1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Tips Connect to 4G through your phone (infrastructure mode)

Discussion in 'Android Devices' started by Android14, Nov 18, 2011.

  1. Android14

    Android14 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    65
    Joined:
    Nov 17, 2011

    Nov 17, 2011
    65
    19
    18
    Update: http://www.youtube.com/watch?v=NArNz4D3p0o -- Made this video with instructions.

    I tried tons of apps for connecting to wifi through my phone(tethering), but all of them used ad-hoc mode which the fire does not support.

    My phone is the LG Esteem and I have 4G.

    Finally after trying over 6 different apps, I went here:

    Downloads - android-wifi-tether - Wireless Tether for Root Users - Google Project Hosting

    Had to use the wifi_tether_v3_1-pre101.apk which is still a version in progress(beta).

    Then in settings it says "Change Device-Profile" I clicked that and chose "LG Optimus S" as my phone. Yea I know I have LG esteem but it is not listed.

    Once i did this, I clicked "press to start tethering" on my phone and my kindle fire can now connect with 4G speed through my LG esteem.

    So, the officially released version of android tether does not have this option to choose phone type, so you need to try a beta or experimental version of this program such as the one I listed above in this post.

    Now I can connect anywhere, anytime.
     

    Advertisement

    h2oboy5 likes this.
  2. vobguy

    vobguy Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    173
    Joined:
    Nov 16, 2011

    Nov 16, 2011
    173
    13
    38
    Software development
    Virginia
    SO sounds cool but I am a little unclear , does the apk go on the phone, the Fire, or both?

    It sounds like it goes on the Phone but I want to test understanding.
     
  3. Android14

    Android14 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    65
    Joined:
    Nov 17, 2011

    Nov 17, 2011
    65
    19
    18
    The APK is an app you need to install on the phone that will act as the hotspot for your tablet.
     
  4. Android14

    Android14 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    65
    Joined:
    Nov 17, 2011

    Nov 17, 2011
    65
    19
    18
    Made a video update with instructions on how to do this
     
  5. bill.g

    bill.g Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    87
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    87
    5
    36
    Yeah this is the app I have been using on all my android phones as it generally works better than the official "hotspot" apps that came with the phones.
     
  6. Android14

    Android14 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    65
    Joined:
    Nov 17, 2011

    Nov 17, 2011
    65
    19
    18
    Yea most apps use ad-hoc, this one can do infrastructure and for a lot of phones, its a nice app.
     
  7. Whatstreet

    Whatstreet Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    251
    Joined:
    Apr 23, 2011

    Apr 23, 2011
    251
    38
    43
    Male
    Engineer
    Fremont, CA
    Does the phone have to be rooted or can the app just be side loaded into the phone.
     
  8. RawRmon

    RawRmon Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 20, 2011

    Nov 20, 2011
    41
    4
    16
    Jamba AGM
    I was ablr to make my phone a hotspot simply by downloading the app "quick settings" on the Android Market. It is like a supped up version of the setting application on your phone. In the "quick settings" app it gives you an option of turning on or off your "wifi-hotspot" on your phone. You give your device a name and password so any device trying to get the wifi signal from your phone has to put in a password. I had no idea my LG Optimus V had this option! Best of all it's free! My brother found out that method and passed it on to me. My KF now has 3g where ever I and my phone go.
     
  9. grvthang

    grvthang Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    530
    Joined:
    Jan 5, 2010

    Jan 5, 2010
    530
    62
    78
    Brooklyn, NY
    I read a thread about folks installing these hotspot widgets on their phones and using them to turn on their phone's hot spot functionality, and then later on receiving a bill for it from their cellphone carrier. I don't know of any cellphone carrier who offers the 3g hotspot feature for free.
    I'm not trying to burst your bubble; just think you maybe should do a little more research on it before you get a surprise in the mail. You may possibly fly under your carrier's radar, who knows....
     
  10. Whatstreet

    Whatstreet Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    251
    Joined:
    Apr 23, 2011

    Apr 23, 2011
    251
    38
    43
    Male
    Engineer
    Fremont, CA
    I'll try it. If VZ charges me I'll stop doing it and ask them to remove the hot spot feature.

    I have heard people say they avoid the hot spot fee on rooted phones.

