1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General is my s3 4g ready?

Discussion in 'Android Devices' started by dumfunk, Oct 15, 2012.

  1. dumfunk

    dumfunk Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    12
    Joined:
    Oct 13, 2012

    Oct 13, 2012
    12
    0
    35
    U.K
    got an s3 thinking it was 4g ready, but now i read its not... :mad:
    is this true??
     

    Advertisement

  2. BigCiX

    BigCiX Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    3,591
    Joined:
    Jul 30, 2010

    Jul 30, 2010
    3,591
    363
    173
    California
    Its not only 4G ready......its LTE ready. The question is....is the area where u live 4G ready?
     
  3. cgfw201

    cgfw201 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    166
    Joined:
    Jul 25, 2012

    Jul 25, 2012
    166
    10
    58
    I think that's the case, yep. Bloody annoying isn't it!? Buy an S3 thinking it's an S3 because it's called an S3 and looks like an S3, but turns out there's another S3 which looks like and S3 and is called S3 which does other things.
     
  4. BigCiX

    BigCiX Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    3,591
    Joined:
    Jul 30, 2010

    Jul 30, 2010
    3,591
    363
    173
    California
  5. dumfunk

    dumfunk Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    12
    Joined:
    Oct 13, 2012

    Oct 13, 2012
    12
    0
    35
    U.K
    i read that only the s3 lte is 4g ready....

    yes i know, but hey until last week i was shackled to an iphone 4, no sorry, my iphone 4 was shackled to apple stuff....
    so im a newbie, we all gotta start somewhere...;)
     
  6. BigCiX

    BigCiX Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    3,591
    Joined:
    Jul 30, 2010

    Jul 30, 2010
    3,591
    363
    173
    California
    Well 4G or not u have one of the best phones on the market if not thee best. Enjoy it!
     
  7. UserName872

    UserName872 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    621
    Joined:
    Nov 4, 2009

    Nov 4, 2009
    621
    89
    78
    Network Administrator
    Philadelphia, PA
    The question is... Do you have an international model or a US carrier specific model?

    The international model is HPSA+ "fake 4g" ready but will not work ever for true 4G LTE.

    The US carrier versions are all 4G LTE capable.
     
  8. dumfunk

    dumfunk Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    12
    Joined:
    Oct 13, 2012

    Oct 13, 2012
    12
    0
    35
    U.K
    im in the u.k so its probably the international one. by the signal bar meter it has H+ with 2 direction arrows under it, is that anything to do with it?
     
  9. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,304
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    An expansion on the above

    It is important to note that there are many versions of the S3 and any question asked without identifying which model / country / carrier cannot expect reliable answers. Whats true for one may not be true for another.
     
  10. UserName872

    UserName872 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    621
    Joined:
    Nov 4, 2009

    Nov 4, 2009
    621
    89
    78
    Network Administrator
    Philadelphia, PA
    Unfortunately, that's correct. If you are in the U.K., your phone doesn't have the LTE radio hardware for true 4G data. As UK carriers introduce LTE rollout you will have to get a new phone to experience the increased data speeds.
     
  11. dumfunk

    dumfunk Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    12
    Joined:
    Oct 13, 2012

    Oct 13, 2012
    12
    0
    35
    U.K
    bugger.........:mad:
     
  12. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,304
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    The GT-i9305 will be the international (including UK) LTE.
     
  13. UserName872

    UserName872 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    621
    Joined:
    Nov 4, 2009

    Nov 4, 2009
    621
    89
    78
    Network Administrator
    Philadelphia, PA
    Thanks SURoot, this is helpful! Unfortunately I'm not as well versed in all of the international models.
     
  14. dumfunk

    dumfunk Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    12
    Joined:
    Oct 13, 2012

    Oct 13, 2012
    12
    0
    35
    U.K
    is this one not adaptable,can it be modified for 4g , change the antenna?
     
  15. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,304
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    No.
     
  16. BigCiX

    BigCiX Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    3,591
    Joined:
    Jul 30, 2010

    Jul 30, 2010
    3,591
    363
    173
    California
    I don't believe so. You guys got blessed with the quad core and we (U.S.) recieved LTE.
     
  17. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,304
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    You're really gonna hate us when I tell you the GT-i9305 International LTE has 2GB RAM and a 1.4Ghz Exynos Quad core ;)
     
  18. Spaceprobe

    Spaceprobe Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    405
    Joined:
    Mar 1, 2011

    Mar 1, 2011
    405
    57
    53
    Male
    Retired Nurse
    Brighton. UK
    Just think of all those folks in the UK that have got the latest Iphone that will only work with T.Mobiles 4g network (an upgraded model will be needed for the other networks). According to the Which review that will be capped and that people would get the same speeds with 3's 3g network. Also remember that 4g is a battery hog.
     
  19. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,304
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Hows that? Surely all the UK carriers were made to agree the frequencies for LTE?
     
  20. shortride

    shortride Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    102
    Joined:
    Jul 23, 2011

    Jul 23, 2011
    102
    3
    56
    SE Oklahoma
    I've got an S3 that is supposed to be a real S3 and is a real S3 but does not have the S3 4G LTE service yet because my service provider representative fail to tell me that my S3 4G service was not available yet in my area like other areas that already have 4G service for the other people that have an S3. ;)
     
  21. ooberandy

    ooberandy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    711
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    711
    77
    78
    Hartlepool, UK
    The T-Mobile/ Orange alliance (which is now called Everything Everywhere) will be launching their LTE service towards the end of this month.

    The auction for other networks to buy space will be held next year, with services launching in May/ June time.

    Im assuming all these LTE services will come with an increased contract cost also. Personally Im happy to use HSPA as most of the time Im within wifi range.
     
  22. BynoUK

    BynoUK Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    733
    Joined:
    Dec 20, 2010

    Dec 20, 2010
    733
    212
    93
    Male
    UK
    I'm ok with not having and LTE capable phone, my network won't have it till next year and by then I may have the new phone itch again! :p

    H+ does me fine anyway, it's only at work my signal struggles & I doubt anything will change that, usually everywhere else I'm on wifi.
     
  23. CDPlant

    CDPlant Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,645
    Joined:
    Feb 9, 2011

    Feb 9, 2011
    1,645
    974
    213
    Essex, UK
    If you're on Three, I wouldn't be too upset about not having LTE as their HSPA+ is pretty damn fast. I sometimes get about 12 Mbps which is quick enough for me :)
     
  24. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,304
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    I'm getting about 6Mbs out of my 3 UK HSPA+ but that's still fine with me.
     

Share This Page

Loading...