1. Download our Official Android App: Forums for Android!

GPS and Navigation Outage in East Texas

Discussion in 'Verizon' started by Caddoview, May 13, 2011.

  1. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    GPS and Navigation have been out in East Texas for over a month now. When I call the local store manager her blames it on Google but can
     

    Advertisement

  2. WA_Bob

    WA_Bob Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    103
    Posts:
    799
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    799
    109
    103
    Male
    Forester
    West edge of the East Texas Piney Woods
    What part of East Texas? I've used it from Houston through Cleveland and Beaumont. It's also worked for me up around Crockett/ Houston County.
     
  3. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    From Lufkin to Texarkana and Gun Barrel City to the Louisiana State line.
     
    gorilla2k likes this.
  4. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    Caddoview is dead on. Mine starts working as soon as I get to Vivian, LA. It also begins working between Alto and Nacogdoches. The Nacogdoches towers are different I suspect because another phone I have goes into Roaming at about the same point my HTC Droid GPS becomes functional. Mine also works fine in Dallas and Little Rock. I vote we rename this thread GPS OUTRAGE East Texas!!
     
  5. WA_Bob

    WA_Bob Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    103
    Posts:
    799
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    799
    109
    103
    Male
    Forester
    West edge of the East Texas Piney Woods
    Strange - I wonder if it's related to the bad weather up there lately?
     
  6. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    Allegedly due to tower updates, I hear some phones were updated to Android 2.2.1 and are back to working again. I will hopefully be able to validate that info soon. I'm stuck at 2.2 for now.
     
  7. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    Just confirmed a friend's Droid Pro started working about a week ago. His GPS problem began same time as mine. He is at 2.2.1. In his household he also has a Droid 2 and a Samsung Fascinate, both with GPS still non functional.
     
  8. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    Still no GPS or update from Verizon.
     
  9. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    Ok, just got a call back from Latoya at the regional Verizon office. Once more I got the “it’s a Google problem and we don’t support third party apps” line. She talked me into trying VZ navigator and gave me a $10 credit to try it out. Here is the result. VZ navigator found my location with GPS when I went outside. I closed it and opened Google maps and it found me to the spot. When I came back inside where there is no GPS signal, it lost me and is putting me at a tower location. I really despise Apple and AT&T has poor coverage here, but I never had this lack of customer care when I was with them.
     
  10. moondrius

    moondrius Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    539
    Joined:
    Apr 29, 2010

    Apr 29, 2010
    539
    117
    93
    Baltimore MD
    This is the same thing they are doing to me in Baltimore. I filed a complaint with the fcc. If Verizon wont look into it I am sure they will. I tried out att last month and had no gps issues at all. Even with the poor coverage in my area gps was instant and accurate.
     
  11. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    Latest update - VZ navigator worked for a short period of time and after opening VZN, Google maps also worked fine and tracked me as I drove. However, once I went inside a building and came back out a few hours later, neither VZN nor Google maps could get a GPS lock. I am getting rather feed up. It really appears that Verizon is absolutely refusing to take any responsibility for this. I tried to tell Latoya that VZ navigator would not work any better than Google maps and that others had already tried it, but it seems that Verizon customers are idiots and don
     
  12. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    Found myself in Nacogdoches again today. No GPS in the Nac but once again, halfway to Alto got a GPS lock, 8 to 10 satellites, lasted until I left the "extended network" then somewhere close to Alto GPS quit again.
     
  13. WA_Bob

    WA_Bob Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    103
    Posts:
    799
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    799
    109
    103
    Male
    Forester
    West edge of the East Texas Piney Woods
    Have you tried a third party applications like GPS Status? That may help kickstart Google maps tracking number by independently running and fine tuning. your GPS in the backvround.
     
  14. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    I have tried using GPS status to reset / download GPS data hundreds of times in dozens of locations in our outage area. Has not worked even once for me.
     
  15. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    VZ Nav had me in the Pacific this morning.
     
  16. wtherrell

    wtherrell Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    371
    Joined:
    Aug 1, 2010

    Aug 1, 2010
    371
    34
    43
    North Carolina
    Well, Bing had me in East Africa instead of North Carolina! Oh, wait. It must be a Google problem!:p
     
  17. Caddoview

    Caddoview Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    May 13, 2011

    May 13, 2011
    8
    1
    6
    Glad to see Verizon is not just picking on us Texans.
     
  18. Hrethgir

    Hrethgir Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,684
    Joined:
    Feb 16, 2010

    Feb 16, 2010
    1,684
    225
    163
    Male
    Intel fab tech
    Salem, OR
    How can you have a GPS outage? Verizon has nothing to do with the GPS satellites that send out the signal the phone receives, those are run by the government.
     
  19. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    I see this question pops up from time to time: Assisted GPS
     
  20. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    Regarding the Western border of our GPS outage area, I can get GPS lock between Corsicana and Dawson on TX Hwy 31, it continues to work as I travel West towards Waco. GPS does not work in Corsicana, or anywhere to the East.
     
  21. WA_Bob

    WA_Bob Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    103
    Posts:
    799
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    799
    109
    103
    Male
    Forester
    West edge of the East Texas Piney Woods
    As someone said, Verizon has nothing to do with GPS itself. But there may be something from Verizon's network that's knocking your phone's GPS for a loop. In your "Location and Security settings" Un-check VZW location services but leave the Google and Standalone ones checked. Maybe that'll help?
     
  22. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    VZW location disabled was my original configuration when the outage started. I have tried it with VZW both enabled and disabled, it does not work in NE Texas either way. GPS works great in Waco, however.
     
  23. gorilla2k

    gorilla2k Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    May 14, 2011

    May 14, 2011
    9
    0
    5
    Tyler, Texas
    GPS has been working all morning in Tyler for the first time since I don't remember when.
     
  24. lashby

    lashby Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 20, 2010

    Jun 20, 2010
    3
    0
    5
    Odd. I use Latitude every day in Longview. it loses GPS tracking if I'm inside, but usually picks right back up as soon as I get outside again.

    Occasionally, I'll show up as being in some odd places, but it self-corrects within 30 minutes or so.

    Using an Incredible. Other friends on my Latitude list have an X2 and a Fascinate. They've never mentioned any long duration outages.
     

Share This Page

Loading...