1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General Dead Buttons

Discussion in 'Android Devices' started by Thom, Feb 14, 2014.

  1. Thom

    Thom  
    VIP Member Thread Starter
    Rank:
     #22
    Points:
    1,318
    Posts:
    11,873
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    11,873
    4,903
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    My un-root-ed Droid Maxx ... never dropped ... never got wet ... always carried in a dedicated pocket ... looks like it just came out of the box.

    I was in Staples ...my phone rang ... I answered it and it powered off. Pretty odd.

    I powered it on and the three buttons on the screen are not illuminated and they are dead.

    I did a reboot.
    I went back to the factory launcher.
    I did a reset.
    I ran in safe mode.
    I backed up all that I could onto my desktop workstation.
    I removed and reinserted the SIM card.

    The three buttons are still dead.

    Next step is a Factory Data Reset ... if the problem is still there take it in for replacement ... have I overlooked anything?

    ... Thom
     

    Advertisement

  2. Rukbat

    Rukbat Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    843
    Posts:
    10,392
    Joined:
    Jan 16, 2012

    Jan 16, 2012
    10,392
    2,894
    843
    Male
    Being retired and writing Tasker tasks.
    Fayetteville, NC, USA
    If it's under warranty, no. Let them worry about it.
     
  3. GuitarG20

    GuitarG20 Clueless Senior Member
    Rank:
    None
    Points:
    253
    Posts:
    2,065
    Joined:
    Jun 23, 2012

    Jun 23, 2012
    2,065
    972
    253
    Male
    Texas
    I can't remember... are they capacitive buttons below the screen or buttons on-screen buttons? Based on what you're saying I feel like they are capacitive buttons.
     
  4. Thom

    Thom  
    VIP Member Thread Starter
    Rank:
     #22
    Points:
    1,318
    Posts:
    11,873
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    11,873
    4,903
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    Capacitive.

    I think some hardware just decided to blow. I am just taking a breather before the Factory Data Reset to see if IO tried everything.

    I assume it won't help but will prepare me for the turnover .

    ... Thom
     
  5. GuitarG20

    GuitarG20 Clueless Senior Member
    Rank:
    None
    Points:
    253
    Posts:
    2,065
    Joined:
    Jun 23, 2012

    Jun 23, 2012
    2,065
    972
    253
    Male
    Texas
    You said they aren't lighting up anymore right? Unfortunately, that makes me think that it's probably a hardware problem. More than likely the connector for the row of buttons has shorted out or gone bad :( Although how that happened when you got a phone call escapes me unless there was some weird random short.
     
  6. Thom

    Thom  
    VIP Member Thread Starter
    Rank:
     #22
    Points:
    1,318
    Posts:
    11,873
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    11,873
    4,903
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    I think it will be shown to be hardware.

    I'm not sure it was a real phone call. It rang. It showed the information on the last real call I had.

    I tried to answer it and the screen was black.

    I hit power on and it then booted.

    There is no record of a call in the log.

    All of this was probably something shorting out.

    ... Thom
     
  7. doogald

    doogald Android Expert
    Rank:
     #52
    Points:
    483
    Posts:
    6,699
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,699
    1,929
    483
    Sorry to hear it, Thom. No, I can't think of anything else.

    Ok, for once I see the advantage of on-screen buttons...
     
  8. Thom

    Thom  
    VIP Member Thread Starter
    Rank:
     #22
    Points:
    1,318
    Posts:
    11,873
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    11,873
    4,903
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    ... and root-ing.

    ... Thom
     
  9. Thom

    Thom  
    VIP Member Thread Starter
    Rank:
     #22
    Points:
    1,318
    Posts:
    11,873
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    11,873
    4,903
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    So I did the Factory Data Reset and the buttons were then back to normal.

    I am still trying to get my head around that.

    ... Thom
     
  10. GuitarG20

    GuitarG20 Clueless Senior Member
    Rank:
    None
    Points:
    253
    Posts:
    2,065
    Joined:
    Jun 23, 2012

    Jun 23, 2012
    2,065
    972
    253
    Male
    Texas
    Weird software kernel bug?
     
  11. doogald

    doogald Android Expert
    Rank:
     #52
    Points:
    483
    Posts:
    6,699
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,699
    1,929
    483
    Well, I *think* that's good news. I always hate it, though, when there's an unexplained problem like that.
     
  12. Whatstreet

    Whatstreet Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    251
    Joined:
    Apr 23, 2011

    Apr 23, 2011
    251
    38
    43
    Male
    Engineer
    Fremont, CA
    You reset the power sequencing which occurs before the krait boots up.

    Sent from my XT1080 using Tapatalk
     
    Thom likes this.

Share This Page

Loading...