1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Can't connect via USB

Discussion in 'Android Devices' started by arr, Dec 28, 2013.

  1. arr

    arr Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Nov 4, 2009

    Nov 4, 2009
    8
    1
    6
    Hi

    As of a few days ago, I can no longer connect to any of my computers via USB cable. The phone charges, but neither MTP nor USB Mass Storage Mode is enabled. There is no option to select which mode I want in the notifications bar, I cannot find any setting that would enable mass storage mode, and my computers register nothing when the phone is plugged in. I have tried on 3 computers using 3 different cables.

    When I plug the phone in, it charges fine, and I get a message on the lock screen saying "Unlock your device to use it as a media device", but unlocking it does nothing.

    I have rebooted the computers and the phone several times. I have enabled and disabled USB debugging and uninstalled all apps that I may have recently installed. Nothing seems to help.

    I am positive that this was working 2 weeks ago.

    The phone is from AT&T, recently upgraded to 4.3 stock, unrooted.

    Any help would be greatly appreciated.
     

    Advertisement

  2. dmcjr22

    dmcjr22 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    818
    Joined:
    Jul 13, 2012

    Jul 13, 2012
    818
    309
    113
    Syracuse Ny
    try reinstalling drivers again, at end of day it could be because this 4.3 update is a disaster
     
  3. arr

    arr Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Nov 4, 2009

    Nov 4, 2009
    8
    1
    6
    Thanks for the idea, but that didn't work. Is there a way to force start the MTP or Mass Storage service?
     
  4. GTWalling

    GTWalling Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,277
    Joined:
    Sep 9, 2012

    Sep 9, 2012
    1,277
    412
    163
    Alabama USA
    Mass Storage was removed by Google with 4.1.1 OS. Have you upgraded Kies since the 4.3 update. 4.3 requires version 3 and above, version 2 will not work.
     
  5. arr

    arr Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Nov 4, 2009

    Nov 4, 2009
    8
    1
    6
    I have never had to use Kies before, but when I downloaded Kies 3 to my pc, it still won't connect. The software on my PC says to put the phone in MTP mode after I connect it, but there is no way to do that.
     
  6. Townie33

    Townie33 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    31
    Joined:
    Dec 31, 2010

    Dec 31, 2010
    31
    1
    36
    Chicago 'Burbs


    I too noticed today I cannot connect via my USB cable. Once connected I attempt to access my SD card and get booted every time. This is frustrating to say the least.

    I am on a MAC.

    Can't believe the BS which happens when you "update."
     
  7. Mark16q

    Mark16q Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    85
    Joined:
    Jan 28, 2010

    Jan 28, 2010
    85
    9
    16
    CPa
    Conejo Valley, CA
    I had to uninstall old Kies, install Kies 3 and download the USB drivers from the Samsung before I could connect. But Kies now connects, and I even got pdanet/foxfi usb fired up yesterday without any problems (paid version). Not to say it'll work next time I try to connect but at least I got a pulse when I needed it.
     
  8. philayl

    philayl Android Expert
    Rank:
     #105
    Points:
    143
    Posts:
    926
    Joined:
    Jun 25, 2010

    Jun 25, 2010
    926
    279
    143
    Male
    Wirral, Merseyside, England
    Hi, when you connect your phone to the USB cable, pull down the main screen and the options for connecting as a media, or camera device should be there. Phil
     
  9. nytmare

    nytmare Well-Known Member
    Rank:
     #303
    Points:
    38
    Posts:
    127
    Joined:
    Jan 27, 2011

    Jan 27, 2011
    127
    19
    38
    VA
    I've had this problem for a few months now. I first noticed it, prior to upgrading to 4.3, when I had to replace my old laptop (Win XP) due to motherboard failure. I could connect my s3 via USB on that laptop. My new laptop (Win 8) can see my phone in Device Manager, but will not see it in Windows Explorer. Since upgrading to 4.3, the only difference I see the same scrolling message the OP related on my lock screen just above my pattern lock. I've tried everything to resolve the situation (i.e., Kies 3, new drivers, old drivers, registry hacks, etc.). Nothing's helped so far. I've not yet tried, but I think I'm going to give AirDroid (or similar app) to see that'll work. Although, I want to connect primarily so I can root. I don't know if I want to give AirDroid it's maiden voyage on my phone with something like rooting. I'm concerned I'll brick the damn thing.
     

Share This Page

Loading...