1. Check out our companion app, Forums for Android! Download from Google Play

Support Enabling 4g, SLOW, disable, still SLOW

Discussion in 'Android Devices' started by Rollinthundr, Oct 5, 2010.

  1. Rollinthundr

    Rollinthundr Member
    Thread Starter
    15

    Jun 30, 2010
    11
    0
    15
    I have finally figured out the cause of super slowness in my phone, basically going up from 50% CPU to 100% steady.
    Evo is fast, perfect.

    If I enable 4g, the phone becomes super slow. Sliding screens is painful, scrolling painful, pretty much unusable.

    If I disable 4g, is remains super slow.

    If I reboot the phone, all is fast again. (you can also use a task killer to kill all except sytem tasks).

    Saw a thread on another forum for the same issue, thought I would bring it here:

    4G slows down my phone - Android Forums

    It is definitely a problem.
     

    Advertisement

  2. marstein

    marstein New Member
    5

    Nov 5, 2010
    1
    0
    5
    I see the same issue. Switching 4g off and waiting a couple of hours helps also, and the culprit is not readily apparent. The 'who used the battery most' display says that phone standby and other system things used most battery (and made things sluggish). This is on a Froyo unrooted Evo.
     
  3. Vincent Law

    Vincent Law Well-Known Member
    53

    Jun 4, 2010
    396
    64
    53
    4G is never listed in the battery usage. I don't think Android knows how to report it.

    Also, I believe this is fixed in the leaked ROM that recently came out. I'm not having the issue anymore on said ROM.
     
  4. Rollinthundr

    Rollinthundr Member
    Thread Starter
    15

    Jun 30, 2010
    11
    0
    15
    I wonder just what was fixed?

    A Sprint Tech told me they never have seen this issue, and said their first step would be a hard reset.

    Does anyone have any input on if it is worth going through all that?
     
  5. Mr. Ed

    Mr. Ed Well-Known Member
    313

    Jun 27, 2010
    6,675
    1,464
    313
    Phones
    Over Yonder
    Go through the first 4 pages of this sub forum. there are 7 or so threads about this....with several different temp solutions that people have found. I is difficult to search and find the threads that way but they are all within the first 7 pages/recent
     
  6. Palmetto Fellow

    Palmetto Fellow Well-Known Member
    183

    Sep 24, 2010
    2,022
    323
    183
    SC
    Mr. Ed likes this.
  7. treborcj

    treborcj Well-Known Member
    68

    Dec 11, 2009
    646
    33
    68
    I have yet to have a problem with the 4G. It could be that I am using Myn rom.
     
  8. Rollinthundr

    Rollinthundr Member
    Thread Starter
    15

    Jun 30, 2010
    11
    0
    15
    A day has gone by and I have used the settings to enable and disable 4 g . Cpu is at a reasonable level.
    Sometimes the answer is so straight forward it is frustrating
     
  9. Vincent Law

    Vincent Law Well-Known Member
    53

    Jun 4, 2010
    396
    64
    53
    Unfortunately, it's a coincidence. It'll still happen.
     
Tags:

Share This Page

Loading...