1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support HELP! SD card issues!

Discussion in 'Android Devices' started by gogita502, Nov 12, 2008.

  1. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    ok so i have a kingston 1gb micro sd

    the sd card taht came with the phone was defected.

    now when i connect my phone to my computer(mac) it doesnt come up at all. but if use it as usb storage its fine...

    anyone help?
     

    Advertisement

  2. richy240

    richy240 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    152
    Joined:
    Nov 1, 2008

    Nov 1, 2008
    152
    2
    36
    Just whatever
    H-Town, sucka!
    Hmm... That's a weird one. How are you connecting the SD card to your Mac?
     
  3. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    right now im using a micro sd card SD adapter. to a sb card reader via usb

    basically by a usb card reader.

    but its a hassle to take the mem card out and stuff.i want to hook up and go form my phone.

    but the comp doesnt even read it! but it can save pics to it and play music from it. but i cant connect it to my comp.

    p.s. brand new replacement phone btw. iono how that matters but it might.

    i reformatted the card too. i made the specific folders. i need to format this card to the phone specifically
     
  4. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    Couple of things... Do Sd card swaps only with power completely off. Make sure the the little cover is closed completely ... or the phone will not recognize that there is a SD card present ... Next go to your settings and under SD Card & phone settings unmount/eject card then power down, remove card and close cover, reboot phone, after phone is rebooted you should have no errors. Insert MicroSD card and close cover ... reboot and go into Settings ... select SDCard & phone Settings the Total space and available should show on screen now ... if it doesnt try pushing the SDCard cover to make sure it is seated securely once that is in place it should appear.

    I have had 1GB, 8GB, & currently and using a 16GB in the phone without issues. Good Luck !
     
  5. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    the phone reads the card just fine

    its when i connect to my laptop i see nothing.

    nothing pops up on my screen and my phone doesnt recognize its plugged it
     
  6. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    possibly a bad cable ????
     
  7. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    tried 2 cables didnt work

    im running a mac? would that be a problem?

    but if i use my phone as usb storage its fine if not it doesnt even show up!

    its weird!
     
  8. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    I think the Mac might have and Issue ... Think I would get the T-Mobile Tech team to get you answers or have them refer the issue to Google/Android. I am assuming you have check the cable and phone combo on a Friends PC (windows) as awful as that might seem for a Macker :)
     
  9. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    im gunna have to check it out

    but my house only runs mac and linux : /

    gotta see if i can use windows somewhere

    thanks alot bro
     
  10. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    NP man ... maybe at the Library ...
     
  11. psycobare

    psycobare Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Nov 12, 2008

    Nov 12, 2008
    3
    0
    5
    Just curious, since I seen no mention of it, did you Mount the SD Card? My computer won't recognize it until I mount the SD card then everything works like it should.

    Now if I could just get it to play my videos..
     
  12. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    mount?

    like put it in the phone?

    p.s. the video player app from the market works pretty well.
     
  13. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    update

    just came back form tmobile store. had to return a hard shell case, a clip broke.

    the guy told me if im running from older firmware ineed to switch it to usb storage. in the new updates you can plug it an and it will recognize it.

    not sure because i can remember the first time i hooked it up to my mac and it worked then now it doesnt.
     
  14. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    if the process was followed that i decribed above in this thread .... then the SD drive will be automatically mounted when inserted and the cover closed ... the settings submenu would only offer the option to unmount...

    gogita didnt say if he was able to test the cables, phone and SD in a windows system yet .... ??? that is what I had suggested as a final test of the existing components ...
     
  15. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    the phone mounts the card just fine, reads it and everything. i can do anything with it

    the only problem is i wanna see my phone on my computer.

    and the only way to do that is to set my sd card as a usb drive. i have to click it if i want my computer to recognize it and unlick after : /

    i need the update!!!! tmobile hurry up!
     
  16. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    "GOGITA" if i understand you now .... you might want to look at the SD Drive Contents without tethering it to the PC .... there are a couple of market apps (although) there is only limited viewing of file types ... however if you are wanting to use the computer to view the SD drive while in the phone then the only option is to unmount and USB view it ... I am not sure if the drive system of the phone is ever going to permit Dual mounting ( by phone and PC simultaneously ????) But we can only wish .... about the same as wishing for Root access and Storing apps on the SD Drive ...
     
  17. gogita502

    gogita502 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    41
    Joined:
    Nov 6, 2008

    Nov 6, 2008
    41
    0
    15
    the the only way was to unmount it to view it

    well i need that update!

    thanks again man!
     
  18. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    have you use the apss "Bender" or "Android File Manger" to view the files and folders on the SD ... these allow some limited view of file type like text, or playing video, viewing pics , mp3's you can long-click and then open for playing ..etc
     
  19. wanderlustqueen

    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jan 16, 2009

    Jan 16, 2009
    2
    0
    5
    I'm having similar issues. My G1 sees the card fine. When I plug the phone into my PC, it recognizes it and assignes a drive letter, but it won't let me view the card. Pmompts to "insert disk". I've even unmounted from the phone, the plugged it in, still no dice.
    Thoughts?
     
  20. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    If you can't see/use the card with a normal reader, then reformat the card .... that has worked for others on this forum ..
     
  21. N3TWORK BURN3R

    N3TWORK BURN3R Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    61
    Posts:
    554
    Joined:
    Sep 24, 2008

    Sep 24, 2008
    554
    7
    61
    Graphic Design/Help Desk
    Long Beach, CA
    When you format it, make sure you use FAT32, as FAT is only an 8bit file system.
     
  22. justjimjpc

    justjimjpc Premium Member
    Rank:
    None
    Points:
    663
    Posts:
    10,543
    Joined:
    Nov 3, 2008

    Nov 3, 2008
    10,543
    210
    663
    Washington DC, USA
    Good Point !!
     
  23. Ageless Stranger

    Ageless Stranger Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    88
    Posts:
    699
    Joined:
    Dec 2, 2008

    Dec 2, 2008
    699
    49
    88
    Male
    Senior software developer
    UK

    I see Microsoft aren't ever going to let go of the FAT file system, the next gen SD cards that support 2Tb of storage will be using the new FAT64.
     
  24. greenwich.witch

    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Mar 12, 2009

    Mar 12, 2009
    2
    0
    5


    I had the same problem and found on the web that if you download anycut a free application it sorts out the problem. I downloaded it and it did in fact sort out the problem its been fine since
    hope it helps anyone else to x
     
  25. greenwich.witch

    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Mar 12, 2009

    Mar 12, 2009
    2
    0
    5

    it will sort out your problem
     
Tags:

Share This Page

Loading...