1. Check out our companion app, Forums for Android! Download from Google Play

Formatting sd card problem

Discussion in 'Android Devices' started by Gabe, Nov 10, 2009.

  1. Gabe

    Gabe Active Member
    Thread Starter
    15

    Sep 9, 2009
    44
    0
    15
    I got a new 16gb card. I plugged it into my hero and it displayed 14gb out of 16gb, so I hit the format SD card on my hero, and now the hero gives a notification "blank SD card", if I push it, it asks me if I want to format, so I hit format and nothing happens, how do I know if its formatting? does it tell me when its done?
     

    Advertisement

  2. shivers316

    shivers316 Godmember
    213

    Oct 18, 2008
    3,042
    984
    213
    It should give a notification when it's done. Have you tried formatting it on your pc?
     
  3. Gabe

    Gabe Active Member
    Thread Starter
    15

    Sep 9, 2009
    44
    0
    15
    hmm, I don't have a card reader. And after I mount the card, when I right click on it and click format, the drive goes away, and windows gives a message saying there is no disk in drive or something. But now I can't mount it anymore.

    the original 2gb card that came with the hero would never format when I clicked format SD card, but it never completely went away like this 16gb is doing.

    How long should I give it to reformat? 5 minutes? 1 hour?
     
  4. vido.ardes

    vido.ardes Well-Known Member
    163

    Oct 17, 2009
    1,059
    200
    163
    Software Developer
    Kent, UK
    I would give it 15 - 10 minutes, 16GB is quite large. If that doesn't work, I would sugget laying your handson Card reader and trying it on you PC (take the phone out of the equation)
     
  5. Gabe

    Gabe Active Member
    Thread Starter
    15

    Sep 9, 2009
    44
    0
    15
    i seemed to finally get it working. I booted the hero into the root menu(black screen with the green text). and then I mounted the SD card from that, and windows let me format it. Still, when I hit format SD card from the settings, nothing happens. so I guess I'll just do that from now on. Maybe its a bug with modaco or something.
     
  6. Gabe

    Gabe Active Member
    Thread Starter
    15

    Sep 9, 2009
    44
    0
    15
    any idea why this is happening?
     
  7. Slug

    Slug Check six!
    Moderator
    2,043

    Aug 1, 2009
    20,553
    16,987
    2,043
    Male
    Mobile phone retail
    Inverness, UK
    Offhand, no. You mention MoDaCo in your previous post, so I assume you're running a custom ROM. Which version exactly?
     
  8. Gabe

    Gabe Active Member
    Thread Starter
    15

    Sep 9, 2009
    44
    0
    15
    I'm using recovery 1.2.3 and modaco 2.9
     
  9. Slug

    Slug Check six!
    Moderator
    2,043

    Aug 1, 2009
    20,553
    16,987
    2,043
    Male
    Mobile phone retail
    Inverness, UK
    No problem (that I'm aware of) with MCR 2.9. I've successfully formatted a microSD card using the handset with that ROM.
     
  10. nagper

    nagper New Member
    5

    Nov 28, 2009
    4
    0
    5
    I've just tried "HTC Generic 2.73.405.5" and Modaco 2.9.
    HTC Generic works (formats and remounts SD card), Modaco doesn't.
    So is should be a Modaco bug.
     
  11. Slug

    Slug Check six!
    Moderator
    2,043

    Aug 1, 2009
    20,553
    16,987
    2,043
    Male
    Mobile phone retail
    Inverness, UK
    I haven't seen any other reports of formatting issues with 2.9. Have you contacted the dev?
     
  12. Gabe

    Gabe Active Member
    Thread Starter
    15

    Sep 9, 2009
    44
    0
    15
    looks like you have the same problem as me, although I have tried formatting on the stock ROM. so its probably a bug with modaco 2.9. I wonder if modaco 2.8 works.
     
  13. nagper

    nagper New Member
    5

    Nov 28, 2009
    4
    0
    5
    I haven't contacted the developers yet. I think people just doesn't care because it's not a major problem but with my sdcard it clearly doesn't work with modaco+factory reset and works with HTC's rom+factory reset. I'm not using modaco's feaures so a rooted htc is perfect for me.
     
  14. Slug

    Slug Check six!
    Moderator
    2,043

    Aug 1, 2009
    20,553
    16,987
    2,043
    Male
    Mobile phone retail
    Inverness, UK
    I had a quick look through the MCR support thread earlier and there's at least one post which clearly mentions that the card was formatted after 2.9 was installed. That doesn't invalidate your report; it only suggests that it's not a widespread issue. That also doesn't mean that it's not a potentially important one, so I'd still mention it to Paul.
     
  15. nagper

    nagper New Member
    5

    Nov 28, 2009
    4
    0
    5
    Yes, maybe it's not wirespread. Could you please send me the link of that post? Before I send the bug report I'd like to ask this people whether he/she is sure that the card was formatted. He may knows what's happening.
     
  16. Slug

    Slug Check six!
    Moderator
    2,043

    Aug 1, 2009
    20,553
    16,987
    2,043
    Male
    Mobile phone retail
    Inverness, UK
    The thread is here, look at post #2638 (and follow-ups).
     
  17. nagper

    nagper New Member
    5

    Nov 28, 2009
    4
    0
    5
    I've just received the answer. He formatted his card with his desktop operating system.
    I'll send a bug report as soon as i can.
     
  18. Slug

    Slug Check six!
    Moderator
    2,043

    Aug 1, 2009
    20,553
    16,987
    2,043
    Male
    Mobile phone retail
    Inverness, UK
    Thanks for letting us know.
     
Tags:

Share This Page

Loading...