1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root help flashing new ROM

Discussion in 'Android Devices' started by Mugs, Nov 25, 2010.

  1. Mugs

    Mugs Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    22
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    22
    1
    16
    I have Myn's RLS3, and will be flashing RLS4

    Couple questions.....

    1) Instead of using ROM manager/clockwork(?), how can I wipe the cache/dalvik manually? What exactly do I need to do?

    2) When I flashed RLS3, I followed the steps in the thread "Rooting for dummies." All went well, except I had to completely set everything back up. Is there a 'magic' button I can push that will restore all my settings after flashing Myn's RLS4?
     

    Advertisement

  2. wrapkgb

    wrapkgb Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    924
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    924
    242
    93
    LOS ANGELES, CA
    1. Power the phone off. Once off power back on holding the volume down button and the power button
    Once hboot loads use the volume down key to highlight recovery. Press the power key to select recovery. Once recovery loads navigate to wipe. Select wipe. Then wipe data/factory reset, then wipe cache. Now in order to wipe dalvik you need to select advanced then wipe dalvik. Once everything is wiped go back to the main screen in recovery. Then select install zip from SD card. Select the zip and let it do its thing. Once its done select reboot and bam you manually loaded your first rom. And remembrance volume up and down to navigate and power to select.

    2. Yes you need to back everything up and start from scratch unfortunately.
     
  3. wrapkgb

    wrapkgb Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    924
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    924
    242
    93
    LOS ANGELES, CA
    Some people may say you don't need to wipe data when you are upgrading a rom but I always do. Its not to hard IMO to load everything back up.
     
  4. Mugs

    Mugs Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    22
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    22
    1
    16
    Excellent! I appreciate the response!

    So when I backup using Titanium (i guess I don't know exactly what I am backing up), what is this good for? Just if things go wrong I have something to fall back on? And what is a nand backup? Did I automatically do this using the ROM manager and not know it?

    Is it better to do this manually like it's explained above, rather than using ROM manager to wipe everything?
     
  5. wrapkgb

    wrapkgb Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    924
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    924
    242
    93
    LOS ANGELES, CA
    I personally don't like or use rom manager. I like to know that everything is being done correctly. Now in order to do a nand back up, load into recovery and select back up or nandroid or nand (I use amon RA so I'm not sure what term clock work uses for backing up but it should be one of those. ) so once you select it again let it do its thing and it may take a few minutes. Once its done you can wipe and flash your new rom.
     
  6. Mugs

    Mugs Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    22
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    22
    1
    16
    Fantastic. Thanks much.

    Just so I understand you correctly.....

    Power off
    Power on in recovery
    Do a Nand backup
    wipe data/factory reset, then wipe cache, wipe dalvik
    Go back to recovery, select zip and flash - let it do its thing

    I appreciate your time.....
     
  7. flyjbaker

    flyjbaker Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,192
    Joined:
    Oct 17, 2009

    Oct 17, 2009
    1,192
    266
    163
    Do a batch backup on all of your data and apps. Then feel free to wipe EVERYTHING on your phone. When you get everything loaded back up, (re)download Titanium Backup and do a Batch restore of all data and apps. Once you do that, reboot(hot restart is fine)...and BAMMMM....your phone is EXACTLY how it was before you started...home pages and all.

    PS.....Batch backup/restore is on the PRO version only....6 bucks. Obviously well worth it as much as everybody lives in fear of wiping their phone.
     
Tags:

Share This Page

Loading...