1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support How to backup to Google

Discussion in 'Android Devices' started by DeeJayCrash, Jul 2, 2011.

  1. DeeJayCrash

    DeeJayCrash Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    47
    Joined:
    Jun 25, 2011

    Jun 25, 2011
    47
    14
    38
    Student
    Indiana
    If i were to get a replacement, is there an easy way of switching all my junk over to the new phone or do I have to reinstall everything again?
     

    Advertisement

  2. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,439
    5,218
    New Mexico, USA
    If when you set up your phone, you selected backup to google, your apps will re-download - but you'll need to re-configure your homescreens and re-enter your Mail setups.
     
    gqtrebor, DeeJayCrash and marctronixx like this.
  3. DeeJayCrash

    DeeJayCrash Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    47
    Joined:
    Jun 25, 2011

    Jun 25, 2011
    47
    14
    38
    Student
    Indiana
    Is there any way to back up to Google if I didn't sign up for it when the phone was activated?
     
  4. marctronixx

    Moderator
    Rank:
     #36
    Points:
    683
    Posts:
    6,357
    Joined:
    Oct 12, 2009

    Oct 12, 2009
    6,357
    4,059
    683
    34.0522° N, 118.2437° W
    if you bought the handset 2 years ago and just TONIGHT you want to check the option to backup your data, it gets backed up right at the time of you turning the option on.

    perhaps im missing your question? :thinking:
     
  5. DeeJayCrash

    DeeJayCrash Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    47
    Joined:
    Jun 25, 2011

    Jun 25, 2011
    47
    14
    38
    Student
    Indiana
    I'm referring to last week when I purchased the 3VO..
     
  6. marctronixx

    Moderator
    Rank:
     #36
    Points:
    683
    Posts:
    6,357
    Joined:
    Oct 12, 2009

    Oct 12, 2009
    6,357
    4,059
    683
    34.0522° N, 118.2437° W
    my point is no matter when you check the box, thats when your data gets backed up. if you checked it today, it starts. if you swapped your phone tomorrow and you HAD checked the backup option, your data would be there for the replacement device tomorrow.

    does my example make sense? does it answer your question?
     
  7. DeeJayCrash

    DeeJayCrash Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    47
    Joined:
    Jun 25, 2011

    Jun 25, 2011
    47
    14
    38
    Student
    Indiana
    I guess what I want to know is, where can I get the option to use Google as backup?
     
  8. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,439
    5,218
    New Mexico, USA
    novox77, bkertz and marctronixx like this.
  9. yeah yeah

    yeah yeah Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    22
    Joined:
    Jan 2, 2011

    Jan 2, 2011
    22
    2
    16
    VA
    Check settings, privacy.
     
    marctronixx likes this.
  10. kayst

    kayst Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    432
    Joined:
    Apr 14, 2010

    Apr 14, 2010
    432
    63
    73
    Austin, TX
    Is android backing up on a regular basis, when new apps are added, or what? Is there a way to tell it to run, or a way for it not to run as often, assuming it IS running often? This whole backup thing is kind of vague.
     
  11. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,439
    5,218
    New Mexico, USA
    The Market keeps track as you go along, you can see that visiting the web version under your account.

    I wouldn't swear to it, but I think the rest is done on a push basis, rather than timed - iow it syncs when it needs to, close to real time as possible.
     
    kayst, DeeJayCrash and marctronixx like this.
  12. Androidalltheway

    Androidalltheway Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    322
    Joined:
    Dec 29, 2009

    Dec 29, 2009
    322
    40
    43
    Male
    FL
    If I reset my phone, how do I back up all my apps?
     
  13. ArmageddonX

    ArmageddonX Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,559
    Joined:
    May 12, 2011

    May 12, 2011
    1,559
    846
    213
    Male
    Stay at home Dad
    Arizona, USA
    This is sort of related.... I just accidentally (oops) un-linked all my my Facebook, Twitter, and Gmail from my Address Book. Is there anyway to re-link everything besides doing it manually one person at a time?
     
  14. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,439
    5,218
    New Mexico, USA
    As mentioned beginning in post 8, above -

    Double check that you went the default route when setting up your phone by going to settings, Privacy and ensure that you're backing up to Google.

    Once set, your apps will download automatically after the reset.

    ~~~~~~~

    ArmyX - pretty sure that you have to go one by one there.
     
  15. bbean7

    bbean7 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    6
    Joined:
    Sep 10, 2011

    Sep 10, 2011
    6
    0
    5
    If this is already posted about the evo 3d, I'm sorry. I searched but didn't find what I was looking for.
    A few days after I got my brand new Evo 3d it crashed. I did a hard reset and everything has been ok since then. I have finally placed all my apps and widgets in just the right places where I want them and where they work best for me.
    How do I back up the apps and setting. My hope is that my phone doesn't ever crash again, but if it does and I need to get a new one or hard reset it again, I want to be able to restore the phone to just the way it is now with the apps back on the phone and the widgets and apps in place.
    This forum is really great, I don't know anyone who has an Evo 3d and I am brand new to not only droids, but smart phones. Thanks for all the help!
     
  16. gqtrebor

    gqtrebor Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    64
    Joined:
    May 26, 2010

    May 26, 2010
    64
    2
    16
    Edmonton Ab. Canada
    I'm still a bit of an iphone user, Is there a way to backup everything to my phone, so lets say i had to do a factory reset. I could just then push everything back to my phone?
     
  17. wake69

    wake69 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,808
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    1,808
    513
    213
    Security Engineer
    Georgia
    only if rooted
     
  18. mak916

    mak916 Android Expert
    Rank:
     #137
    Points:
    163
    Posts:
    1,244
    Joined:
    Apr 13, 2010

    Apr 13, 2010
    1,244
    291
    163
    Male
    Sacramento, CA.
    My Backup Pro does a good job of backing just about everything.
     
    gqtrebor likes this.
Tags:

Share This Page

Loading...