1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Can't Upgrade my S3 from version 4.1.1 to latest

Discussion in 'Android Devices' started by Transmig, Dec 21, 2013.

  1. Transmig

    Transmig Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 21, 2013

    Dec 21, 2013
    8
    1
    6
    Male
    Engineer
    West Yorkshire, UK
    I have a Samsung Galaxy S3 Lte GT-I9305 & I dont have the update software function or developer settings. I'm on a 2 year contract with Orange/EE (U.K) which ends November 2014. I'm wanting to upgrade my andriod version to the latest one as im still on Android version 4.1.1

    I know how to access the phone setting to restore to factory settings & custom ROM using Power off/on button, Homescreen button & Volume up/down button.

    Any ideas how I can update my android version ?
    I'm not sure how to do custom ROM and dont want to damage my mobile. If anyone knows how I can upgrade my android version or how I can get the software upgrade function to work on my mobile, It would be much appreciated.

    I have seen the factory restore menu but never actually done a restore and not sure what I would need to do, Ff this was the case.

    Not sure if restoring my mobile to factory settings would sort anything out. I am missing out on new features due to not having the latest android version.
     

    Advertisement

  2. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    Hey bro. Wrong forum so ill ask a mod to move it to the s3 forum k?
    Have you tried using the Kies software on your pc?
    Factory reset wont help :beer:
    Welcome to the community btw :)
     
  3. Transmig

    Transmig Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 21, 2013

    Dec 21, 2013
    8
    1
    6
    Male
    Engineer
    West Yorkshire, UK
    I have never used any software. If you could direct me to a step by step guide how to use keis and what ever else I need to do ill be greatful.
     
  4. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    No problem man.
    Just search for Samsung Kies on your pc and download the program. Run it and plug your s3 into the pc via USB. if theres an update available the program will tell you.
    Im on the i9300 so i duno if the i9305 got the update yet but id imagine so.
    Let me know mate :beer:
     
  5. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    P.s it seems strange that the i9305 got its own forum :thinking:
    Its more similar to the i9300 (same CPU) than any of the US variants, yet we all share a forum.
    Imo this should be an All Things Root sub-forum in the main s3 forum
     
  6. Transmig

    Transmig Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 21, 2013

    Dec 21, 2013
    8
    1
    6
    Male
    Engineer
    West Yorkshire, UK
    Glad you told me about Kies. after I updated the firmware, android updated and now I have the software upgrade option on my mobile.

    Thank you ever so much for your support.
     
    funkylogik likes this.
  7. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    No problem buddy. If you can, id suggest doing a factory reset now. After a big update like that it should prevent any of the bugs a lot of people have had. Its up to you though. If its running fine and battery life is ok and you dont wana wipe the phone then dont bother :thumbup:
     
    Transmig likes this.
  8. Transmig

    Transmig Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 21, 2013

    Dec 21, 2013
    8
    1
    6
    Male
    Engineer
    West Yorkshire, UK
    I'll run the phones as it is now for 72 hours or so, So I can monitor it and see how it performs. If I experience any issues, I'll do a factory reset. Thanks for help bud.
     
  9. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    No probs mate :beer:
     
  10. Transmig

    Transmig Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 21, 2013

    Dec 21, 2013
    8
    1
    6
    Male
    Engineer
    West Yorkshire, UK
    from Version 4.1.1, It has now upgraded to Version 4.1.2. I thought it would have upgraded to version 4.3 as my brother also has an S3 and he is on version 4.3. Is he running a completely different Android OS to me ? I thought all the same model of phone run the same android OS. My mobile is now at it's latest update.

    Thanks to the upgrade I now have the 'Update Software' button.
     
  11. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    Is your brother's the 4g version too or the i9300 mate?
     
  12. Transmig

    Transmig Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Dec 21, 2013

    Dec 21, 2013
    8
    1
    6
    Male
    Engineer
    West Yorkshire, UK
    He got his S3 before me. he has GT-I9300. Sureley they is a way I can get the features he has, That im missing out on
     
  13. funkylogik

    funkylogik share the love peeps ;)
    Rank:
    None
    Points:
    1,443
    Posts:
    21,404
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    21,404
    7,248
    1,443
    Male
    monkey
    Paisley, Scotland, Western Europe
    Id ask in this forum if anyone else has got it on the i9305. Im sure youll get it soon mate
     
  14. Raistlin1158

    Raistlin1158 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    113
    Joined:
    Dec 27, 2010

    Dec 27, 2010
    113
    11
    38
    Male
    England
    EE has not released the 4.3 rom for the GT9305 lte yet.
     
    funkylogik likes this.
  15. d_ce

    d_ce Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    29
    Joined:
    Nov 3, 2013

    Nov 3, 2013
    29
    2
    16
    I updated my i9305 from "about device" and moved to the 4.3 version, its totally sh*t, i wish i didnt
     

Share This Page

Loading...