1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root [CDMA] [Rooting] Sprint Bloat and Removal

Discussion in 'Android Devices' started by bigtex19, Jul 13, 2011.

  1. bigtex19

    bigtex19 Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    314
    Joined:
    Aug 18, 2010

    Aug 18, 2010
    314
    5
    36
    Sales Consultant
    Northeast Texas
    ok so we all know that sprint loads this phone with a ton of crap that no one really wants. such as green hornet (that doesnt seem to be able to be removed) or spiderman 3d the game. i was wondering what all everyone has deleted on their phone and how they might have got some other things off the phone using an app from the market or something like that. precious memory is at stake!
     

    Advertisement

  2. novox77

    novox77 Leeeroy Jennnkinnns!
    Rank:
     #75
    Points:
    413
    Posts:
    3,965
    Joined:
    Jul 7, 2010

    Jul 7, 2010
    3,965
    3,257
    413
    not much you can do until the bootloader is unlocked. the bootloader is preventing the user from making changes to the /system partition, where this bloatware is stored.
     
  3. wake69

    wake69 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,808
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    1,808
    513
    213
    Security Engineer
    Georgia
    How often do you reboot? with the temp roots you have the ability to freeze the apps using titanium backup. but when you reboot, they will return.
     
    EarlyMon likes this.
  4. JD_from_da_80s

    JD_from_da_80s Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    203
    Joined:
    Apr 14, 2010

    Apr 14, 2010
    203
    38
    63
    40
    This is part of the reason I decided not to do the perm-temp root. I need to get rid of Spiderman, which according to System Panel is always running in the background (oddly it doesn't show in settings->apps->running services but neither does anything that System Panel says is running in the background) A lot of the bloatware is running in the background & I just wanna get rid of it forever.
     
  5. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    On mine, Spiderman is simply taking memory - zero cpu resources. I think you'll find that's common for tasks marked as Background - they're often swapped in, but not running.

    I hate bloatware and I hate they mark user-level apps as system apps when they're not (the only reason being to try to lock us in).
     
    JD_from_da_80s likes this.
  6. JD_from_da_80s

    JD_from_da_80s Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    203
    Joined:
    Apr 14, 2010

    Apr 14, 2010
    203
    38
    63
    40
    Ok that's good to know about the CPU resources since a couple read zero but not all. I have to make time to read up on System Panel so I can stop panicing over stuff like that.
     
  7. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    JD_from_da_80s likes this.
  8. bigtex19

    bigtex19 Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    314
    Joined:
    Aug 18, 2010

    Aug 18, 2010
    314
    5
    36
    Sales Consultant
    Northeast Texas
    man i was really hoping that i wouldnt have to root this thing to get rid of that stuff. is there a thread that can go over this with a bit more detail? i dont want to customize the phone at all, oddly enough i like it as is, i just want to get the useless sprint junk off of there. they load more stuff on to phone than any other carrier
     
  9. wake69

    wake69 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,808
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    1,808
    513
    213
    Security Engineer
    Georgia
    seems to be easy enough
    [MOD]viperMOD Bloat Manager v2 for HTC EVO 3D | Updated 7.14.11 | - xda-developers
     
    EarlyMon likes this.
  10. RiverOfIce

    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    1,715
    Joined:
    Mar 30, 2010

    Mar 30, 2010
    1,715
    1,254
    313
    In exile
    Once the app is loaded into memory it is highly exploitable.

    Spiderman app these permissions

    Edit sms or mms, read or mms, receive sms.
    full internet access
    modify/delete sd card contents
    read phone state and identity
    send sms messages
    change network connectivity, change wifi sate, prevent phone from sleeping.

    So all it would take is for you to visit a website that has an exploit that uses the spiderman app that is already running in memory, and they can get a hold of your sms, mms, and phone identity. If it was not already in memory, they would have to exploit something else. Why leave a door or window open that only point is to get you robbed?

    Let us look at the other apps, htc watch is installed to view the green hornet. It has access to your account authenticator. Wonder what would happen if that was exploited.

    So even though android has a "great" memory management. It has the worst record for security because it randomly starts apps that are being forced on that allows extreme access to system resources. Since you do not have a choice but to allow these resources, there is really nothing you can do about it.

    Once some hacker figures out that forced apps are very unlikely to be updated and secured, and their for allow easy access to system resources, you will start to see attacks against them.

    Once again, why leave the door or window open to your house, if you know you could get robbed?
     
  11. steam374

    steam374 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    190
    Joined:
    Feb 28, 2011

    Feb 28, 2011
    190
    8
    36
    Washington
    Once you have temp root you can go into cmd and type "adb shell pm (then the package name)". This will freeze whatever you want, someone please correct me if I'm wrong .

    P.S. Flipz posted this on xda.
     
