1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root [Fix] Stock recovery coming back/Custom recovery wont stick

Discussion in 'Android Devices' started by OMJ, Aug 24, 2010.

  1. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    First off let me say that I was wrong about this issue. Its not an issue with Easy root it is just something built into android. So I apologize to anyone I argued this subject with but specifically Patch. Its also not an issue with rom manager.

    This applys to users that after flashing a custom recovery they can boot into it once but the next time you try to boot into recovery it has reverted to stock.

    This mostly happens to users of easy root or users that use my guide for rooting using Linux


    So for the fix.

    Download this file and place it in the root of your sd card.
    http://dl.dropbox.com/u/7223192/install-recovery.sh

    Download Terminal Emulator from the market. The one by the dev Jack Palevich.
    Open it and type the following commands.

    su
    mount -o remount,rw -t yaffs2 /dev/block/mtdblock4 /system
    dd if=/sdcard/install-recovery.sh of=/system/etc/install-recovery.sh
    chmod 550 /system/etc/install-recovery.sh
    sync

    after that just flash the custom recovery of your choice and you should be good to go.

    I tested this on my phone and another user tested it for me and it worked for both of us. If anyone has an issue let me know. This issue is so sporadic that its hard to have people test the fix.
     

    Advertisement

    jiddahidda and The FlyerFly like this.
  2. johnlgalt

    johnlgalt Antidisestablishmentarian
    Rank:
    None
    Points:
    453
    Posts:
    9,415
    Joined:
    Oct 28, 2009

    Oct 28, 2009
    9,415
    1,924
    453
    Male
    Graduate Research Assitant | That part time IT guy
    3rd Rock
    Could this be an issue with folks that have applied the OTA update? IIRC, the script for the original OTA that I got included commands to replace the recovery that was on the phone....
     
  3. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    yea its built into the OTAs. It happens on 2.1 as well and probably happens on 2.0 and 2.1 although I didnt test it on them.
     
  4. johnlgalt

    johnlgalt Antidisestablishmentarian
    Rank:
    None
    Points:
    453
    Posts:
    9,415
    Joined:
    Oct 28, 2009

    Oct 28, 2009
    9,415
    1,924
    453
    Male
    Graduate Research Assitant | That part time IT guy
    3rd Rock
    Interesting. Sneak lil buggers lol...
     
  5. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    so if you have FRG01B is this needed? not sure I am following who/who does not need this?
     
  6. patch

    patch Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    108
    Joined:
    Feb 14, 2010

    Feb 14, 2010
    108
    11
    38
    Thanks for the humbleness and also following up on this issue OMJ.

    When I get home will take a look at my current one and compare with this version, great find.
     
  7. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    The script is not there at all for you currently but one of the .rc files refers to it thats why I tried it out.
     
  8. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    you only need to do this if you are having the issue of the stock recovery coming back after flashing a custom recovery.
     
  9. gnath9

    gnath9 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    418
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    418
    43
    63
    since the last official update I got from VZW was 2.0.1 then this should'nt ever come into play on my phone .... correct ?

    I'm getting paranoid about switching up roms :p lol
     
  10. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    no need for you to worry about this at all
     
    gnath9 likes this.
  11. gnath9

    gnath9 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    418
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    418
    43
    63
    thank you ...

    I feel so much better now I may have to stop for Happy Hour on my way home and flash a new rom !!! :D
     
  12. patch

    patch Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    108
    Joined:
    Feb 14, 2010

    Feb 14, 2010
    108
    11
    38
    FYI -- I did have the file (dated August 1, 2008) and the script for the most part is same, but the parameters to the applypatch commands are definitely different.
     
  13. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    weird I didnt have the file at all on my phone
     
  14. Trofn8er

    Trofn8er Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    38
    Joined:
    Aug 12, 2010

    Aug 12, 2010
    38
    1
    16
    San Diego,CA
    I installed sp_recovery using rsd lite to update 2.1 a while back before I decided to root. I used easyroot and then installed rom manager. I tried flashing the latest DM recovery through rom manager but it kept hanging up with the exclamation point. I then flashed a older version of DM then I installed BB.4 with smoked glass theme and phone has been working great. I just tried today to see if I can boot into recovery using the power button while holding x.....didn't work...tried it 2 times and both times it gets hung up on the Motorola screen...pulled battery and turned phone back on normal and phone works great.....I want to make sure I can boot into recovery in case somethining happens. any ideas or suggestions?
     
