with instructions on how to make it work. (hitting the install button may not work, I gotta do some research on that one first...).
     
  5. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    Yes, my phone is rooted, as I mentioned in the first post; I do indeed have superuser privelages. And, yes, the gallery app works fine, and there are no corrupted files. I didn't buy the phone new, but it has been doing this since I bought it second-hand on Friday.

    Also, thank you for your help, kind sir.
     
  6. Shatterproof

    Shatterproof Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    626
    Joined:
    Mar 30, 2011

    Mar 30, 2011
    626
    196
    93
    Male
    Warehouse Supervisor / MMA Fighter
    Detroit

    Do u have titanium backup installed? If so check to see if its froze. Its probably not it but hey, its worth a look lol!!

    Edit: Never mind I just seen that its been happening before u rooted the phone so thats not it, srry. But I'll keep thinking for ya...
     
  7. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    [​IMG]

    That's what it looks like. I was pointing the camera at a white wall with a chair in front of it. Sorry for the shitty pic.

    It does that for a few seconds, before turning green and freezing. I can just press "home" to get out, but if I try to open Camera again, the whole phone freezes and I have to hold "power" for 5 seconds to restart the phone.
     
  8. ciper

    ciper Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    368
    Joined:
    Mar 31, 2011

    Mar 31, 2011
    368
    83
    53
    Would you like a copy of my camera apk and odex file to try?
     
  9. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    I very much would. How would I go about unistalling and reinstalling, though? I know it's not as simple as just pressing "install." Could you please send me a PM with the relevant information. Your help is very much appreciated.
     
  10. tiede

    tiede Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,494
    Joined:
    Mar 3, 2011

    Mar 3, 2011
    1,494
    522
    213
    Male
    curious, aren't we?
    Orlando, Fl
    I'm not at home right now. When I get there, I'll hook you up.
     
  11. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    Thank you sir.
     
  12. ciper

    ciper Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    368
    Joined:
    Mar 31, 2011

    Mar 31, 2011
    368
    83
    53
    I assume you are rooted. Move /system/app/camera.apk and /system/app/camera.odex to a temporary location for safe keeping. If you have root explorer you can hit "multi select" and highlight them then press ZIP to create a backup. Copy my files back to /system/app

    Realize this is the original version of the camera app so you will not be able to turn off the GPS logging. Version EA29
     

    Attached Files:

    nspriggs likes this.
  13. tiede

    tiede Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,494
    Joined:
    Mar 3, 2011

    Mar 3, 2011
    1,494
    522
    213
    Male
    curious, aren't we?
    Orlando, Fl
    Alright, just got home. I see ciper beat me to the punch.
    Well, for what it's worth, my phone is updated already. So if the actual camera apk did change, you will find the GPS privacy setting in mine :p
    in any case, you may use the same instructions posted by ciper with my files.
    Also, do make sure that once all is said and done, the permissions for the files are rw-r--r-- (both files)
    In other words:root (r/w); group (r), and others (r).
    And remember to restart your phone before using the app.
     

    Attached Files:

    nspriggs and ciper like this.
  14. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    I have no camera.odex. only camera.apk camerafirmware.apk and camerafirmware.odex. should I backup and move camerafirmware.apk/odex, as well, or are those ones staying put?



    Edit: nevermind. I got it. You two are awesome! Thanks for the help.
     
  15. tiede

    tiede Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,494
    Joined:
    Mar 3, 2011

    Mar 3, 2011
    1,494
    522
    213
    Male
    curious, aren't we?
    Orlando, Fl
    Hmmm,ciper. Your thanks make me think that we had the same idea... So, does using my camera.apk give you the gps privacy setting?
     
  16. ciper

    ciper Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    368
    Joined:
    Mar 31, 2011

    Mar 31, 2011
    368
    83
    53
    I was planning to try removing my camera app in its entirety and replacing it with yours to test the theory but right now I'm trying to write the process for upgrading to Swype 3.0
     
  17. nspriggs

    nspriggs Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    77
    Joined:
    Jun 17, 2011

    Jun 17, 2011
    77
    17
    18
    Detroit, MI
    When I put your camera appear in /system/Alps it didn't even show up in my applications. There was still a blank spot from when I deleted my old one. However, after I deleted that one and subsequently placed the EA29 one, it showed up and is now running flawlessly.


    Edit: I don't know if I did anything wrong to cause this or not; there's, not a lot that you can mess up copy/pasting some files.
     
  18. liverpoolgirl

    liverpoolgirl Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jul 13, 2011

    Jul 13, 2011
    1
    0
    5
    wooooohooo thank you after weeks of havin this problem on my new fone and even takin it back to shop and havin everyone look at it and try fix it only to be told to ring samsung i just did this and it all fixed!! happy days
     
  19. polywood223

    polywood223 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    220
    Joined:
    Jul 2, 2011

    Jul 2, 2011
    220
    8
    36
    waffle house
    gp texas
    Thats what I,was going to say clear data ram that sort of thing
     
  20. alltexan2010

    alltexan2010 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    15
    Joined:
    May 22, 2011

    May 22, 2011
    15
    0
    15
    I have a rooted Galaxy Indulge also, and my camera shows a green screen when I try to use my camera as well. I tried to use your camera files and the camera never showed up. I did a factory reset and it still remains missing. I was surprised that I still had my custom start-up sound and custom shutdown animation and sound after a factory reset. Also none of the Metro PCS bloatware was back after doing a factory reset. Is there any way to get my phone back to exactly how it was when I bought it? Probably not, is there?
     
  21. Reaper man

    Reaper man Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    100
    Joined:
    Dec 8, 2011

    Odin it, use option 2 (R910 only)
     
  22. Reaper man

    Reaper man Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    100
    Joined:
    Dec 8, 2011

    I don't know what more I could tell you that isn't already in the thread, to be honest. Just read the first few posts carefully and I'm sure you'll be fine.

    (just so you know, I had to Odin my R910 at one point due to needing to return it because it was defective, and it's pretty simple as long as you follow the directions exactly.)
     

Share This Page

Loading...