1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root How do you change prl?

Discussion in 'Android Devices' started by abrahamramirez, Jan 5, 2012.

  1. abrahamramirez

    abrahamramirez Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    143
    Joined:
    Nov 1, 2011

    Nov 1, 2011
    143
    8
    36
    I know this is a noob question, but i cant find one place that can tell me clearly how to change the prl on our prevails. So, can anyone explain to me detailed and clearly how to do it? which prl's are best to use?
     

    Advertisement

  2. AndroHackster

    AndroHackster Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Sep 17, 2011

    Sep 17, 2011
    19
    8
    16
    First of all you are going to need your MSL code to do this use my other thread:
    http://androidforums.com/galaxy-prevail-all-things-root/470294-easiest-fastest-way-get-your-msl-code.html
    (This is the fastest and easiest way to get it)

    And to do the rest use this thread by Ron580: (you only need to do the Switch to a Sprint prl part of the thread)
    http://androidforums.com/galaxy-prevail-all-things-root/460182-1984kbps-speedtest-net-results-after-couple-tweaks.html

    If you need any further help or any clarification just ask.


    Note. If you do this wrong you can Severely harm your device do this at your own risk. You need to have a rooted phone and cant be running on CM7 for this to work. And if you update your phone while on the custom PRL you will loose it and return to the boost one. If you ever want to get CM7 with a custom PRL just make sure you already have it before installing it. (You will not loose it by flashing a custom ROM or factory restoring it
     
  3. abrahamramirez

    abrahamramirez Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    143
    Joined:
    Nov 1, 2011

    Nov 1, 2011
    143
    8
    36
    that second one doesnt tell me how to change the prl, just how to modify somethings to get faster 3g speeds and better call quality. i see how the first one helps me, but how do you get and use cdma workshop? i think i noticed before that it's a paid program, is there a way to get it for free

    edit: sorry, i saw the change prl part. but still, how do you get cdma workshop
     
  4. CrimsonDROID

    CrimsonDROID Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    12
    Joined:
    Jan 5, 2012

    Jan 5, 2012
    12
    3
    16
    I just googled it myself.
     
  5. AndroHackster

    AndroHackster Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Sep 17, 2011

    Sep 17, 2011
    19
    8
    16
    Go to this site and download the demo that's what I did:
    CDMA Workshop. CDMA Service Software / ESN and MEID changer, SPC unlocker..
     
  6. AndroHackster

    AndroHackster Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Sep 17, 2011

    Sep 17, 2011
    19
    8
    16
    CrimsonDROID likes this.
  7. lMonsterl

    lMonsterl Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,313
    Joined:
    Jul 18, 2011

    Jul 18, 2011
    1,313
    602
    213
    Self-Employed
    U.S.
    edit: SOLVED
     
  8. johnny424

    johnny424 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    1,501
    Joined:
    Nov 2, 2011

    Nov 2, 2011
    1,501
    466
    183
    HVAC Sheetmetal Mechanic/ Service Tech
    Washington Dc
    ron580 created a pretty detailed thread on changing prl and some other tweeks..in prevail all things root..if you still need more info

    sorry...i see someone already provided that info
     
  9. abrahamramirez

    abrahamramirez Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    143
    Joined:
    Nov 1, 2011

    Nov 1, 2011
    143
    8
    36
    Okay, thanks for all your help everyone. I finally learned how to change prl. I would like people to share what prl you're using and give us your general location to see which is better.

    Im in the chicago land area and im using prl 11115 which gives good cell reception but 3g speeds of 200kbs
     
  10. johnny424

    johnny424 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    1,501
    Joined:
    Nov 2, 2011

    Nov 2, 2011
    1,501
    466
    183
    HVAC Sheetmetal Mechanic/ Service Tech
    Washington Dc
    200 up or down? i use 11115 and i had speeds like 1200kbps down 1400-1500 kbps up. acorss depending on time of the day and location..and other times speeds would be crazy low..kinda all over the place.. i started running phone off of wifi at home. acorss with wifi my speeds are really high so that doesnt matter.
    oh yeah i live about 30 minutes outside Wash. Dc
     
  11. new optimus

    new optimus Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    413
    Posts:
    4,205
    Joined:
    Mar 10, 2011

    Mar 10, 2011
    4,205
    1,457
    413
    Jax Fl
    your reception is dependent on so many different things. First is there a tower close to you. No matter what prl you have if your just too far from any towers your SOL, and if your prl wont connect to a closer tower because it just cant see it a newer or sprint prl is handy. Then are there cell blockers around you, I have this problem there are dozens of tall pine trees all over my neighborhood and they interfere with reception. Then does your prl give preference to sprint phones using the same towers, that is where I like the sprint prl it barrels through without worrying about other users.
    Then and there are many more these are just off the top of my head, weather and other users, someone already mentioned at times of the day the speed was faster, well if the other users are not on it opens bandwidth up but if they are congesting the bandwidth it will slow. And well weather should be self explanatory.
     
