1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General Galaxy Tab 2 7.0 Storage

Discussion in 'Android Devices' started by rmwebb1, Apr 25, 2012.

  1. rmwebb1

    rmwebb1 Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Apr 25, 2012

    Apr 25, 2012
    1
    0
    5
    Hi, I just bought my first tablet EVER !!!!! I got the Samsung Galaxy Tab 2 7.0 on Sunday from Best Buy. I've been playing with it and was trying to load a movie on it and saw that I didn't have enought space.

    It says 8GB, but when I look at available storage it says 4.59GB. I called Samsung and they said the other 3+GB are taken up by the OS and some room to restore it. Does that sound right? Is this normal to take up so much space?

    As it is, most movies are 4+GB so I can even hold one movie on it. I guess I'll have to put them on a SDHC card. BTW I'm using .MP4 for my movie format.
     

    Advertisement

  2. safetyobc

    safetyobc Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    28
    Joined:
    Jan 15, 2011

    Jan 15, 2011
    28
    1
    16
    5-0
    Arkansas
    Yep, perfectly normal. Same on almost all devices, even PC's and Macs. iPods and iPads.
     
  3. rubejb

    rubejb Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    266
    Joined:
    Jul 21, 2010

    Jul 21, 2010
    266
    20
    38
  4. strollin

    strollin Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    160
    Joined:
    Nov 8, 2010

    Nov 8, 2010
    160
    18
    38
    Software Engr
    N Calif
    I have a 32G SDHC card in my GT27.0 but don't know if it's an ICS issue or a hardware issue but the OS doesn't allow moving apps to the SD card so it can only be used as data storage. I have music and video stored there and can access that content fine but can't move apps to the card.
     
  5. montymerchant

    montymerchant Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Apr 26, 2012

    Apr 26, 2012
    3
    0
    5
    Same problem... Bought galaxy tab 2 7" with 32G SD card... but cant move the apps to the SD card... Is that ICS issue?
     
  6. safetyobc

    safetyobc Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    28
    Joined:
    Jan 15, 2011

    Jan 15, 2011
    28
    1
    16
    5-0
    Arkansas
  7. bk11222

    bk11222 Member
    Rank:
    None
    Points:
    46
    Posts:
    66
    Joined:
    Feb 22, 2012

    Feb 22, 2012
    66
    2
    46
    los angeles
    even though it says 8gigs, after samsung loads their bloatware it's more like 4 gigs at best. i have downloaded one full length movie and 5 CDs. i'm waiting on a 32gig memory card i ordered from amazon
     
  8. strollin

    strollin Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    160
    Joined:
    Nov 8, 2010

    Nov 8, 2010
    160
    18
    38
    Software Engr
    N Calif
    The issue is that the Move to SD Card option is NOT avaialable.
     
  9. antmon

    antmon Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    56
    Joined:
    Sep 8, 2010

    Sep 8, 2010
    56
    9
    16
    i've read that it's an "oversight" and not a limitation in ICS.... i would hope so, since it just wouldn't make any sense...
     
    safetyobc likes this.
  10. Captain Brick

    Captain Brick Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Feb 16, 2010

    Feb 16, 2010
    47
    5
    16
    Stone Mason
    Houston, Tx
    ICS? As in Ice Cream Sandwich?

    I saw Froyo on the BB label yesterday, are you saying the SG 2 has ICS?
     
  11. safetyobc

    safetyobc Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    28
    Joined:
    Jan 15, 2011

    Jan 15, 2011
    28
    1
    16
    5-0
    Arkansas
  12. Captain Brick

    Captain Brick Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Feb 16, 2010

    Feb 16, 2010
    47
    5
    16
    Stone Mason
    Houston, Tx
    ICS? As in Ice Cream Sandwich?

    I saw Froyo on the BB label yesterday, are you saying the SG 2 has ICS?
     
  13. safetyobc

    safetyobc Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    28
    Joined:
    Jan 15, 2011

    Jan 15, 2011
    28
    1
    16
    5-0
    Arkansas
    See post #11
     
  14. APOPHiS420

    APOPHiS420 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    471
    Joined:
    Jun 13, 2011

    Jun 13, 2011
    471
    52
    73
    Male
    Web Designer
    USA
    LOL it comes factory with ICS 4.0.3 :D
     
  15. bk11222

    bk11222 Member
    Rank:
    None
    Points:
    46
    Posts:
    66
    Joined:
    Feb 22, 2012

    Feb 22, 2012
    66
    2
    46
    los angeles
    i just bought a 32 gig SD card. i tried to transfer a movie file via kies air but get a message that my memory is full. i have over 29 gigs on my SD card. can someone help me out?
     
  16. BobSJT

    BobSJT Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    May 11, 2012

    May 11, 2012
    1
    0
    5
    ICS does not allow moving apps to external storage. Some, but not all apps will allow you to specify where its' data is to be stored. Will be much better once some of the older apps are 'upgraded' for ICS.

    --Bob
     
  17. wxman2003

    wxman2003 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    411
    Joined:
    Apr 2, 2010

    Apr 2, 2010
    411
    43
    43
    I assume you formatted the card when you first installed it. Kies is kind of flakey. Works best for me via usb with wifi on the Tab turned off. Also do you have Kies on your computer? If you don't, download it and use the computer version and not the app on the tab. If all fails, use a SD adaptor and insert into computer and transfer the movie to the media directory. It's too bad the app droid air doesn't work with the Tab. Great free app that I use to transfer files from my computer to my Maxx without a problem. A big negative on the Tab. ICS is not all it's cracked up to be. A pain if you have an SD card.
     
    bk11222 likes this.
  18. bk11222

    bk11222 Member
    Rank:
    None
    Points:
    46
    Posts:
    66
    Joined:
    Feb 22, 2012

    Feb 22, 2012
    66
    2
    46
    los angeles
    i have a mac, so not sure if i can insert the the SD adaptor. i do have kies on my computer but it will never open up. in the past on my skyrocket, i would just open kies on my phone and type in url into my mac. i was able to download 2 movies onto my phone that way.

    on my tab 2 7.0 i attempted to manually move 2 kindle books to the external SD but could not find the files. called samsung and the first line of tech support could not help. went through my files etc and nowhere to be found. but when i open the kindle app, the 2 books were there and able to be opened. they scheduled me for a call back with the next level of tech support.

    hopefully the samsung tech will be able to help. thanks so much for your reply.
     
  19. wxman2003

    wxman2003 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    411
    Joined:
    Apr 2, 2010

    Apr 2, 2010
    411
    43
    43
    I wasn't sure if you had an sd adaptor slot on your mac. I have one on my iMac, which works great. Also I purchased WiFi File Explorer PRO from the app store which allows me to do it through wifi on my iMac. Great little program and can transfer everything to my sd card or into the phone directores.
     
    bk11222 likes this.
  20. bk11222

    bk11222 Member
    Rank:
    None
    Points:
    46
    Posts:
    66
    Joined:
    Feb 22, 2012

    Feb 22, 2012
    66
    2
    46
    los angeles
    i have an old macbook (it will be 5 years old next month). i'll wait for the samsung tech to call and see if i can find and move my kindle files to my SD card and give kies air one more try. i just looked up wifi file explorer pro. great reviews from both customers and tech publications. i'll give it a try if kies does not work. again, thanks so much for your help.
     
  21. Colmans

    Colmans Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Apr 27, 2013

    Apr 27, 2013
    1
    0
    5
    Cant help but notice the file size of your films. Most of my 2 hr films are about 1.5Gb once ripped (use Pavtube).
     

Share This Page

Loading...