1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General Home Screen resets to stock

Discussion in 'Android Devices' started by Baltimoretint, Mar 28, 2014.

  1. Baltimoretint

    Baltimoretint Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    80
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    80
    13
    18
    window tinter
    Baltimore,MD
    First let me start by saying Im very happy with the M8 overall, but I am having a problem after I setup my home screens for some reason randomy they are reverting back to stock all of the apps I downloaded are still there in my apps it doesn't delete them just reverts back to all stock home screens a little irritating after setting them up . anyone else ?
     

    Advertisement

  2. Rukbat

    Rukbat Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    843
    Posts:
    10,392
    Joined:
    Jan 16, 2012

    Jan 16, 2012
    10,392
    2,893
    843
    Male
    Being retired and writing Tasker tasks.
    Fayetteville, NC, USA
    Do you mean that the app icons on the screen are reverting back to stock, or that the phone is reverting back to the default screen? (You can probably choose which screen comes up when you press the home button.) If the apps you put on a screen disappear and the stock apps are replacing them, I'd say you have a defective phone.
     
  3. today

    today Android Expert
    Rank:
     #213
    Points:
    103
    Posts:
    770
    Joined:
    Mar 30, 2010

    Mar 30, 2010
    770
    170
    103
    Male
    spanaway washington
    Or your Google account could be bringing your app data backup settings from your previous device and confusing your new device. Just a shot from the hip though.
     
  4. Baltimoretint

    Baltimoretint Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    80
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    80
    13
    18
    window tinter
    Baltimore,MD
    Yes the icons on all of the screens are reverting back it has done it twice.
     
  5. AdamL

    AdamL Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Mar 28, 2014

    Mar 28, 2014
    2
    1
    6
    I'm having the exact same problem with my brand new M8. I spent a good bit of time customizing the phone, getting all the apps, widgets, and shortcuts just where I wanted them and then all of the sudden the phone goes back to the same configuration of apps and widgets it had when I turned it on for the first time. This has happened twice now. Any help would be greatly appreciated!
     
  6. Baltimoretint

    Baltimoretint Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    80
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    80
    13
    18
    window tinter
    Baltimore,MD
    Well Im a little bit glad someone else is having the same prob. so that if it is a issue with multiple devices, it will bring awareness to the issue so that it may be solved quickly !
     
  7. Baltimoretint

    Baltimoretint Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    80
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    80
    13
    18
    window tinter
    Baltimore,MD
    I did find out something when you clear Blink Feed or force stop it that has reset all of the home screens back to stock, not sure yet how Blink Feed is integrated but I don't want to use it nor do I want it at all, don't kn ow if that is a option.
     
  8. Rob

    Rob I'm tellin' mommy on you!
    Administrator
    Rank:
     #50
    Points:
    563
    Posts:
    2,036
    Joined:
    Mar 26, 2008

    Mar 26, 2008
    2,036
    3,363
    563
    Androiding
    You can remove Blinkfeed. From your home screen or blinkfeed, zoom out by doing the opposite of pinch-to-zoom, essentially putting two fingers wide on the screen and pinching them together.

    You should get a home screen page layout at the top which you can customize. Long press on the Blinkfeed page and drag it to the remove/trash at the top right.

    I'm not sure this will solve your original problem, but if it was caused by Blinkfeed and accidentally choosing those Blinkfeed options, maybe it will.

    I'm from Baltimore too by the way... Go O's! (It's Opening Day!)
     
  9. Granite1

    Granite1 Zercron Encrusted Tweezer
    Rank:
    None
    Points:
    833
    Posts:
    7,159
    Joined:
    Dec 27, 2010

    Dec 27, 2010
    7,159
    7,180
    833
    Male
    Highway Construction Inspection
    Pittsburgh, PA
    It's opening day here in Pittsburgh too, Go Bucko's!! :p

    I worked on Calvert St. and Mosher St. when I lived in MD. Loved my job when I worked there too. :)
     
  10. Tlicious1020

    Tlicious1020 On Probation
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    570
    Joined:
    May 24, 2013

    May 24, 2013
    570
    135
    93
    The Sprint apps returning and your home screen setup changing is a Google backup problem I believe as well. Has nothing to do with the M8. This happened on the M7 as well. Try turning off backup and automatic restore.

    I prefer gcloud, but it doesn't do apps. Would be nice if it did.

    When it reverted the other day I got pissed because it automatically downloaded al of these apps from Sprint. I uninstalled them. I don't need Scout, Lookout, or any other apps Sprint thinks is important.

    For the most part, if you need to back up your phone because a reset becomes necessary. You can always back it up at that moment and you'll be fine.
     
  11. AdamL

    AdamL Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Mar 28, 2014

    Mar 28, 2014
    2
    1
    6
    For what it's worth I haven't had this problem since and everything seems to be working well.
     
    KOLIO likes this.
  12. xPhantom

    xPhantom Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    92
    Joined:
    May 22, 2010

    I just experienced this issue today on my Sprint M8. I was just doing a normal reboot of the phone, and when it turned back on, all of my screens were back to the default configuration like how they were out of the box. All of my downloaded apps were still there though. This makes me nervous to ever turn my phone off or restart it again...
     
  13. SolApathy

    SolApathy Just another robot
    VIP Member
    Rank:
     #85
    Points:
    333
    Posts:
    1,830
    Joined:
    Jun 1, 2010

    Jun 1, 2010
    1,830
    1,453
    333
    Male
    IT
    Ohio
    Settings > backup and reset >turn off automatic backup and disable app data and settings restore.


    Now change your home screen and restart. Does the issue persist?
     
  14. xPhantom

    xPhantom Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    92
    Joined:
    May 22, 2010

    Did you do anything different for it to stop happening?


    I have my backup account set to HTC backup and not Google backup. Are you saying I should switch to Google and disable it so that it clears whatever is on the server?
     
  15. SolApathy

    SolApathy Just another robot
    VIP Member
    Rank:
     #85
    Points:
    333
    Posts:
    1,830
    Joined:
    Jun 1, 2010

    Jun 1, 2010
    1,830
    1,453
    333
    Male
    IT
    Ohio
    I would disable it completely and see if it resolves your issue. If it does, re-enable and switch to Google backup and see if the issue comes back.
     
  16. Tlicious1020

    Tlicious1020 On Probation
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    570
    Joined:
    May 24, 2013

    May 24, 2013
    570
    135
    93
    I haven't encountered the problem again due to turning off auto restore/backup. It would even install apps again that I uninstalled. After turning backup off, it stopped.
     
  17. xPhantom

    xPhantom Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    92
    Joined:
    May 22, 2010

    I decided to take the OTA and see whether or not the problem would happen again after rebooting from the update. I was relieved when the phone restarted to see that my home screens did not get reset... so I'm not sure if the issue will happen again. Time will tell.
     
Tags:

Share This Page

Loading...