    I completely protest VZ charging me extra for using my bandwidth.
     
  11. Android14

    Android14 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    65
    Joined:
    Nov 17, 2011

    Nov 17, 2011
    65
    19
    18
    I am using unlimited metropcs 4G with unlimited data, so I don't worry about data charges.

    However, if you don't have unlimited data be careful.
     
  12. Whatstreet

    Whatstreet Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    251
    Joined:
    Apr 23, 2011

    Apr 23, 2011
    251
    38
    43
    Male
    Engineer
    Fremont, CA
    I have unlimited 4G for now at least.
     
  13. RawRmon

    RawRmon Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 20, 2011

    Nov 20, 2011
    41
    4
    16
    Jamba AGM
    Well I have virgin mobile, my data is unlimited. So far I haven't had a large bill. It might be with carriers who are not unlimited based, but thanks for the heads up though.
     
  14. vobguy

    vobguy Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    173
    Joined:
    Nov 16, 2011

    Nov 16, 2011
    173
    13
    38
    Software development
    Virginia
    For my Epic4g I was able to use beta6 instead of the experimental build, and worked great.
     
  15. vobguy

    vobguy Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    173
    Joined:
    Nov 16, 2011

    Nov 16, 2011
    173
    13
    38
    Software development
    Virginia
    Sprint has unlimited data too, but they charge extra if you want to tether and also have data caps. Not sure if I will get that by using this app, but I could get charged for it. of course with your carrier, YMMV
     
  16. smankins

    smankins Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    215
    Joined:
    Mar 9, 2011

    Mar 9, 2011
    215
    29
    43
    Virgin Mobile is unlimited but they will throttle the connection speed beyond a certain amount per month - 2 GB I think. Most of the time my 3G connection would be worse than their throttled speed, though!
     
  17. RawRmon

    RawRmon Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 20, 2011

    Nov 20, 2011
    41
    4
    16
    Jamba AGM
    Thankfully I don't use it unless I need to, I seem to always have a wifi connection around. But so far, no extra charges, it's prepaid:)
     
  18. Lavend

    Lavend Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jan 8, 2012

    Jan 8, 2012
    1
    0
    5
    This works with LG Ally as well However need to choose third option netd (master) under change setup method while you have LG optimus s selected under device profile =))))
     
  19. KX4SAM

    KX4SAM Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    75
    Joined:
    May 18, 2010

    May 18, 2010
    75
    1
    16
    Electronic Repair
    Summerville, SC
    I also have "unlimited data", but have to pay $20.00 for hot spot.
     
  20. BlueMuscles

    BlueMuscles Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    267
    Joined:
    May 11, 2011

    May 11, 2011
    267
    15
    38
    Female
    NYC

    Ok..do you guys have the $50 or $60 unlimited plan ?
     
  21. eqowens

    eqowens Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 20, 2012

    Mar 20, 2012
    1
    0
    5
    Thanks!! It worked for me. I can now connect with my prime.
     
  22. angldvl81

    angldvl81 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    193
    Posts:
    1,507
    Joined:
    Feb 14, 2011

    Feb 14, 2011
    1,507
    360
    193
    Female
    my job
    AZ
    doesnt work for me. pre115 or beta11.
     
  23. itzawrap

    itzawrap Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jan 11, 2012

    Jan 11, 2012
    1
    0
    5
    Any body tried it with the LG connect also called the LG MS840 metro pcs.

    Thanks
    John
     
  24. dautley

    dautley Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    253
    Posts:
    1,823
    Joined:
    Jul 23, 2010

    Jul 23, 2010
    1,823
    502
    253
    Dickson, TN.
    I know Verizon can tell what your doing with G4 (LTE), that's part of the reason they started requiring SIM Cards in LTE devices.
    They usually won't bother you with G3 unless you all of a sudden have a astronomical increase in bandwidth usage over a couple months.
     
  25. jhtalisman

    jhtalisman Android Enthusiast
    Rank:
     #188
    Points:
    128
    Posts:
    446
    Joined:
    Sep 6, 2011

    Sep 6, 2011
    446
    303
    128
    Male
    Lead Machine Operator
    Nashvegas, Tn
    Just use FoxFi. Easy to use, but may not be available on the market because of your carrier's limitations.
     

Share This Page

Loading...