1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root GPS in GV 1.5

Discussion in 'Android Devices' started by ducky1979, Mar 12, 2011.

  1. ducky1979

    ducky1979 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    910
    Joined:
    Dec 16, 2010

    Dec 16, 2010
    910
    96
    98
    Male
    conductor
    Buxton, Derbyshire
    just wanting to find out if anyone is having any problems with the gps, i have a problem where when i turn it off and back on again it wont work, i have to reboot every time i want it to work so ive just left mine on.
     

    Advertisement

  2. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    I know you already know this, but for the benefit of others, I am not having any issues
     
  3. Casual Pete

    Casual Pete Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    546
    Joined:
    Apr 27, 2010

    Apr 27, 2010
    546
    84
    78
    England
    Just tried it and same problem here.
     
  4. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    just tested and have the same issue

    gonna reflash the manU axi kernel and see if the problem is still there

    happens with axi kernel aswell

    Susan

    can you do the following to test please

    turn gps on and reboot phone

    once rebooted use gps status and tools and notice the flashing gps and then maybe a lock if near a window
    close gps status
    toggle off gps
    open gps status and notice it wants you to turn on gps
    toggle gps and go back to gps status and notice it doesnt even attempt to activate gps
    try and open maps and notice it doesnt attempt to lock gps
     
  5. MikeC1408

    MikeC1408 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    260
    Joined:
    Oct 19, 2010

    Oct 19, 2010
    260
    28
    43
    Essex
    Only issue i'm having is the notification bar icon doesn't go away when you turn GPS off unless you reboot.

    GPS itself works cine, will just leave it on for now.
     
  6. matttye

    matttye Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,939
    Joined:
    Apr 26, 2010

    Apr 26, 2010
    1,939
    379
    163
    Senior Legal Secretary
    Lincoln, England
    No issues here.

    Here's what I did:

    - Went into maps with GPS on and it got a lock on. Held the back key to kill the maps app.
    - Disabled GPS using the shortcut I have in the notification bar.
    - Went back into maps without GPS on. Maps prompted me that GPS wasn't enabled and asked if I wanted to go into settings to enable it, I clicked on "skip." It then locked on my position using just the network.
    - Killed the maps app by holding back again.
    - Enabled GPS using the shortcut I have in the notification bar.
    - Went back into maps with GPS on, and it once again got a lock on no problem.

    If it helps I'm using the default kernel supplied with GV.
     
  7. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    hmm it wasnt working with both kernels :/

    hmmm

    dont know what it is
     
  8. Casual Pete

    Casual Pete Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    546
    Joined:
    Apr 27, 2010

    Apr 27, 2010
    546
    84
    78
    England
    I'm using the stock kernel and doing it that way didn't work for me.
     
  9. Usta

    Usta Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,585
    Joined:
    Jul 8, 2010

    Jul 8, 2010
    2,585
    1,375
    333
    The Netherlands
    No GPS issues here either. Switching on/off on the notification bar, getting a good GPS fix (even inside home), planning a route with SatNav with a GPS fix. No extra kernel or mods flashed.
    Can't complain. :)
     
  10. matttye

    matttye Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,939
    Joined:
    Apr 26, 2010

    Apr 26, 2010
    1,939
    379
    163
    Senior Legal Secretary
    Lincoln, England
    Strange.

    This is the only thing I dislike about custom ROMs, inconsistent experiences :(
     
  11. amlothi

    amlothi Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,185
    Joined:
    Jul 23, 2010

    Jul 23, 2010
    1,185
    201
    143
    Is there anything new in 1.5 worth upgrading for? I might not bother otherwise.

    I don't like leaving GPS on. Simply for the fact that some apps have permissions that allow GPS location, but I don't feel they really need or should have it just for weather/ads. So I only turn mine on for Maps.
     
  12. Casual Pete

    Casual Pete Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    546
    Joined:
    Apr 27, 2010

    Apr 27, 2010
    546
    84
    78
    England
    Not really,change logs in the second post here.I haven't noticed anything different.

    I don't use maps that much so it's not too much bother to me.
     
