1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Can I still use Ascend and wifi after discontinue METROPCS service?

Discussion in 'Android Devices' started by jellobai, Feb 9, 2011.

  1. jellobai

    jellobai Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Feb 9, 2011

    Feb 9, 2011
    1
    0
    5
    Hi, I had Ascend from metropcs for 2 months and my office doesn't get any reception. I am thinking about discontinue metropcs. My question is, I like the phone, Can I still browser internet in wifi or download market stuff without metropcs service? What can I do without service? Thanks a lot.
     

    Advertisement

  2. Jazziette

    Jazziette Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    233
    Posts:
    2,053
    Joined:
    Dec 30, 2010

    Dec 30, 2010
    2,053
    790
    233
    Under the Rainbow
    I didn't think you could but it looks now like you can! LOL Read posts below.
     
  3. RobotGo

    RobotGo Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    20
    Joined:
    Dec 27, 2010

    Dec 27, 2010
    20
    3
    16
    Interesting, you can't use wifi at all? At least on my iPod touch I can connect to wifi and download apps and all that.
     
  4. Jazziette

    Jazziette Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    233
    Posts:
    2,053
    Joined:
    Dec 30, 2010

    Dec 30, 2010
    2,053
    790
    233
    Under the Rainbow
    I don't know...hmmmm....good question.

    Maybe you can after all.

    I haven't tried it....needless to say! LOL

    I honestly don't see how it would work if you don't have service because they would disconnect all features that could enable you to connect to wifi and the market.
     
  5. titanman2000

    titanman2000 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    16
    Joined:
    Feb 3, 2011

    Feb 3, 2011
    16
    1
    36
    Find a Pageplus dealer. They use CDMA phones and the local one here said it is fully operational with their service. It uses Verizon towers so he told me. I am going to do it after the first of the month.
     
  6. KOLIO

    KOLIO Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    I can still web surf {Without WI-FI} on my old phone{MOTOROLA HINT QA 30}, even though I switched the service over to the ASCEND that I now use.
     
    Jazziette likes this.
  7. BlastGT1

    BlastGT1 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    123
    Posts:
    732
    Joined:
    Jan 20, 2011

    Jan 20, 2011
    732
    335
    123
    Doesn't pay enough
    The Gate
    PagePlus only gives you 20MB of data on an unlimited plan, then charges 60 cents/MB for overage.....Ouch.
     
  8. oshaguar

    oshaguar Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    24
    Joined:
    Dec 29, 2010

    Dec 29, 2010
    24
    13
    18
    To answer the original question YES you can use the phone with just the WIFI and yes you can download any app without the Metro PCS service. Your battery will last longer also.
     
    GotwickDotCom likes this.
  9. reggjoo

    reggjoo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    229
    Joined:
    Jan 25, 2011

    Jan 25, 2011
    229
    19
    38
    Male
    Pgh
    since wifi is just a connection,( like using a router, or a laptop) I don't see why you would not be able to connect to a hotspot like any other device with wifi, try a free hotspot.
     
  10. reggjoo

    reggjoo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    229
    Joined:
    Jan 25, 2011

    Jan 25, 2011
    229
    19
    38
    Male
    Pgh
    WIFI is a technology, not a service, as far as your basic cell phone service to call someone, that would be cut off. If I were you, I would get a hotspot locator application for your cell, before your cut off, and use that application to find open hotspots where you live, and pray for WIMAX one day.
     
  11. joser116

    joser116 Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Yes, you can do anything with your phone without the Metro Service, INCLUDING Calls and texts over wifi. PM me about that
     
  12. reggjoo

    reggjoo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    229
    Joined:
    Jan 25, 2011

    Jan 25, 2011
    229
    19
    38
    Male
    Pgh
    joser's right.
     
  13. reggjoo

    reggjoo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    229
    Joined:
    Jan 25, 2011

    Jan 25, 2011
    229
    19
    38
    Male
    Pgh
    I guess connecting to a hotspot, and using google's phone calling service in their gmail, u could make regular calls, through the internet. U just won't be able to use it for calls without wifi nearby.
     
  14. joser116

    joser116 Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Correct, but I am talking about something better than Google Talk. To the one with the original post: Sorry I have not replied to your PM. Will do so shortly.
     
  15. nk_rocks

    nk_rocks Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Sep 23, 2011

    Sep 23, 2011
    3
    0
    5
    I seen you posted that wifi should work, do you know any setting to be done? I tried to connect wifi after I disconnected service (metroPCS). It starts wifi however it says my home network Not in range. (I am currently connected to same network from my laptop!!!). This message it shows for all networks nearby.
     
  16. DXGypsy

    DXGypsy Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    93
    Joined:
    Sep 12, 2011

    Sep 12, 2011
    93
    15
    38
    Slave to the Grind
    South Jersey
    Hmm... Don't suppose us Cricket users can ride this train can we?
    Merely curious of course. 0:)
     
  17. ShinySide

    ShinySide Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    5,504
    Joined:
    Jul 30, 2011

    Jul 30, 2011
    5,504
    2,680
    313
    Palm Bay, Florida
    It should work. Also if you download some of the texting apps like XMS Buddy you can send texts over wifi.
     
  18. kevinrubio

    kevinrubio Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,029
    Joined:
    May 9, 2011

    May 9, 2011
    1,029
    111
    143
    Student
    Atlanta, GA
    so today im getting myself a t-Mobil phone because they have a amazing deal for only today, all phones under $100.
    and going to leave my ascend as my secondary phone just in case.
    i know that my 3g or 1g will be lost when i cancel my account in metropcs right?
    but can i still use "WIFI" text or surfing the internet on my 3g?
     
  19. mteezey

    mteezey Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    384
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    384
    134
    68
    Detroit,MI
    wifi will still work. your not gonna have a data connection via 3g if the phone is not active.
     
    Kuzco and kevinrubio like this.
  20. kevinrubio

    kevinrubio Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,029
    Joined:
    May 9, 2011

    May 9, 2011
    1,029
    111
    143
    Student
    Atlanta, GA
    oh thanks, then i can mess with my ascend, finding new things :D
     
  21. DMajor239

    DMajor239 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    761
    Joined:
    Jun 16, 2011

    Jun 16, 2011
    761
    82
    98
    Male
    Planet Earth
    You can still text over wifi with textfree.
     
    kevinrubio likes this.
  22. kevinrubio

    kevinrubio Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,029
    Joined:
    May 9, 2011

    May 9, 2011
    1,029
    111
    143
    Student
    Atlanta, GA
    thanks, but i will keep my old number when i do text over wifi?
     
  23. Scur

    Scur Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,394
    Joined:
    May 1, 2011

    May 1, 2011
    1,394
    481
    163
    Male
    Illinois
    Sure. Wifi works fine. You can make phone calls too, if you use an app like GrooVe IP in conjunction with Google Voice. The only things you cant do involve using cell towers, like regular phone calls and 1x/3g/4g stuff. You can browse, use the market, use a 3rd party messenger app, use a Voice IP, etc.
     
  24. nk_rocks

    nk_rocks Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Sep 23, 2011

    Sep 23, 2011
    3
    0
    5
    I tried to connect wifi (I dont have service), it detects all the networks near by but while trying to connect it says "Not in Range".... not sure what could be issue or how they have block it.
     
  25. tiki2qute

    tiki2qute Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Nov 22, 2011

    Nov 22, 2011
    1
    0
    5
    Could u plz foward (pm) me the information as well..thanxz
     

Share This Page

Loading...