  12. wake69

    wake69 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,808
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    1,808
    513
    213
    Security Engineer
    Georgia
    1,000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Also, a few posts up, there is a great link to a bat file that is easily editable and you can add or delete to/from it as necessary
     
  13. steam374

    steam374 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    190
    Joined:
    Feb 28, 2011

    Feb 28, 2011
    190
    8
    36
    Washington

    Yeah i know I have that on my phone also . But you can run that from your phone without a computer if you didn't know.... Put the viperbloat file from the package in /vendor/bin and then put the viperMOD_Bloat_Manager file in the root of the sdcard now once you have all of that done go to you terminal emulator and type "/vendor/bin/viperbloat" and there you go :)
     
  14. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    Android does not have the worst record for security - your conjecture is that someday it might.

    Anyway - as you may have read in my top ten for security last year, app permission awareness is high on the list.

    The issue is that with bloatware - user apps marked as system apps that really serve as carrier spam - only root can remove those vectors.

    The most secure OS can be made weak by the user.

    With bloatware, the carriers put us at risk and remove our control.

    There's no excuse.

    And HTC Watch can have its Sense account info removed or never entered and that problem can be avoided.
     
    RiverOfIce likes this.
  15. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    Astro File Manager, set up to show hidden files/directories (menu, preferences, look and feel).

    Goto /sdcard/.data/HtcWatch and simply remove the preload_movies folder - or - it's contents.

    There are no special permissions stopping you because there can't be - even though Android supports that sort of thing, the sd card is formatted FAT32 and that inhibits anything fancy.

    For your own sake (resale value, I dunno), you can even move that stuff out to a PC for offline backup before deletion.
     
  16. Baltimoretint

    Baltimoretint Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    80
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    80
    13
    18
    window tinter
    Baltimore,MD
    Can anyone tell me why when I temp rooted the 3d I went in and just for kicks tried to use(root uninstaller) and began deleting some of the bloatware, I noticed that the crapware they allow you to remove was listed in root uninstaller as frozen and not actually removed , of course when I rebooted the phone all the apps returned "but one" QIK did not return does anyone know why and it seems that QIK is a battery user because after that my battery life almost doubled.
     
  17. novox77

    novox77 Leeeroy Jennnkinnns!
    Rank:
     #75
    Points:
    413
    Posts:
    3,965
    Joined:
    Jul 7, 2010

    Jul 7, 2010
    3,965
    3,257
    413
    QIK is not a system app. You don't need root to uninstall it. that's why it didn't come back.

    I won't address Qik's battery-hoarding ability without some proof that Qik was indeed the cause of your battery woes. Did you monitor your battery usage? Settings > About phone > Battery > Battery use. was QIK ever listed there?
     
  18. Baltimoretint

    Baltimoretint Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    80
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    80
    13
    18
    window tinter
    Baltimore,MD
    I thought that the QIK app was not able to be removed I dont belive there was a stock option for that , I could have been be wrong . But as far as the battery goes I didnt do any monitoring of that before hand , however I do own 4 other evo 4gs that I have played with over the last year and I did notice better battery life after removing the QIK app but also I a believer of testing things properly so I will do more research and test that .
     
  19. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    Qik was originally tagged as a system app on the 4G, so root was needed to get rid of it in my case. As Novox says, now, not so much.

    I haven't tried lately - but back in the day, Qik, Fring, any of those that wanted constant network presence - if set to allow autostart on boot - could hit the point of not let the phone sleep properly in all cases. I find this true of many IM apps as well. That would lead to power waste.

    Not arguing with you, novox77, just back-filling what I remember because it's possible that due to config, etc, not everyone has the mileage there - maybe.
     
  20. novox77

    novox77 Leeeroy Jennnkinnns!
    Rank:
     #75
    Points:
    413
    Posts:
    3,965
    Joined:
    Jul 7, 2010

    Jul 7, 2010
    3,965
    3,257
    413
    Before my earlier post, I verified that I had the option to uninstall qik under Settings > Applications > Manage Applications, proving it's not a system app this time around on the Evo 3D.

    That's just my MO. I like to conduct tests before making a claim. If someone were to claim that their bad battery life appeared to be caused by a single app, I'd want to see some evidence of it. Otherwise, it's just someone trying to make a correlation with no data to back it up. Hope I don't come across as harsh; I'm just a stickler to the scientific method :)

    Otherwise, we get stuff like this:
    File:piratesVsTemp(en).svg - Wikipedia, the free encyclopedia

    gotta love pastafarianism.
     
  21. jamesdean

    jamesdean Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    633
    Joined:
    Nov 14, 2009

    Nov 14, 2009
    633
    80
    78
    I only have the option to uninstall the update for qik not the application itself. Am I missing something?
     
  22. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    You accessed Qik for uninstall under the all tab in app management?
     
  23. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    Sometimes the data are there and aren't presented initially. ;)
     
  24. jamesdean

    jamesdean Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    633
    Joined:
    Nov 14, 2009

    Nov 14, 2009
    633
    80
    78
    Yes, remove update only option there. Thanks for correcting my quote error.
     
  25. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    Hmmm. Well, just a guess, uninstall the update, see if the uninstall appears after that.

    I uninstalled without a middle step.
     
    jamesdean likes this.
Tags:

Share This Page

Loading...