  13. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yeah theres definitely something dodgy there if you do that it seems. Luckily for me it doesnt matter really though
     
  14. ducky1979

    ducky1979 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    910
    Joined:
    Dec 16, 2010

    Dec 16, 2010
    910
    96
    98
    Male
    conductor
    Buxton, Derbyshire
    hopefully Richard will sort something out! maybe in GV 1.6, who know, i will just leave mine on, i dont have any apps that need gps unless i request it, so see how we go, thanks everyone for your comments, at least i know its not just me. :D
     
  15. Usta

    Usta Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,585
    Joined:
    Jul 8, 2010

    Jul 8, 2010
    2,585
    1,375
    333
    The Netherlands
    Correct me if I'm wrong, but leaving GPS on will consume battery, for example if you simply are on the homescreen. The process MyLocation will constantly try to get a GPS fix on your location and thus consume battery.

    Today I did a bit of navigating: switch GPS on, start SatNav, drive, exit SatNav, switch GPS off. All went without a problem.
     
  16. matttye

    matttye Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,939
    Joined:
    Apr 26, 2010

    Apr 26, 2010
    1,939
    379
    163
    Senior Legal Secretary
    Lincoln, England
    The phone doesn't try to get a lock on unless an app such as maps tells it to do so, so sitting on the homescreen will not make the GPS consume battery unless an app is running in the background and monitoring your location.

    Whenever GPS is in use the little GPS icon appears in the status bar.
     
  17. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    yes but try getting a gps lock again once you turn on gps without rebooting the phone!!!
    it sits there doing nothing

    you can use it one time only in mine and alot of others experience in this thread
     
  18. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #7
    Points:
    2,218
    Posts:
    22,132
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    22,132
    15,398
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    +1.

    Turned it on earlier this afternoon, it started looking for a fix, no problem I thought. Since I was indoors I didn't expect it to work, so turned it off again. Then when I went out I turned it on and... nowt.
     
  19. rtb35

    rtb35 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    521
    Joined:
    Jun 2, 2010

    Jun 2, 2010
    521
    131
    93
    I have always left the gps on,as already stated it only becomes active (and using power) when you use an app that requires gps,like google maps,and so do not experience this problem.
     
  20. Usta

    Usta Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,585
    Joined:
    Jul 8, 2010

    Jul 8, 2010
    2,585
    1,375
    333
    The Netherlands
    OK another test: I didn't reboot the phone since last time I switched off GPS, so I turned it on and tried to get a GPS lock. And... crap, the GPS fix was unsuccessful. :eek:
    I rebooted the phone and within 10sec I had a GPS fix. Now leaving GPS ON to see the impact on battery life.

    Bottom line: I hope this bug gets fixed in the next GV version... :rolleyes:
     
  21. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    indeed, not a major issue as there is an annoying workaround. annoying all the same tho
     
  22. ducky1979

    ducky1979 Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    910
    Joined:
    Dec 16, 2010

    Dec 16, 2010
    910
    96
    98
    Male
    conductor
    Buxton, Derbyshire
    well ive got GPS on all the time now and as you can see its not having any impact what so ever on battery life :D
     

    Attached Files:

  23. Usta

    Usta Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,585
    Joined:
    Jul 8, 2010

    Jul 8, 2010
    2,585
    1,375
    333
    The Netherlands
    Yep. I've also left GPS on for the past days and so far there is no impact on battery life. :)
     
  24. matttye

    matttye Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,939
    Joined:
    Apr 26, 2010

    Apr 26, 2010
    1,939
    379
    163
    Senior Legal Secretary
    Lincoln, England
    I'm having the GPS issue since switching to violets havs axis kernel. Music is skipping when browsing the net too, gunna nandroid restore back to old kernel later.
     
  25. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,306
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yes, the ROM 1.5 has an issue which Richard has fixed I believe in his latest kernel, however eviollet has not implemented this fix yet. Although its not a kernel issue, if Richard fixes via kernel and not rom, eviollet will have to change his kernel too.
     
Tags:

Share This Page

Loading...