1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Is there a fix for the GPS reboot issue?

Discussion in 'Android Devices' started by _MarkC, Jun 21, 2010.

  1. _MarkC

    _MarkC Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    62
    Joined:
    Feb 6, 2010

    Feb 6, 2010
    62
    2
    16
    Web Designer
    Aberdeen, Scotland
    I've noticed on this forum comments about GPS - it appears that the only way to get it running is to make sure it is on before rebooting. Simply turning it on then trying to get a lock doesn't work, the phone has to be rebooted.

    Although not a show stopper, I find this to be a bit of a pain. Does anyone know of any flashes or workarounds that might save me waiting a few minutes for a reboot?

    Bit embarrassing when I explain this to iPhone users...
     

    Advertisement

  2. 02keilj

    02keilj Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    117
    Joined:
    Apr 1, 2010

    Apr 1, 2010
    117
    7
    36
    I have heard something about flashing the latest radio ROM again, but when i tried it it never worked. Have not tried since being on Villain 10 though so i might do that tomorrow.
    Other than that i think we are stuck with it :(
     
  3. ticho

    ticho Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    232
    Joined:
    Oct 15, 2009

    Oct 15, 2009
    232
    12
    38
    Slovakia
    I wonder, why would you leave it turned off? All the GPS on/off switch does is to allow/disallow apps to use it if they want to. The receiver itself is not used until an app requests location data, so there is no battery drain.

    I leave it on all the time, and there is no battery drain, unless I actually try use GPS. Or are you using some app which requests location data from OS often?

    On unrelated note, GPS on my Hero tends to lose the ability to get a fix after a week or so of uptime even if I never switch it off, so maybe the underlying issue is elsewhere. I haven't tried the latest (OU) radio yet, though.
     
  4. daveybaby

    daveybaby Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    919
    Joined:
    Sep 21, 2009

    Sep 21, 2009
    919
    105
    93
    Software engineer
    UK
    Yeah, a second vote here for leaving GPS switched on. The only time the GPS circuitry is active is when you see the GPS icon in the task bar.

    Unless youre using something which constantly checks GPS location in the background (e.g. locale), there really isnt any point in switching it off.
     
  5. _MarkC

    _MarkC Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    62
    Joined:
    Feb 6, 2010

    Feb 6, 2010
    62
    2
    16
    Web Designer
    Aberdeen, Scotland
    Thanks all - I didn't realise it was inactive until used by an app.
     
  6. bluenova

    bluenova OK Computer
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,616
    Joined:
    Jan 11, 2010

    Jan 11, 2010
    1,616
    243
    143
    Driver
    W Midlands, UK
    Yea, it's only active when you see the little satellite icon on the notification bar.
     
Tags:

Share This Page

Loading...