  12. abrahamramirez

    abrahamramirez Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    143
    Joined:
    Nov 1, 2011

    Nov 1, 2011
    143
    8
    36
    well I don't know where the towers are, but with full signal I still get 200Kb down. I am using a sprint prl, 11115. I'm sure there are other users at the same time, but my brother on the same prl with the transform ultra from boost gets about 1MB down. I'm gonna try a business prl and see how it goes, I think the newest is 60681 or something like that
     
  13. johnny424

    johnny424 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    1,501
    Joined:
    Nov 2, 2011

    Nov 2, 2011
    1,501
    466
    183
    HVAC Sheetmetal Mechanic/ Service Tech
    Washington Dc
    im pretty sure the newest sprint prl for post paid customers is 60683.. i belive the 11xx series is bussiness
     
  14. AndroHackster

    AndroHackster Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Sep 17, 2011

    Sep 17, 2011
    19
    8
    16
    11115, 1800 Kb down 1000 up :D
     
  15. new optimus

    new optimus Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    413
    Posts:
    4,205
    Joined:
    Mar 10, 2011

    Mar 10, 2011
    4,205
    1,457
    413
    Jax Fl
    my speed depends on if I am at home or 1/2 mile down the street :(
    at home 50kbs up to 160kbs down and roughly the same up.

    Get away from the trees and looking at 600-1200 down 450-890 up
    And a couple miles to the west 2200 down 1800 up
     
  16. abrahamramirez

    abrahamramirez Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    143
    Joined:
    Nov 1, 2011

    Nov 1, 2011
    143
    8
    36
    wow i was getting horrible on 11115. the max i was getting was 200kbs down in an area where there are little signal blockers. i switched to 60681 and now im gettting a steady 600kbs down in the same area. where im testing my speeds i only have about 2-3 bars so i want to go somewhere with full signal and see how good it is now
     
  17. Alsaces Daddy

    Alsaces Daddy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    4,928
    Joined:
    Nov 13, 2011

    Nov 13, 2011
    4,928
    1,885
    313
    Male
    Electrician
    Florida
    I've driven all over northern NY and have had little to no success with any. I guess its the mountains. Is there an app to show the closest tower?
     
  18. DarkJedi

    DarkJedi Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    323
    Joined:
    Aug 19, 2011

    Aug 19, 2011
    323
    98
    63
    OpenSignalMaps is free on Android Market and does what you want.
     
  19. Alsaces Daddy

    Alsaces Daddy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    4,928
    Joined:
    Nov 13, 2011

    Nov 13, 2011
    4,928
    1,885
    313
    Male
    Electrician
    Florida
    There's a cell tower less than a quarter mile away. Wow. Still bad signal and 3g. Wth?
     
  20. new optimus

    new optimus Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    413
    Posts:
    4,205
    Joined:
    Mar 10, 2011

    Mar 10, 2011
    4,205
    1,457
    413
    Jax Fl
    mountains have a way of blocking and or redirecting/bouncing signals. Also are those mountains filled with pine trees?
    :(
     
  21. Alsaces Daddy

    Alsaces Daddy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    4,928
    Joined:
    Nov 13, 2011

    Nov 13, 2011
    4,928
    1,885
    313
    Male
    Electrician
    Florida
    No mountains between us. Just a river and trees but not too tall.
     
  22. dolfinluvr

    dolfinluvr Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    60
    Joined:
    Aug 31, 2011

    Aug 31, 2011
    60
    2
    16
    Female
    omaha nebraska
    Ummm quick question isn't the boost network based off the sprint network so wouldn't boost be using sprints cell towers...if so what would be the point in switching the prl...just wondering
     
  23. lMonsterl

    lMonsterl Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,313
    Joined:
    Jul 18, 2011

    Jul 18, 2011
    1,313
    602
    213
    Self-Employed
    U.S.
    call priority
     
  24. dolfinluvr

    dolfinluvr Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    60
    Joined:
    Aug 31, 2011

    Aug 31, 2011
    60
    2
    16
    Female
    omaha nebraska
    i see so if you are a regular sprint customer then your signal bounces off first and if your a boost customer your signal bounces off last....lol....
     

Share This Page

Loading...