1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General I don't get it with this Google contact syncing...

Discussion in 'Android Devices' started by smacky, Apr 30, 2010.

  1. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163
    I have it set to sync my contacts, mail, and calendar automatically every single day. Many times, I do it manually just to be safe. Still, after putting the new beta on yesterday, it synced my contacts up using a backup from what seems like at least two months ago. What's the deal?

    I'm missing contacts I have added the past two months and resyncing does nothing to solve it.

    It's the one thing I have not figured out about this phone.

    And why don't they show up in my GMail as well?
     

    Advertisement

  2. andrizoid

    andrizoid Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,266
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    2,266
    358
    163
    thats weird. if you need something else to backup your numbers with though use lookout. you can backup and restore remotely.
     
  3. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163
    Yeah, but I totally trust Google over anything else. I am doing this right, right? Going to Accounts and Synch and checking both auto and background updates and then going to the Google section, checking all three, and then hitting "sync now" just to be safe? Even the little sync icon is green.
     
  4. rcn5008

    rcn5008 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    19
    1
    16
    I have had this problem before. The problem is, when adding new contacts it adds them as "phone" contacts and not "google" contacts. Both of these "types" of contacts look the same in your contact list. The last time I did a factory data reset, I believed that I would retrieve all of my contacts automatically, however, I did not retrieve any of the contacts I had added to my eris since the date of purchase as it was adding the contacts as "phone" contacts and not "google" contacts. For instance, if you look on your google contact list, the only contacts that will be there will be the ones you originally had transfered over to your phone.

    The way I got around this when I upgraded to 2.1 V3 last night is to use the mybackup pro program ($4.99). There is also a free version that will work for 30 days if you want to try it out. After it backed up my contacts, I copied the backup folder to my desktop on my computer and formatted my sd card. After putting on 2.1 V3, I re-downloaded mybackup and restored the contacts after dragging the backup folder onto my sd card once again.
     
  5. andrizoid

    andrizoid Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,266
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    2,266
    358
    163

    or just select google contacts when your making a new contact entry instead of phone contact
     
  6. rcn5008

    rcn5008 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    19
    1
    16
    Good to know. Also, how do you change an existing contact into a Google contact and not just a phone contact so that the phone will back it up automatically? I went into someone on my phone who I know isn't a Google contact and pressed edit, however, I don't see an option to change it.
     
  7. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163
    My MBP won't connect to the bastard using Bluetooth either. It recognizes it and all, but won't connect to it.

    :(

    On a lighter note, it said "looking for vCard file." :D My Eris got laid today. All those days of using a miniUSB are over.
     
    andrizoid likes this.
  8. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163
    What if I already have a ton of contacts already? Can I switch them all to Google contacts?
     
  9. rcn5008

    rcn5008 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    19
    1
    16
    That's what I just asked, lol.

    Definitely curious if this is possible as I don't see the option under a contact I know isn't considered a google contact.
     
  10. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163
    It's kinda dumb if they won't let you. I Googled for an answer before I asked and couldn't find one.
     
  11. andrizoid

    andrizoid Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,266
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    2,266
    358
    163
    looking now
     
  12. andrizoid

    andrizoid Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,266
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    2,266
    358
    163
    not that i could find.
     
  13. andrizoid

    andrizoid Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,266
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    2,266
    358
    163
    LMFAO :cool:
     
  14. rcn5008

    rcn5008 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    19
    1
    16
    Not gonna lie, that's just ridiculous...

    So you accidently set a contact as a "phone" contact at the beginning and unless you completely re-create the contact, you can't make it a "google" contact so it will sync with gmail...
     
  15. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163
    It's funny how the Google privacy concerns have blown over, but remember when there were accusations that it was releasing our info.? Screw Google contacts, then. I'll just back them up on a computer or something.
     
  16. OfTheDamned

    OfTheDamned The Friendly Undead
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    9,692
    Joined:
    Oct 29, 2009

    Oct 29, 2009
    9,692
    8,365
    813
    Right Behind You
    Come on, like people really ever change their minds about stuff. Besides, Google knows that all those other people aren't that important and you don't really need to talk to them. ;)
     
  17. rcn5008

    rcn5008 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    19
    1
    16
    Haha, I know it's not a big deal. I just had to vent for a moment.

    Now the only problem I have is the fact that I purchased mybackup pro (which was recommended as one of the best backup programs) and all I can find on the 2.1 marketplace is mybackup (the free 30 day trial). Even when I press the "Buy Now" button in the trial, it says it couldn't find the app I was looking for.

    Don't tell me the mybackup pro app is specific to 1.5 and I wasted 5 dollars.
     
  18. OfTheDamned

    OfTheDamned The Friendly Undead
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    9,692
    Joined:
    Oct 29, 2009

    Oct 29, 2009
    9,692
    8,365
    813
    Right Behind You
    Protected apps won't show up because of we are running a leak. Verizon has to report something or other to the market and it will open all that stuff back up. That won't happen until after the OTA though.

    You may want to contact the developer of the app and let them you know you bought it and can't download the full version. Most of the good devs will give you a download link.
     
    rcn5008 likes this.
  19. paintguy

    paintguy Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    12
    Joined:
    Nov 21, 2009

    Nov 21, 2009
    12
    1
    16
    Just so we all know and can backup manually...where specificly are the contacts stored on the phone?
     
  20. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163

    Good question. I dunno. I did the vCard backup but can't find it anywhere.

    Then I logged into GMail on my laptop and went to settings, they import contacts from other mail services. You can't upload an actual file with all the info.

    I really hate this thing.
     
  21. rcn5008

    rcn5008 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    19
    1
    16
    Good to know, Thanks!!
     
  22. varkie

    varkie Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    327
    Joined:
    Feb 18, 2010

    Feb 18, 2010
    327
    43
    43
    Michigan
    You download the mybackup pro .apk file from their website to your computer and transfer it over to the sd card on the phone. then use an app installer to install it, i use appInstaller. you have to set the phones settings to accept installs from unknown locations, but i think appInstaller does this for you through a prompt.

    i also got the paypal .apk from an overseas forum too as well as couple other programs that were no longer in the market after i installed the leak.
     
    smacky likes this.
  23. smacky

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,844
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    2,844
    299
    163

    I am familiar with installing third-party apps. ;)

    Never heard of the program until now. Got the apk and it backed everything up very well and quickly. Whether it brings it back, that's another story. We'll wait and see.
     
  24. AmbientBlu

    AmbientBlu Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    25
    Joined:
    Nov 24, 2009

    Nov 24, 2009
    25
    4
    36
    NYC
    What I can't seem to figure out is why, when I add a new contact through the phone and set it as a "Google" contact, it will show up in my Gmail account, but won't show up in my phone. The only way I can get a new contact to show up in my phone is to add it as a "Phone" contact, but then they don't sync to Gmail. Anyone else find this happening?

    For reference, I'm running the v3 leak on a rooted phone.

    ETA: Contacts added through the phone as "Google" DO show up when I click on the "Phone" app, but are not visible through the "People" app. Very curious.
     
  25. Roaddog

    Roaddog Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    200
    Joined:
    Jan 26, 2010

    Jan 26, 2010
    200
    28
    43
    Oh thank God. I thought I was the only one that was having this issue and was confused as hell. I was sure that I was doing something wrong and could not figure out for the life of me where all the contacts I've added went.

    It was driving me nuts. I could find some people on some lists but not on others and I had no idea why. Why in the eff wouldn't they just show ALL of your contacts on EVERY list? Or let you pick which ones to show?
     

Share This Page

Loading...