1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Tips How to do a complete factory reset on the Incredible.

Discussion in 'Android Devices' started by Phydeaux, May 4, 2010.

  1. Phydeaux

    Phydeaux Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    393
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    393
    67
    53
    Lake Oswego, Or.
    Please note that all data will be deleted from the HTC DROID Incredible as a result of this procedure.
    This process does NOT delete data stored on the microSD card.
    I recommend backing up all of your personal data before proceeding.



    1. Turn the power off. If your HTC DROID Incredible is frozen, pull the battery out and reinsert it
    2. Hold the Volume Down button
    3. Press and release the Power button
    4. You are now presented with a menu that allows for Fastbook, Recovery, Clear Storage, and Simlock
    5. Select Clear Storage by pressing the Volume Down button
    6. Press and release the Power button
    7. Now simply confirm your decision: Volume Up for YES and Volume Down for NO


    If you selected YES, all data including third-party applications will be deleted from the HTC DROID Incredible. Once the wipe is complete, the phone will reboot to its factory fresh state.
     

    Advertisement

  2. litleclay

    litleclay Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    26
    Joined:
    Mar 15, 2010

    Mar 15, 2010
    26
    2
    16
    I was looking for some info on this the other day...are the results for this any different than the hard reset in the manual?

    Home>Menu>Settings>Privacy>Factory Reset

    I suppose one is if you have phone functionality, the other is if its stalled and not working properly.
     
  3. Phydeaux

    Phydeaux Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    393
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    393
    67
    53
    Lake Oswego, Or.
    Correct, the first way is if you are in a situation where the OS won't load or are otherwise unable to navigate to the Reset screen.
     
  4. FunkyBoss

    FunkyBoss Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    110
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    110
    17
    38
    Chicago, IL
    Wow, did you have to do this already because you couldn't get into the OS? What happened?
     
  5. Phydeaux

    Phydeaux Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    393
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    393
    67
    53
    Lake Oswego, Or.
    Nope, just picked it up in my travels around the net and decided it belonged in this forum.
     
  6. mozetti

    mozetti Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    82
    Joined:
    Apr 28, 2010

    Apr 28, 2010
    82
    20
    18
    By the way, I did a menu-based factory reset (not the voodoo keypresses described above ;) ) and the data in my /emmc directory wasn't wiped. Not a guarantee that won't happen every time, but I was pleasantly surprised.
     
  7. djkilgus

    djkilgus Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    Apr 29, 2010

    Apr 29, 2010
    9
    0
    5
    What's in the emmc directory?
     
  8. mozetti

    mozetti Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    82
    Joined:
    Apr 28, 2010

    Apr 28, 2010
    82
    20
    18
    That's where the camera stores photos and video if you choose the onboard memory setting, versus the sdcard. I had also put my mp3 folder in there when I copied it from my sdcard.
     
  9. Colchicine

    Colchicine Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    768
    Joined:
    Apr 8, 2010

    Now if someone could explain what they other options are used for...
     
  10. MooN

    MooN Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Apr 28, 2010

    Apr 28, 2010
    147
    7
    36
    If a reset is performed, what happens to the apps that I've already purchased? Would I be able to reinstall those without having to pay again?
     
  11. slumpey

    slumpey Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    286
    Joined:
    Mar 9, 2010

    Mar 9, 2010
    286
    16
    38
    Will I be able to reinstall my apps I purchased?
     
  12. russell5

    russell5 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    206
    Joined:
    Nov 7, 2009

    Nov 7, 2009
    206
    19
    58
    As long as you add the same gmail account. Yes you can. Most liekly they will auto install after you log in with your gmail account. as long as you don't open market right away. Ive noticed that messes up the reinstall of apps. at least on my droid.
     
  13. djkilgus

    djkilgus Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    9
    Joined:
    Apr 29, 2010

    Apr 29, 2010
    9
    0
    5

    What about free apps, do they auto install? I'm asking because I'm considering a factory reset on my inc because I am new to Android and loaded a ton of freebies (in addition to a couple paid) to try them out and want my "fresh start" to NOT include these free apps (I do love the 2 paid apps WeatherBug Elite & Robo Defender).
     
  14. PhantomVirus

    PhantomVirus Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Sep 14, 2010

    Sep 14, 2010
    1
    0
    5
    BTW - do NOT have the phone plugged in! My phone was USB connected to my Windows 7 laptop and it hung on the POWERING DOWN dialog until I disconnected it from the PC - go figure.
     
  15. navic99

    navic99 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Dec 18, 2010

    Dec 18, 2010
    1
    0
    5
    I recently installed some new apps and all of a sudden my battery is draining super fast. I uninstalled them but it's still happening. Will a factory reset likely resolve this?
     
  16. DenverCZBob

    DenverCZBob Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    83
    Joined:
    Nov 17, 2010

    Nov 17, 2010
    83
    8
    16
    Just bought the wife a used Inc. I assume this is the first thing I should do when I get it?

    Thanks!

    -bob
     
  17. tuffskate

    tuffskate Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 9, 2012

    Mar 9, 2012
    1
    0
    5
    if i do a factory reset, will i have to have verizon reprogram the phone back onto the network?
     
  18. today

    today Android Expert
    Rank:
     #209
    Points:
    103
    Posts:
    778
    Joined:
    Mar 30, 2010

    Mar 30, 2010
    778
    178
    103
    Male
    spanaway washington
    No. It should not affect programming at all.
     

Share This Page

Loading...