1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General E-mails with images/html, attachments take FOREVER to load

Discussion in 'Android Devices' started by CareyL, Jun 21, 2016.

  1. CareyL

    CareyL Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Dec 26, 2010

    Dec 26, 2010
    4
    0
    5
    All of a sudden a few weeks ago, any e-mail message that is html/images instead of plain text is taking an average of three full minutes to load (sometimes longer). Same problem with any attachments. I have to click the "Load More" button and watch that stupid circle spinning endlessly. I'm getting really annoyed, I don't have the time or patience to sit here and wait for each one to load!

    I still have 5.1.1. The problem occurs whether I'm using 4G or wifi. I have UDP so data usage shouldn't be a problem. Everything else seems to be fine.

    Anyone have any suggestions to help save my sanity?
     

    Advertisement

  2. touringhaggis

    touringhaggis Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    133
    Posts:
    570
    Joined:
    Jan 29, 2012

    Jan 29, 2012
    570
    236
    133
    Male
    DevOps Engineer
    Germany
    Hi Carey,

    I would try to delete the cache of the mail application and see if that helps. If it does not then I would next try to delete the email account and add it again. Since it happened suddenly it must be some form of corruption somewhere (especially since you have already ruled out network problems).

    Hope this helps...

    Regards,
    Eric.
     
    CareyL, javamann and KOLIO like this.
  3. CareyL

    CareyL Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Dec 26, 2010

    Dec 26, 2010
    4
    0
    5
    Thanks Eric,

    Clearing the cache was no help (once I finally found where that was hidden for the standard e-mail app). Also tried clearing all cached data from internal storage with no luck.

    I have three e-mail addresses forwarded to this phone, so guess I'm going to have to pay more attention and figure out if it's happening with only one of the accounts or all three of them, or find time to look up the pop settings for all of them so I can delete and reinstall each one.

    ...or wait until Verizon decides to give me Marshmallow and hope that it fixes the problem without causing even more problems :p
     
  4. Bearsyzf

    Bearsyzf Android Expert
    Rank:
     #68
    Points:
    333
    Posts:
    2,717
    Joined:
    Jul 23, 2010

    Jul 23, 2010
    2,717
    927
    333
    Male
    Sandy Eggo, Ca
    Good luck with that one :rolleyes:
     
    CareyL likes this.
  5. AZgl1500

    AZgl1500 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    618
    Posts:
    6,400
    Joined:
    Feb 3, 2011

    Feb 3, 2011
    6,400
    3,145
    618
    Male
    Retired and loving it.
    Oklahoma grasslands
    Actually, my Note 4 received MM about 3 weeks ago almost.
    so far, it has been painfully free of defects....
    most of the defects have been between my ears, :thinking: getting used to the nuances of MM.
     
    javamann and KOLIO like this.
  6. CareyL

    CareyL Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Dec 26, 2010

    Dec 26, 2010
    4
    0
    5
    Well it looks like my phone was finally scheduled for the update yesterday, but it failed with a 405 Error Code. Checking the Verizon support forum, it looks like quite a few of us with that problem since July 2, so I think I'll wait and see what's going on before trying with the upgrade assistant.
     
  7. AZgl1500

    AZgl1500 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    618
    Posts:
    6,400
    Joined:
    Feb 3, 2011

    Feb 3, 2011
    6,400
    3,145
    618
    Male
    Retired and loving it.
    Oklahoma grasslands
    I found a minor bug today, if I answered a call from a locked screen, there was no audio path in either direction until I toggled Speaker on.

    I tracked it down to a miscreant macro I had written to make sure that the volume was always at "maximum" back before my ears were operated on.... If I had my BT headset on, the problem never occurred.

    Today, working with a friend, I just decided to disable the macro app completely and the phone worked as it should, we had two-way audio instantly. So that led to turning all the macros and enabling them one at a time, didn't take long, the bad one showed up right away.

    So, when a phone misbehaves, it can generally be tracked down to something we, the owner did.
    Had nothing to do with 6.0/MM but both occurred at about the same time....
     
    javamann and KOLIO like this.

Samsung Galaxy Note 4

The Samsung Galaxy Note 4 launched in 2014 as the company's flagship phablet. It has a 5.7-inch screen with 2560 x 1440 resolution, 3GB of RAM, and an impressive 16 megapixel camera.

Share This Page

Loading...