  15. myko14

    myko14 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    75
    Joined:
    Nov 12, 2009

    Nov 12, 2009
    75
    0
    15
    CoMo
    Here is one for you. I manually upgraded to 2.2 before I rooted. I rooted with Easy Root. I then used ROM manager to make a Nandroid backup. I flashed to Frozen Yogurt 1.4 ROM. This took a couple of times for Clockwork to stick without giving me an error. I then tried to flash Smoked Frozen Yogurt 1.4. When I rebooted it loads the droid screen, then the red eye, then hangs and goes back to the droid screen and repeats.

    I got some advice to use RSD lite to flash SPRecovery. RSD Lite didn't recognize my phone (no device shown in the grid) on my 64 bit desktop so I loaded it on my 32 bit laptop with Windows XP. This connected to a phone but Device Properties read N/A for ESN, Technology, Software version, etc. I tried to flash SPRecovery but it failed after executing 100% then a long re-enumeration process.

    Please help me...
     
  16. glitch32

    glitch32 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    111
    Joined:
    Dec 7, 2009

    Dec 7, 2009
    111
    2
    56
    IT
    Arizona
    Interesting... I'm glad you found a fix for it. I flashed SPRecovery using the Linux method, then flashed CW and I only had a little trouble flashing it from RM. The first didn't stick but RM told me it failed, so I tried again and I've been OK. Since then I've flashed a couple ROMs and it's been working fine so far.
     
  17. patch

    patch Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    108
    Joined:
    Feb 14, 2010

    Feb 14, 2010
    108
    11
    38
    EasyFix :p (and should be safer) will work for everyone. :) I've not testing since I still have the original Verizon recovery.


    1. Rename /system/recovery-from-boot.p to /system/recovery-from-boot.p.disabled (with RootExplorer)

    IMHO this a bug in ROM Manager and you will see it fixed eventually. There is a new feature in the official "Google Froyo" that they don't handle.
     
  18. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    glad you found an easier fix. I still disagree that this is a rom manager issue though. Flashing recoveries with flash_image through adb or terminal still has the issue occur and that is the traditional way of flashing recoveries in android.
     
  19. The FlyerFly

    The FlyerFly Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    35
    Joined:
    Aug 20, 2010

    Aug 20, 2010
    35
    0
    15
    Thanks for the fix, OMJ. :D I had been having these issues with Recovery ever since flashing the stock 2.2 update w/ root. Here is the thread I started for it. http://androidforums.com/droid-all-...-i-go-about-updating-my-rooted-2-1-droid.html

    However, after applying your fix, I flashed Clockwork. When I tried to boot into Recovery both while holding "X" and through ROM Manager, it was freezing at the "M" logo. I decided to try flashing SPRecovery, and it loaded up both ways every time. Then, I went back to Clockwork and it is now loading up every time as well.

    As for the file I placed on the root of the SDCard, can I delete it now that the fix is complete?
     
  20. OMJ

    OMJ Bazinga
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    yea you can delete it
     
  21. fozzy501

    fozzy501 Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    33
    Joined:
    Apr 14, 2011

    Apr 14, 2011
    33
    0
    15
    hey i need help i cant go back to stock 2.2 how can i do it i backed up everything but i wont work... help
     
  22. teddyearp

    teddyearp Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    233
    Posts:
    2,409
    Joined:
    May 19, 2010

    May 19, 2010
    2,409
    832
    233
    Store Manager
    Pinetop, AZ
    what exactly did you want to do go back to 2.2 or your backup or is it because you wont work we need to know more details of what you want to do how you got to where you need help and more details of any error message because what you said isnt enough so please let us know do you want to unroot your phone or restore your backup and if so whats the exact error in doing so or if you want to unroot how did you try and where did you fail and so forth and so on thanks because i dont work without more details...thanks
     
  23. pb5525

    pb5525 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 6, 2011

    Jun 6, 2011
    8
    0
    5
    My phone turns on, sprint logo flashes, then the word "android" Thats it, 5min go by and it goes black. My computer says it is an unknow device. I cant do anything, how can I load a custom recovery when it is a BRICK!? It is a softWARE issue. I read that I can re-install the O/S froyo 2.2.2. I can not locate this one file - LS679ZVC_11.SC_11.P60674.cab does anyone have a clue?please help - pb5525@live.com
     
  24. teddyearp

    teddyearp Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    233
    Posts:
    2,409
    Joined:
    May 19, 2010

    May 19, 2010
    2,409
    832
    233
    Store Manager
    Pinetop, AZ
    If you are seeing the Sprint logo, you do not have a Motorola Droid A855 phone, so please find out your phone model and try that forum section.

    good luck
     
  25. justgreg87

    justgreg87 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Dec 11, 2011

    Dec 11, 2011
    2
    0
    5
    i am having the exact same problem that is listed here. however the dropbox link is bad.
     

Share This Page

Loading...