1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root [How To] Swapping the internal and external SD cards

Discussion in 'Android Devices' started by ryanb876, Dec 31, 2013.

  1. ryanb876

    ryanb876 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    43
    Joined:
    Dec 30, 2013

    Dec 30, 2013
    43
    8
    16
    The original guide here:

    [How To] Swapping the internal and external SD cards - ZTE Blade V - MoDaCo

    on the ZTE vital its basically the same but with a few differences.

    This mod should be done on a fresh phone. Or at least don't have any apps installed to the SD card. Having apps on the SD card before this mod could cause abnormal behavior and corruption. Its also not a good idea to have large games installed.

    On my VM supreme your looking for vold.fstab in the /system/etc/ folder.

    open the file as text and scroll to the bottom and you will find this.

    PHP:
    1. #dev_mount sdcard /storage/sdcard0 auto /devices/platform/msm_sdcc.3/mmc_host
    2. #dev_mount sdcard /mnt/sdcard2 auto /devices/platform/msm_sdcc.3/mmc_host
    3. dev_mount sdcard /storage/sdcard1 23 /devices/platform/msm_sdcc.1/mmc_host
    4. dev_mount sdcard2 /storage/sdcard0 auto /devices/platform/msm_sdcc3/mmc_host
    In order to swap the cards, you simply change sdcard1 to sdcard0 and sdcard0 to sdcard1 in the last two lines.

    It will look like this:

    PHP:
    1. #dev_mount sdcard /storage/sdcard0 auto /devices/platform/msm_sdcc.3/mmc_host
    2. #dev_mount sdcard /mnt/sdcard2 auto /devices/platform/msm_sdcc.3/mmc_host
    3. dev_mount sdcard /storage/sdcard0 23 /devices/platform/msm_sdcc.1/mmc_host
    4. dev_mount sdcard2 /storage/sdcard1 auto /devices/platform/msm_sdcc3/mmc_host
    After done, reboot.

    Instead of the measly 1.5gb, you now have the space of your external SD card.
     

    Advertisement

  2. stevestone

    stevestone Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    226
    Joined:
    Sep 29, 2011

    Sep 29, 2011
    226
    39
    43
    i have zero mb left.. I have 32gb class 10 memory carf but it gets corrupted automatically after a months... :D

    will buy new one..
     
  3. stevestone

    stevestone Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    226
    Joined:
    Sep 29, 2011

    Sep 29, 2011
    226
    39
    43
    hey can you please upload your void.fstab file please?
     
  4. stevestone

    stevestone Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    226
    Joined:
    Sep 29, 2011

    Sep 29, 2011
    226
    39
    43
    I messed my device by this tweak... I am getting android.process.media has stopped..
     
  5. ryanb876

    ryanb876 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    43
    Joined:
    Dec 30, 2013

    Dec 30, 2013
    43
    8
    16
  6. stevestone

    stevestone Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    226
    Joined:
    Sep 29, 2011

    Sep 29, 2011
    226
    39
    43
    I extracted vold.fstab from system.img but thank you for uploading..
    This tweak should be done on fresh phone.. or else you will end up with tons of error as there will be no mounting of internal and external.. so i was all stuck.. and pushing through adb will give you errors.. I was stuck for hours...

    I wasn't sure it is something related to vold.fstab or it created some mess..
    As i tried like 10 times pasting your code in that also restoring through backup which root explorer created, but it was all same..

    and flashing system.img back was my last option, but that too was tricky. . I installed lte2recovery, by which you can goto recovery but recovery doesnt work..



    but ADB works, and it create virtual linking of SDCARD to data/media

    so i tried to push it in sdcard which automatically pasted it in data media and then with root explorer i pasted it. I was in panic lol.. AS i dont have any insurance or any warranties for this pone..
     
  7. ryanb876

    ryanb876 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    43
    Joined:
    Dec 30, 2013

    Dec 30, 2013
    43
    8
    16
    Yeah sorry. I should have said it should have been done on a fresh phone or at least have no apps on the sd card.

    I edited the original post.
     
  8. stevestone

    stevestone Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    226
    Joined:
    Sep 29, 2011

    Sep 29, 2011
    226
    39
    43
    No problem :) But this gave me trick.. If in case you are in brick brick situation you can alway push system.img into data as it has 1.4 gb after full wipe and then you can DD it to system. :)
     
  9. David Dubz

    David Dubz Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    258
    Joined:
    Aug 3, 2012

    Aug 3, 2012
    258
    71
    53
    Male
    United States
    This worked perfectly, thanks!
     
  10. huejorgen

    huejorgen Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Jan 14, 2013

    Jan 14, 2013
    4
    0
    5
    I performed the fix as described but I still saw the internal 1.4 and the external as 32 gig.
    I went in with a text editor and changed the file to read..
    dev_mount sdcard /storage/sdcard1 23/devices/platform/msm_sdcc.1/mmc_host
    dev_mount sdcard2/storage/sdcard0 auto/devices/platform/msm_sdcc3/mmc_host

    After rebooting I know see the 32 gig card as internal but the 1.5 gig is no where to be found. Is that normal?
    I was not sure from anyones response if they still see the 1.4 gig drive.
    Also there are some files on that card so if the cards are swapped will the system still know the location of the files?
     
Tags:

Share This Page

Loading...