1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General Can't get fingerprint unlock to be used by itself

Discussion in 'Android Devices' started by sincarafan, Mar 12, 2016.

  1. sincarafan

    sincarafan Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    220
    Joined:
    Feb 20, 2013

    Feb 20, 2013
    220
    29
    63
    Male
    Port Richey, FL
    I'm trying to set it up to use fingerprint to unlock my edge phone as I did with my GS6 Edge. I put in my fingerprint and setup the backup pin, but when I turn the phone on and place my fingerprint on the home button it asks for my backup pin. I dont want to have to use my fingerprint then enter a pin.
    Any ideas whats going on?
     

    Advertisement

    #1 sincarafan, Mar 12, 2016
    Last edited: Mar 12, 2016
  2. KupKrazy

    KupKrazy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    88
    Posts:
    408
    Joined:
    Jun 26, 2010

    Jun 26, 2010
    408
    126
    88
    Male
    The Big Apple
    Probably a no brainer, but do you have your Screen lock type set to Fingerprints? It's in the Settings>Quick Settings>Lock screen & security
     
  3. sincarafan

    sincarafan Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    220
    Joined:
    Feb 20, 2013

    Feb 20, 2013
    220
    29
    63
    Male
    Port Richey, FL
    Yes it's set correctly. I can use the finger print to unlock but it then asks for my pin as well.
     
  4. sincarafan

    sincarafan Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    220
    Joined:
    Feb 20, 2013

    Feb 20, 2013
    220
    29
    63
    Male
    Port Richey, FL
    Ok so I redid the settings and same thing. What's interesting though is it worked fine a few times then back to the same issue.
     
  5. teege

    teege Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 12, 2016

    Mar 12, 2016
    1
    0
    15
    Male
    Answer:
    1. Do not confuse using Encryption & Fingerprint... as opposed to just Fingerprint. Encryption will force use of password EVERY power-up, but NOT for just Re-start or unlock.
    You fail to mention if Encryption selected.

    2. If happening WITHOUT encryption, and JUST on UNLOCKING:
    - I would do the FACTORY DATA RESET and start over.
    - ALSO KEEP IN MIND: There ARE system updates that DO NOT get applied to your Fon for several hours after initial registration with your Carrier..
    - You may just need to wait for those updates.. a bit.

    2. SET UP the FINGERPRINT feature BEFORE setting any other passwords.

    try these..

    tee
     
  6. sincarafan

    sincarafan Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    220
    Joined:
    Feb 20, 2013

    Feb 20, 2013
    220
    29
    63
    Male
    Port Richey, FL
    I actually figured out the problem fooling around with some things. I always used the screen off and lock app on my other phones. I guess it's not fully compatible with Marshmallow yet.
    If I hit the screen off app button then it will say swipe to unlock when I turn the screen on and then ask for my backup pin even though fingerprints is selected.
    If I use the phones off/on button then no issues at all. I removed the app and all is good.
     
  7. Snakeyeskm

    Snakeyeskm Android Expert
    Rank:
     #60
    Points:
    293
    Posts:
    1,741
    Joined:
    Apr 8, 2014

    Apr 8, 2014
    1,741
    920
    293
    Male
    Investment Banking
    US
    Try shutting down the phone and restarting. It will still ask you for your pin. Unless your carrier is set it up differently, every restart will require the pin code/password. Lock unlock on the other hand, will allow the fingerprint by itself. Apparently the pin code is regarded is more secure than the fingerprint. Please try it and confirm.
     
  8. sincarafan

    sincarafan Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    220
    Joined:
    Feb 20, 2013

    Feb 20, 2013
    220
    29
    63
    Male
    Port Richey, FL
    I already fixed and and explained how. See my above post. It was just an app I was using that was causing the issue.
     

Samsung Galaxy S7

The Samsung Galaxy S7 was launched in 2016 and was one of two devices in the lineup. The device features a 5.1-inch display with a resolution of 2560 x 1440, 4GB of RAM, 32GB of storage, and a 12MP rear camera.

Share This Page

Loading...